Podstawowa zasada:
jeśli o czymś nie wiemy, że można
podawać z pestkami,
podajemy bez pestek.
Pestki to nasiona. Ponieważ nasiona umożliwiają
roślinom rozmnażanie, to muszą one w dostatecznej ilości
trafić do ziemi. Rośliny stosują różne
systemy obrony przed zjedzeniem i strawieniem nasion
przez zwierzęta. Zawartość substancji toksycznych jest
jednym z nich. Wiele nasion ma bardzo
twarde łupki, które nie są trawione. Nasiona są więc
wydalane w takiej samej postaci jak zostały połknięte
(jest to jeden z systemów przenoszenia nasion w celu
rozsiewania na dużym obszarze) i toksyny, nawet jeśli
znajdują się w nasionach, nie dostają się do organizmu. W
tym momencie pojawia się jednak problem papug, które
większe nasiona (pestki) rozdziobują i połykają w
kawałkach. W takiej sytuacji szkodliwe substancje
wydostają się z nasion i są wchłaniane do organizmu.
Glikozydy cyjanogenne
Jedną z powszechniejszych substancji szkodliwych
znajdujących się w pestkach są związki określane zbiorczą
nazwą: glikozydy cyjanogenne (spotkałam się też z polską
nazwą glikozydy cyjantwórcze). Są to związki, które w
wyniku przemian w organizmie dostarczają cyjanowodór.
Cyjanowodór znany jest szerzej pod popularną nazwą: kwas
pruski. Jest to trucizna.
Związków cyjanogennych, wytwarzanych przez rośliny,
jest ok. 50. W pestkach na ogół znajduje się amigdalina
- glikozyd cyjanohydrynowy. W organizmie dochodzi do
przemian enzymatycznych pod wpływem enzymu emulsyny co
ostatecznie powoduje, że amigdalina rozpada się na
glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Cyjanowodór i
jego sole (cyjanki) należą do najsilniejszych trucizn.
Mechanizm działania
Jony cyjankowe działają na poziomie komórkowym
powodując zahamowanie oddychania komórkowego co w
efekcie prowadzi do niedotlenienia tkanek. Spowodowane
jest to połączeniem się jonów cyjankowych z oksydazą
cytochromową znajdującą się mitochondriach. Jony cyjnakowe łączą się także z różnymi innymi enzymami co
powoduje inne zaburzenia metabolizmu komórek. Połączenie
jonów cyjankowych z oksydazą cytochromową jest
odwracalne jeśli odpowiednio szybko zostanie podana
odtrutka.
Najbardziej wrażliwe na działanie cyjanowodoru są
tkanki o szybkim metabolizmie tlenowym (przede wszystkim
mózg i mięsień sercowy), ale narażone są wszystkie
tkanki, a niedotlenienie powoduje zaburzenia
funkcjonowania wszystkich komórek organizmu. Zatrucia u
ludzi są dość rzadkie, mają jednak bardzo gwałtowny
przebieg i bardzo często kończą się śmiercią.
Objawy
Po zatruciu doustnym objawy mogą pojawić się już w
kilka sekund po zjedzeniu pestek. Zatrucie objawia się
zawrotami głowy, oszołomieniem, niewielką dusznością,
splątaniem. W cięższych przypadkach, oprócz nasilenia
wymienionych poprzednio objawów, pojawia się ból
głowy, zaburzenia oddychania, drgawki, utrata
przytomności. Ciężkie zatrucie ma gwałtowny przebieg:
następuje nagła utrata przytomności, drgawki i śmierć w
ciągu kilku minut. Skutki zatrucia mogą objawiać się w
długim czasie po zatruciu ze względu na możliwość
uszkodzeń mózgu spowodowanych niedotlenieniem. Podane
wyżej objawy dotyczą ludzi.
U ptaków są one jednak dość
podobne. Zatrucie cyjnawodorem ma zawsze przebieg ostry.
Śmierć może nastąpić w ciągu sekund (po spożyciu samego
cyjanowodoru, a nie glikozydów, z których cyjanowodór
dopiero musi się uwolnić). Na ogół jednak śmierć
następuje w ciągu 15 do 30 minut. Jeśli ptak nie umrze w
ciągu godziny, to szanse na przeżycie są bardzo duże.
Jeśli pojawiają się objawy to
są to: krótki okres otępienia, paraliż lub terminalne
konwulsje kloniczne, problemy z oddychaniem. W lżejszych
przypadkach występują objawy nerwowe z zaburzeniami
równowagi i drgawkami; może wystąpić nadpobudliwość i
rozdrażnienie U niektórych gatunków mogą wystąpić objawy
ze strony układu pokarmowego. U kurcząt po zatruciu
roślinami zawierającymi glikozydy cyjanogenne (głównie
wyką) dochodzi do zahamowania wzrostu i spadku masy
ciała.
Niewielkie ilości cyjanowodowru są w wątrobie
ssaków przekształcane do małotoksycznego rodanku (tzw. synteza rodankowa),
który jest wydalany z moczem. Nie znalazłam informacji
na temat tego czy u ptaków istnieje podobny mechanizm. Cyjanowodór nie kumuluje się w organizmie.
Niektóre zwierzęta, które w naturze spożywają większe
ilości roślin zawierających glikozydy cyjanogenne (np.
koniczyna czy liczne trawy) wykształciły mechanizmy
unieszkodliwiania cyjanowodoru i potrafią w syntezie
rdankowej przekształcać większe ilości cyjanowodoru.
Zastosowanie
Glikozydy cyjanogenne są stosowane w lecznictwie.
