Jadalne są owoce -
strąki zwane chlebem świętojańskim.
![szaranczyn](../images/artykuly/szaranczyn1.jpg)
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Informacje ogólne
Szarańczyn strąkowy to drzewo występujące w rejonie
śródziemnomorskim, jest tam też uprawiane. Na ogół
uprawiane jest jako roślina pastewna.
Jadane są owoce w kształcie strąków.
W przemyśle wykorzystywana jest mączka z chleba
świętojańskiego jako naturalna substancja zagęszczająca.
![szaranczyn](../images/artykuly/szaranczyn.jpg)
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Zakup
Owoce można kupić w niektórych sklepach i na placach
targowych.
Zawartość składników odżywczych
Nie znalazłam informacji na temat zawartości
składników odżywczych w samych owocach, tylko w mączce.
Na pewno owoce zawierają duże ilości cukrów (nawet ok.
50 %) oraz duże ilości włókna. Są dość kaloryczne, 100
gramów mączki ma 222 kcal. Mączka zawiera duże ilości
wapnia, ale też duże ilości fosforu. Z witamin większe
ilości zawiera folianów oraz witaminy A.
![chleb swietojanski](../images/artykuly/szaranczyn2.jpg)
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Przechowywanie
Przechowywać należy w suchym miejscu.
Dodatkowe uwagi
Mączka z chleba świętojańskiego używana jest jako
substytut kakao, nie zawiera jednak kofeiny oraz
teobrominy, dlatego jest bezpieczna dla papug.
Chleb świętojański dodawany jest do niektórych
mieszanek dla papug.
![vit](../images/artykuly/szaranVit.jpg)
![szar](../images/artykuly/szaranvit2.jpg) Nie
znalazłam nigdzie informacji na temat nasion, lepiej
więc ich nie dawać.
|