Informacje ogólneFigi to owoce drzewa
figowego. Jest jedną z najstarszych znanych roślin
(wymieniana jest np. w Biblii). Pochodzi prawdopodobnie
z Syrii skąd przez Fenicjan została przeniesiona do
Indii i Chin oraz Afryki, a przez Rzymian do Europy.
Drzewko figowe
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Istnieje kilkaset odmian fig, jednak najczęściej
klasyfikuje się je po kolorze owoców na figi białe,
fioletowe, czarne i czerwone.
(zdjęcia: Joanna Karocka)
Wysuszenie podnosi wartości odżywcze owoców
(zawierają więc cukru).
Dostępność
Świeże figi czasem można kupić w niektórych sklepach
i na placach targowych. Przez cały rok dostępne są figi
suszone.
Zakup
Należy wybierać miękkie i pulchne owoce z
nieuszkodzoną skórką. Kwaśny zapach świadczy o tym, ze
owoce są przejrzałe. Bardzo dojrzałe figi łatwo pękają.
Niedojrzałe owoce
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Zawartość składników odżywczych
Figi ważą od ok. 40 gramów (małe) do o. 65 gramów
(duże). Średniej wielkości owoc zawiera ok. 40 kcal.
Zawartość wody to ok. 80 %, węglowodanów - 20 %. Poza
tym figi zawierają śladowe ilości białka i tłuszczów
oraz ok. 3 % włókna.
składniki
odżywcze |
zawartość na
100 gramów |
wapń |
35 mg |
żelazo |
0,37 mg |
magnez |
17 mg |
fosfor |
14 mg |
potas |
232 mg |
sód |
1 mg |
cynk |
0,15 mg |
Witamina C |
2 mg |
kwas foliowy |
6 mcg_DFE |
witamina A |
142 IU |
witamina E |
0,11mg |
witamina K |
4,7
µg |
Poza tym figi zawierają bardzo niewielkie ilości
witamin z grupy B. Figi są źródłem witaminy K.
Dane wg US Department of Agriculture i dotyczą
świeżych owoców.
Owoce suszone zawierają mniej wody, a
więcej (proporcjonalnie) cukrów, są więc bardziej
kaloryczne. 100 gramów świeżych owoców ma 74 kcal
natomiast 100 gramów fig suszonych to aż 250 kcal. 100
gramów suszonych fig zawiera też znacznie większe ilości
poszczególnych składników odżywczych niż 100 gramów fig
świeżych.
Przechowywanie
Można przechowywać pod przykryciem w lodówce.
Drzewo figowe w oazie, w której uprawiane są różne
owoce.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Dodatkowe uwagi
Świeże figi są u nas trudno dostępne i drogie,
powszechne są figi suszone. Papugom można podawać także
suszone, ale trzeba pamiętać, że zawierają one bardzo
dużo cukrów i są bardzo kaloryczne. Nie można więc
podawać ich w większych ilościach i za często. Czasem
suszone figi mogą być bardzo lepkie, papuga może
wybrudzić sobie pióra.
|