W
wielu miejscach można spotkać informacje podające, że
amigdalina ma właściwości antynowotworowe. W
opracowaniach tych amigdalina nazywana jest witaminą B17.
Jednak w żadnym poważnym opracowaniu nie jest ona
uznawana za witaminę. Podobnie żadne naukowe badania nie
potwierdziły jakichkolwiek przeciwnowotworowych
właściwości amigdaliny. Co więcej, w literaturze medycznej,
opisywanych jest wiele przypadków zatruć amigdaliną
przyjmowaną w celach leczniczych (np. w postaci pestek
moreli).
Pestki zawierające glikozydy cyjanogenne
Glikozydy cyjanogenne zawierają wszystkie rośliny z
rodziny różowatych (Rosaceae), ale w bardzo
różnych ilościach (w różnych częściach roślin). Pestki zawierające glikozydy cyjanogenne to głownie
nasiona roślin z rodzaju śliwa (Prunus). Do tego rodzaju nalezą
popularne drzewa owocowe jednopestkowe (przede wszystkim
śliwy, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie i morele), a
także niektóre dzikie rośliny (np. czeremcha). Przyjmuje
się, że gałęzie i liście drzew należących do tego
rodzaju są szkodliwe dla papug.
Pozostałe drzewa owocowe, należące do innych rodzajów
tej rodziny (czyli drzewa z owocami wielopestkowymi:
jabłoń, grusza, pigwa) oraz krzewy i drzewa z jadalnymi
owocami (np. ognik, głóg) zawierają mniejsze ilości
glikozydów cyjanogennych. Przyjmuje się, że liście i
gałęzie są bezpieczne, jednak pestek nadal nie polecam
dawać (o tym jeszcze niżej).
Rośliny spoza rodziny różowatych zawierają znacznie
mniejsze ilości glikozydów cyjanogennych.
Ponieważ proces, w którym dochodzi do powstawania
cyjanowodoru jest dość powolny (powoduje to, że poważne
śmiertelne zatrucia u ludzi są dość rzadkie), można
przypuszczać, że dla ptaków - u których pożywienie
szybciej przechodzi przez cały układ pokarmowy i jest
wydalane - glikozydy te, spożyte w niewielkich ilościach,
są mniej trujące. Na pewno jednak inne działanie będą
miały w przypadku zdrowych będących w dobrej kondycji
ptaków niż u ptaków chorych, osłabionych czy też
będących w gorszej kondycji.
zawartość w pestkach
Zawartość cyjanowodoru (mg HCN/kg):
- pestki jabłek 690-790
- pestki brzoskwiń 710-720
- pestki moreli 785-813 (89-2170)
- pestki śliwek 696-209
- pestki nektarynek 196-209
- gorzkie migdały nawet do 4700
Dane liczbowe na podstawie: Haque MR, Bradbury JH.
(2002) Total cyanide determination of plants and foods
using the picrate and acid hydrolysis methods. Food
Chemistry; 77(1): 107-114 oraz Simeonova FP, Fishbein L.
(2004) Hydrogen cyanide and cyanides: Human health
aspects. Concise International Chemical Assessment
Document 61. Geneva: World Health Organization.
W literaturze podawane są bardzo różne śmiertelne czy
toksyczne dawki dla człowieka, dlatego nie będę ich
przytaczać; zwłaszcza, że i tak dawka ta zależy od wielu
różnych czynników. Na pewno człowiek musiałby zjeść dość
dużo pestek np. jabłka żeby ulec zatruciu. Pamiętajmy
jednak, że dorosły człowiek waży średnio 70 kg, a papużka falista ok. 40 gramów, nimfa 100, żako 400.
Mazurkiewicz w
"Chorobach drobiu" podaje, że dawka toksyczna
(tzn. dawka przy której pojawiają się objawy zatrucia) cyjanowodoru mieści się w granicach 1-3 mg na kilogram
masy ciała. Jeśli chodzi o ptaki w ogóle, to podawane są
dawki LD50 (dawka śmiertelna dla połowy populacji) w
rozpiętości od 0,8 mg (jeden z gatunków gołębi) do 11,1
mg (kury).
Jako ciekawostkę można podać, ze w starożytności
niektóre ludy używały zmielonych pestek brzoskwiń jako
trucizny.
Pestki jabłek - dawać czy nie?
W literaturze papuziej można spotkać informacje, że dużym papugom można dawać od czasu do czasu pojedyncze pestki jabłka bez żadnych negatywnych skutków. Czasem można spotkać też informacje, że w ogóle można podawać pestki jabłek.
Wiele osób pisze, że daje pestki i nic się nie dzieje.
Wiadomo jednak, że pestki te zawierają glikozydy
cyjanogenne i to w całkiem sporych ilościach. Dlaczego
więc na ogół nie szkodzą? Wydaje sie prawdopodobne, że pestki jabłek przez
częsć papug nie są rozgryzane w sytuacji jak podaje im się całe jabłka.
Po prostu połykają całe kawałki z całymi pestkami. Druga
rzecz, to niewielka (wagowo) ilość pestek w stosunku do
całego jabłka, co powoduje, że toksyny jest za mało żeby
wywołać zatrucie. Trzeba też wziąć pod uwagę to co napisałam
parę akapitów wyżej (szybsze przechodzenie treści
pokarmowej przez układ pokarmowy ptaków).
Ponieważ jednak pestki te nie zawierają nic, co byłoby papudze potrzebne do życia, to uważam, że lepiej ich nie podawać.
Absolutnie odradzam podawanie samych pestek w karmie lub
jako przysmaku. