Ze względu na budowę układu oddechowego papugi są dużo bardziej wrażliwe na wszelkie gazy
oraz toksyny w powietrzu. Wszyscy chyba
słyszeli o stosowanej dawniej metodzie zabierania kanarków do kopalni w celu "wykrycia" niebezpiecznego
stężenia gazów. Dzisiaj mamy czujniki, dawniej takimi
czujnikami były właśnie ptaki.
U ptaków w momencie wdychania
toksycznych substancji prawie od razu dochodzi do
zatrucia całego organizmu. Dlatego wszelkie toksyny w
powietrzu są dla nich tak bardzo
szkodliwe.
Do najbardziej toksycznych gazów, z
którymi można się powszechniej zetknąć, należą
amoniak, dwutlenek i tlenek węgla oraz gazy powstające w
wyniku przegrzania PTFE (Teflonu®). Oczywiście wszystkie
inne trujące gazy są tak samo trujące dla ptaków, jednak
przeciętny właściciel papug nie ma z nimi kontaktu.
W starszej literaturze dotyczącej drobiu omawiany
jest przede wszystkim amoniak, dwutlenek i tlenek węgla,
są to bowiem gazy, z którymi drób miał (lub mógł mieć)
kontakt w kurniku.
Źródłem amoniaku są odchody ptaków i ściółka
natomiast dwutlenek węgla jest gazem wydychanym przez
ptaki. W kurnikach, przy złej lub niedostatecznej
wentylacji, dochodziło do zatruć. Problem ten może
dotyczyć w zasadzie hodowców, zagrożenie dla papug
trzymanych w domach jest minimalne. Trzeba by długo nie
sprzątać klatki żeby takie zagrożenie spowodować.
Nas, czyli osoby trzymające papugi w domach, dotyczą
dwa pozostałe gazy: tlenek węgla i gazy powstające
w wyniku przegrzania PTFE (Teflonu®).
tlenek węgla (CO)
Jest to bezbarwny i bezwonny gaz nieznacznie lżejszy
od powietrza. Tlenek węgla powstaje jako produkt
niepełnego spalania węgla i różnych substancji
organicznych zawierających węgiel. W domach z tlenkiem
węgla możemy się spotkać przy gazowym ogrzewaniu wody, a
także przy opalanych węglem kominkach i piecach. Trzeba
też zdawać sobie sprawę z tego, że dym tytoniowy zawiera
ok. 4% tlenku węgla.
Tlenek węgla wchłania się do organizmu z układu
oddechowego. U ptaków jest to prawie natychmiastowe
zatrucie całego organizmu. Tlenek węgla wiąże się z
hemoglobiną zamiast tlenu co powoduje niedotlenienie organizmu.
Połączenie tlenku węgla z hemoglobiną jest procesem
nieodwracalnym.
U ptaków narażonych na wdychanie tlenku węgla
obserwuje się senność, apatię, trudności w oddychaniu,
ogólne zaburzenia funkcji życiowych i ostatecznie
dochodzi do śmierci.
Jedyną możliwością leczenia jest natychmiastowe
wyniesienie ptaka na świeże powietrze.
Politetrafluoroetylen (PTFE) Teflon®
Ptaki nie powinny w ogóle być trzymane w kuchni (z
równych względów) i poniższy tekst w ogóle powinien być
niepotrzebny na papuzich stronach. Niestety, wiele osób
trzyma ptaki w kuchniach, wiele osób ma pokoje dzienne
połączone z kuchnią, dlatego piszę o Teflonie® i to pisze
aż tak dużo.
Politetrafluoroetylen (PTFE) jest polimerem, który
został wynaleziony w 1938 roku w laboratorium firmy
DuPont. W 1956 roku firma opatentowała syntezę PTFE.
Patent ten już wygasł, tak więc i inne firmy mogą PTFE
produkować, nie mogą jednak używać nazwy Teflon®
ponieważ jest ona zastrzeżona dla firmy DuPont. Firma
DuPont nazwą to obejmuje także inne polimery. Inne nazwy
używane na PTFE to m.in. tarflen (nazwa polska) i fluon.
Popularnie używa się nazwy teflon na wszelkie, stosowane
w naczyniach kuchennych powłoki, do których nie
przywierają potrawy.
Przy normalnym używaniu powłoki teflonowe nie
stwarzają zagrożenia. Temperatura smażenia mięsa waha
się od ok. 180 do 220 stopni Celsjusza. Jest to
temperatura, w której PTFE nie ulega żadnym zmianom.
Wyższa temperatura potrzebna jest do grillowania, ta
waha się od 230 do nawet 260 stopni C. Jest to już
temperatura na tyle wysoka, że firma DuPont nie zaleca
używania do grillowania naczyń z powłoką teflonową.
Mówiąc o temperaturach trzeba wyraźnie zaznaczyć, że
chodzi o powłoki firmy DuPont. Na rynku jest bardzo
wiele naczyń z różnymi tego typu powłokami, o których
jednak nie ma żadnych szczegółowych informacji. Biorąc
pod uwagę, że naczynia te mają na ogół dużo niższą cenę
i mogą być produkowane bez zachowania zasad bezpieczeństwa,
trzeba przyjąć, że ich odporność na wysokie temperatury
może być znacznie słabsza.
Pozostawienie pustego naczynia na gorącej kuchence
albo w piekarniku doprowadzi w ciągu kilku minut do
osiągnięcia temperatur dużo wyższych niż 260 stopni C.
Podobnie jest jeśli pozostawimy smażącą się potrawę i
zapomnimy o niej. Z tym, że jedzenie ulega spaleniu w
niższej temperaturze, podobnie jak w niższej
temperaturze dochodzi do dymienia oleju, co samo w sobie
jest szkodliwe, ponieważ opary dymiącego oleju są
szkodliwe.
