|
Dzisiaj
chciałabym przedstawić rzadszą, ale na ogół lubianą
przez papugi roślinę – cykorię podróżnik. Jest to dość
wysoka (dorasta nawet do 150 cm) bylina, którą można
spotkać na nieużytkach, przydrożach, żwirowiskach,
wysypiskach, łąkach i polach. Dolne liście są klapowane
i wcinane, a górne lancetowate, pędy są sztywne i
rozgałęzione, kwiaty jasnoniebieskie. Ciekawostką jest
to, że kwiaty otwierają się tylko przed południem, po
południu są zamknięte. Spotkać ją można od czerwca do
jesieni. Najbardziej wartościowe pod względem jadalności
są młode pąki, liście i korzenie.
(zdjęcie Paulina Szajek)
Cykoria podróżnik zawiera żelazo, wapń, miedź,
lipidy, białka, aminokwasy, sole mineralne i niektóre
witaminy. Jest więc na pewno ciekawym i pożytecznym
urozmaiceniem papuziej diety. Znam osoby, których papugi
przepadają za cykorią, mimo że roślina ma raczej gorzki
smak. A może właśnie to papugom odpowiada.
(zdjęcie Paulina Szajek)
Ptakom można podawać całe rośliny, razem z
korzeniami, a także nasiona (dojrzałe i nie w pełni
dojrzałe). Liście z wiekiem gorzknieją. Najlepsze są
młode, jeszcze zanim roślina zacznie kwitnąć, podobnie
jak w przypadku mniszka. Myślę, że najlepszym sposobem
jest podawanie papugom całych roślin w różnej fazie
dojrzałości. Można podawać młode rośliny, z których
najsmaczniejsze będą młode liście. W przypadku starszych
roślin można podawać same pędy, bez liści; najpierw
kwiaty, a później nasiona. Nie spotkałam się z
informacją, żeby starsze, gorzkie liście miały być
szkodliwe (co czasem można spotkać w odniesieniu do
mniszka), więc sądzę, że jeśli papugom będą takie
smakowały, to i starsze rośliny można podawać w całości.
Podając całe rośliny we flakonach, trzeba pilnować, żeby
papuga nie miała dostępu do wody. Z jednej strony woda
spod kwiatków nie nadaje się dla papugi, a z drugiej
pełny wody flakon jest śmiertelną pułapką dla
ciekawskiego ptaka. Cykoria jest jednak dość trwałą
rośliną, nie więdnie prawie natychmiast, jak na przykład
gwiazdnica, więc można też podawać ją w formie bukietów
przywiązanych do prętów klatki lub woliery.
(zdjęcie Paulina Szajek)
Podobnie jak inne rośliny, które podajemy papugom,
tak i cykorię podróżnik możemy wprowadzić do naszej
diety. Suszone korzenie cykorii służyły jako substytut
kawy, co zostało opisane jeszcze na początku XVIII
wieku. Młode liście można dodawać do sałatek, można je
też pociąć na kawałki i podsmażyć w oleju. Młode pąki
nadają się do marynowania. Korzenie można gotować,
jednak mają one dość gorzki smak, więc lepiej najpierw
wymoczyć je w wodzie (1-2 godziny). Tak samo można
przygotować korzenie, zanim podamy je papudze.
Artykuł ukazał się w Wolierze 4/2009
ATLAS ROŚLIN JADALNYCH DLA PAPUG.
|