UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Borówka czarna (Vaccinium myrtillus)
Informacje ogólne
Borówka jest krzewinką występującą na rozległych obszarach półkuli północnej.
W zależności od warunków dorasta do wysokości od kilkunastu centymetrów do - w
najlepszych warunkach - 60
centymetrów. Tworzy kępy, płaty i łany. Krzewinka
macierzysta rozwija koncentrycznie kłącza, z których wyrastają krzewinki
potomne. Krzewinki potomne rosną koncentrycznie coraz dalej od macierzystej,
wspólnie z macierzystą tworzą klon (potomstwo jednego osobnika, które powstało
na skutek rozmnażania wegetatywnego). Kiedy różne klony się połączą powstaje łan
jagodziska.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
W Polsce borówki są bardzo pospolite. Występują na całym niżu, a w górach
docierają do granicy 1800 mnpm. Najlepsze warunki dla borówek są w lasach
sosnowych i sosnowo-świerkowych.
Dostępność owoców
Okres owocowania trwa od początku czerwca do końca września, w górach później.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Owoce zwane są na północy czarną jagodą, na południu borówkami, gdzieniegdzie
jeszcze czernicami.
Zawartość składników odżywczych
Borówki są dość bogate w cukry (głównie fruktoza i glukoza) i średnio zasobne
w kwasy organiczne (najwięcej jest kwasu cytrynowego). W porównaniu z innymi
owocami leśnymi zawierają stosunkowo dużo manganu i żelaza. Są ubogie w wapń i
fosfor. Z witamin zawierają duże ilości witaminy C, a także nieco karotenu i
niewielkie ilości witamin z grupy B. Niektórzy twierdzą, że zawierają także
prowitaminę D.
Borówki zawierają barwniki antocyjanowe zwane myrtyllinami. W środowisku
zasadowym przybierają one barwę granatową, w silnie zasadowym zieloną, a w
kwaśnym czerwoną. Poza nimi zawierają garbniki oraz inne ciała czynne, które
powodują, że borówki mają właściwości lecznicze.
Jak wynika z badań, zawartość różnych składników jest zależna od pochodzenia
owoców, a także od warunków pogodowych w czasie dojrzewania.
Zbieranie
Owoców nie powinno się zbierać wcześnie rano. Powinno się poczekać, aż rosa
obeschnie. Z tego samego powodu nie powinno się zbierać owoców po deszczu.
Najlepiej zbierać je bezpośrednio do łubianek. Przesypywane wielokrotnie
tracą woskowy nalot i ulegają "zmęczeniu". Nie powinno się zbierać owoców
przejrzałych (zwłaszcza w końcowym okresie sezonu). Przejrzałe owoce łatwo
ulegają uszkodzeniu, a uszkodzone szybko fermentują, zarażając cały zbiór.
Zabronione jest używanie "grzebieni" do zbierania owoców (znane są pod
różnymi nazwami).
Przechowywanie
Borówki nie są trwałymi owocami. Całkowicie suche można przechowywać przez
krótki czas. W czasie przechowywania konieczny jest dobry dostęp powietrza.
Owoce można mrozić i suszyć (suszone jednak zmieniają właściwości i nie wiem, na
ile są dobre dla papug).
Uwagi
Sok z borówek bardzo brudzi i jest trudny do wywabienia. Po borówkach kolor
zmieniają odchody papug.
Borówki należy podawać papugom bez liści i łodyg, same owoce.
Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea)
Informacje ogólneRośnie w całej niżowej części Polski, w górach sięga do
podobnej wysokości co borówka czarna. Jest jednak mniej powszechna. Krzewinki
brusznicy rosną na terenach mniej żyznych i wilgotnych niż borówki. Najczęściej
rośnie pojedynczo, tylko wyjątkowo tworząc łany, które jednak nie są tak zwarte
jak jagodowiska.
Dostępność owoców
Owocuje w sierpniu, rzadko już w lipcu. Na południu na ogół zakwita i owocuje
powtórnie.
Jagody są początkowo białe, a w miarę dojrzewania czerwienieją.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Zawartość składników odżywczych
Owoce zawierają większe ilości kwasów owocowych i cukrów. Oprócz kwasów
jabłkowego, cytrynowego i winowego (w niewielkich ilościach) brusznice zawierają
kwas benzoesowy, dzięki któremu są trwalsze niż inne jagody.
Zbiór i przechowywanie
Podobnie jak borówki czarnej. Wyjątkiem jest większa trwałość.
Uwagi
Do brusznicy bardzo podobna jest mącznica lekarska (Arctostaphylos uva-ursi).
Owoce mącznicy są jednak w środku białe i mączne. Owoce te nie są trujące,
są jednak określanie (dla ludzi) jako niejadalne. Zjedzenie większej ilości może
spowodować problemy zdrowotne.
Brusznice należy podawać papugom bez liści i łodyg, same owoce.
Borówka wysoka - amerykańska (Vaccinium corymbosum L.)
Informacje ogólne
Jest to gatunek borówki pochodzący z Ameryki
Północnej. W Polsce jest uprawiany, nie rośnie dziko.
Istnieje wiele odmian hodowlanych.
Młody krzaczek borówki wysokiej (amerykańskiej) z
niedojrzałymi owocami.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Jak wskazuje nazwa, jest to krzew dość wysoki,
dorasta nawet do 2,5 metra. Owoce są czarnofioletowe z
zewnątrz podobne w kolorze do borówki, ale większe.
Miąższ ma kolor zielonokremowy. Nie brudzą tak jak owoce
borówki.
Dostępność owoców
Owoce dojrzewają od lipca do września. W innych
okresach można kupić borówki importowane.
Zawartość składników odżywczych
Owoce zawierają spore ilości cukrów, kwasów owocowych
i soli mineralnych.
Niedojrzałe owoce borówki amerykańskiej. Zdjęcie zostało
zrobione pod koniec lipca w miejscowości górskiej.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Z witamin zawierają dość duże ilości witaminy C, poza
tym witaminy: A, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy, B1,
B2, B3, B6. Ponadto owoce borówki są dobrym źródłem
polifenoli, które mają działanie prozdrowotne.
Przechowywanie
Owoce borówki amerykańskiej są trwalsze niż borówki
czarnej.
Uwagi
Nie należy podawać gałęzi i liści, a jedynie same
owoce.
Artykuł przeniesiony ze stron Cockatiel czyli Nimfa.
Pochodzi z 2006 roku. Dodany został opis borówki
amerykańskiej.
|