Popularny migdał to
nasienie znajdujące się w owocu drzewa migdałowego
(zwanego też śliwą migdałem lub słodkim migdałem).
Owoce drzewa migdałowego
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Informacje ogólne
Migdały rosną w północnej Afryce oraz środkowej i
poludniowo-zachodniej Azji. Uprawiane są w strefie
śródziemnomorskiej już od czasów starożytnych,
wspominane są w Biblii. Aktualnie duże uprawy znajdują
się w Kalifornii (migdały kalifornijskie) skąd pochodzi
prawie połowa światowych zbiorów. Niewielkie ilości
uprawiane są w Australii.
Migdał to drzewo dorastające do ok. 8 metrów z
wąskimi żywo zielonymi sezonowymi liśćmi.
Kwitnące drzewo migdałowe
(zdjęcie:
Trees Direct)
Owoc drzewa migdałowego jest niejadalny, jadalne jest
tylko nasiono.
Dostępność
Migdały są dostępne cały rok. W krajach, w których są
uprawiane można kupić świeże owoce w całości.
Zakup
Kupując migdały należy zwracać uwagę na to czy nie są
uszkodzone oraz czy nie ma na nich śladów żerowania
wołka zbożowego. Migdały łuskane lub w plasterkach muszą
być szczelnie zapakowane i nie mogą być zjełczałe.
Suszone migdaly
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Zawartość składników odżywczych
100 gramów migdałów ma 575 kcal ze względu na
zawartość dużej ilości tłuszczów i węglowodanów.
Tłuszczów migdały zawierają ok. 50 % (są to głównie
kwasy jednonienasycone), węglowodanów 22 %, białka 21 %
składniki
odżywcze |
zawartość na
100 gramów |
wapń |
264 mg |
żelazo |
3,72 mg |
magnez |
268 mg |
fosfor |
484 mg |
potas |
705 mg |
sód |
1 mg |
cynk |
3,08 mg |
ryboflawina |
1,104 mg |
niacyna |
3,216 mg |
foliany |
50 mcg_DFE |
witamina E |
24,91 mg |
Poza podanymi wyżej składnikami migdały zawierają
niewielkie ilości witamin z grupy B.
Przechowywanie
Migdały należy przechowywać w chłodnym miejscu w
zamknięciu. Najlepiej przechowują się migdały w
skorupkach. Migdały łuskane i krojone bardzo szybko
jełczeją jeśli są przechowywane w nieodpowiednich
warunkach.
Dodatkowe uwagi
Migdały są dobrym źródłem wapnia. Zawierają jednak
spore ilości fosforu nie są więc idealnym źródłem tego
pierwiastka.
Świeży migdał (na dole po prawej samo nasiono)
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Nie znalazłam informacji na temat podawania papugom
świeżych nasion, uważam jednak, że należy być z tym
ostrożnym, podobnie jak z niektórymi orzechami, ze
względu na możliwą zawartość alkaloidów mogących
spowodować wstrząs anafilaktyczny.
Papugom nie wolno dawać migdałów prażonych, solonych
i jakkolwiek inaczej przetworzonych.
|