Firma DuPont jako maksymalną bezpieczną temperaturę
podaje 260 stopni Celsjusza. W literaturze na ogól
podawane jest 280 stopni C jako temperatura, w której
dochodzi do wytwarzania się szkodliwych produktów
pirolizy Teflonu®. A jak napisałam wyżej, nie jest trudne
uzyskanie takiej temperatury w domowych warunkach.
Produkty pirolizy Teflonu® są szkodliwe dla wszystkich,
nie tylko dla ptaków. W przypadku ludzi opisywana jest
"grypa na skutek oparów polimerowych" (polymer fume
fever).
Ze względu na budowę układu oddechowego oraz małą
wielkość ptaków, opary przegrzanego Teflonu® są dla
nich szczególnie
niebezpieczne. Mówi o tym sam producent czyli
firma DuPont.
Produkty pirolizy PTFE zawierają cząsteczki tak małe,
że są one zdolne do wniknięcia do pęcherzyków płucnych.
Cząsteczki te są same w sobie toksyczne, ale dodatkowo
jeszcze dzięki nim mogą do płuc dostać się inne
szkodliwe związki. Opary mogą powodować bezpośrednie
uszkodzenie błon komórkowych w płucach.
Eksperymentalnie wystawiono stadko 32 papużek
falistych na działanie przegrzanego Teflonu®. W ciągu ok.
9 minut zaobserwowano poważne objawy kliniczne i zmiany
chorobowe, następnie padło 31 papużek. Objawy pojawiają
się gwałtownie. Pierwszymi objawami jest mruganie
oczami. Prawdopodobnie jest to wynik bezpośredniego
podrażnienia spojówek i rogówki. Pojawia się też senność,
przyspieszone oddychanie, duszności, brak koordynacji
ruchów, niemożność ustania na nogach, dziobanie prętów
klatki.
U ptaków, które wdychały opary przegrzanego Teflonu®
i przeżyły dochodzi do zmian w płucach, są to poważne
obrzęki, krwawienia i martwice. W badaniach
histopatologicznych (mikroskopowych badaniach tkanek)
widoczne są zdeponowane w tkance płucnej cząsteczki
produktów pirolizy Teflonu®. W płucach często dochodzi w
efekcie do wtórnych infekcji. Leczenie polega w
pierwszym rzędzie na dostarczeniu papudze tlenu.
Następnie podaje się środki antyzapalne, moczopędne,
rozszerzające oskrzela, a także profilaktycznie leki
zapobiegające możliwym wtórnym infekcjom (np.
antybiotyki). Zmiany są na tyle poważne, że leczenie
musi być prowadzone pod kierunkiem lekarza. Przy
pojawieniu się objawów klinicznych rokowania są raczej
złe.
Teflon® stosowany jest w bardzo wielu różnych
produktach, nawet takich, w których byśmy się go nie
spodziewali, jak np. materiały czy farby. Dla nas jednak ważne są tylko te, z którymi
możemy się spotkać w domach i które mają kontakt z
wysoką temperaturą. Oczywiście nie wszystkie wymienione
niżej przedmioty mają powłoki
teflonowe, nie wszystkie w ogóle mają tego typu powłoki,
są to jednak rzeczy, w których może być Teflon® lub
podobne polimery.
W kuchni są to wszelkie produkty z powłokami do
których nie przywiera jedzenie:
- patelnie,
- garnki,
- kuchenki mikrofalowe,
- naczynia do pieczenia ciast,
- grille stołowe,
- szybkowary,
- gofrownice,
- tostery,
- prodiże,
- itp.
Poza kuchnią:
- suszarki do włosów (?),
- lokówki,
- prostownice do włosów
- i może inne.
Kontrowersyjną kwestią jest suszenie papug suszarkami
do włosów. W wielu miejscach podaje się informacje o
tym, że suszarki do włosów zawierają teflonowe elementy;
nie jest jednak nigdzie to udowodnione i nie jest
wskazane jakie elementy miały by to być. Na pewno zawierają je suszarko-lokówki firmy Remington
(oryginalny Teflon®). Na pewno nie wszystkie
firmy używają takich powłok. Pytaniem jest które używają
i czy zawsze jest to zaznaczone w opisie produktu. Drugą
dyskusyjną sprawą jest to czy w ogóle w suszarce powłoka ta może
osiągnąć temperaturę ponad 260 stopni Celsjusza.
Dotarłam też do ciekawej informacji, że nie można
dopuścić do kontaktu tytoniu z wyrobami zawierającymi
Teflon®. W ostrzeżeniu nie było żadnych dodatkowych
wyjaśnień.
Dym
Jako dym można określić wszelkie produkty pirolizy
(spalania) czegokolwiek. Nawet jeśli nie zawiera on
toksycznych związków, to sam w sobie jest szkodliwy. Dym
może powstawać m. in. przy otwartym ogniu (np. kominki,
świeczki), źle funkcjonujących piecach, samoczyszczących
się piekarnikach, przypalone jedzenie. Źródłem dymu są
też spaliny.
Duszność i inne objawy nie zawsze pojawiają się
natychmiast. Czasem może minąć kilka godzin między
ekspozycją na dym, a pierwszymi objawami klinicznymi.
Wdychanie dymu może też prowadzić jedynie do obniżenia
odporności i tym samym większej podatności na infekcje.
Źródła: "Veterinary toxicology: basic and clinical principles" Ramesh
Chandra Gupta; Wedel A. "Ziervogel. Erkrankungen, Haltung, Futterung";
M. Mazurkiewicz "Choroby drobiu"; strony internetowe
firmy DuPont.
|