UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie
gdziekolwiek w
Internecie (na swoich
stronach, na forach,
facebooku, blogach,
Chomiku itd.), w całości
lub we fragmentach, jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Informacje ogólne
Jest to rodzaj roślin z rodziny różowatych. W
zależności od systematyki wyróżnia się od
kilkudziesięciu do ponad 250 gatunków występujących w
całej Eurazji. W Polsce rośnie dziko kilka gatunków,
kilka zostało introdukowanych, a bardzo wiele jest
uprawianych jako rośliny ozdobne.
Są to krzewy, często niewielkie płożące lub
niewielkie drzewka. Wśród irg są zarówno odmiany
zimozielone, jak i tracące liście na zimę, a także
takie, których liście z nadejściem chłodów przebarwiają
się.
Owoce przypominają miniaturowe jabłka, ich wielkość i
kolor zależy od gatunku. Kolor może być od
pomarańczowego, poprzez czerwony (większość
gatunków) do czarnego.
Dostępność
Owoce można zbierać od września do listopada w
zależności od gatunku, bo różne gatunki owocują w różnym
czasie. Rodzime ptaki zjadają owoce irgi także w grudniu
i styczniu po przemrożeniu. W niektórych lokalizacjach
obserwuje się dzikie ptaki jedzące owoce irgi nawet w
lipcu, jeśli te do tego czasu się zachowały.
Zawartość składników odżywczych
Irga jest używana w tradycyjnej medycynie
azjatyckiej. Wykorzystywane jest jej działanie m.in.
przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także ochronne na
wątrobę. Owoce irgi stosowane są też w niektórych
rejonach w kuchni jako substancja żelująca i barwnik.
Zawartość składników odżywczych i leczniczych zleży w
dużej mierze od gatunku i odmiany.
Jednymi z najcenniejszych składników są flawonoidy
oraz proantocyjanidy. Poza nimi irga zawiera triterpeny,
sterole, kwasy tłuszczowe (najwięcej zawiera kwasu
linolowego),
olejki eteryczne, cukry. Z witamin owoce zawierają
niewielkie ilości karotenoidów (m.in. prowitamina A),
tokoferole (wit. E) i witaminę C.
Problemy i wątpliwości
Cała roślina zawiera pewne ilości glikozydów
cyjanogennych (przede wszystkim amigdalinę i prunazynę),
których większe ilości znajdują się w liściach, a bardzo
niewielkie w owocach, w których ilość glikozydów
cyjanogennych dodatkowo spada wraz z wiekiem owoców.
Według mnie nie powinno się podawać irgi w dużych
ilościach i przez cały rok. Najlepiej traktować ją jako
sezonowy dodatek do diety papug. Zjedzenie większej
ilości owoców na raz może spowodować biegunkę i wymioty.
Czy podawać całe gałęzie z liśćmi? Prawdopodobnie
można podawać całą roślinę (na wiosnę także kwiaty). W
jednej z książek o papugach zalecane jest także
podawanie pąków irgi.
Dodatkowe uwagi
W popularnych książkach i artykułach irga rzadko jest
wymieniana jako roślina jadalna dla papug. Z obserwacji
dzikich papug wiadomo, że jest przez nie jadana, zarówno
jagody, jak i nasiona. Papugi żywiące się owocami irgi
obserwowano w Stanach Zjednoczonych (np. naturalizowane
konury w San Francisco), ale przede wszystkim w
Australii. W literaturze wymieniane są kee, barwnice,
szkarłatki i rozelle jako papugi, które w naturze żywią
się też irgą, która jest często wymieniana jako roślina
przyciągająca do ogrodów dzikie ptaki.
|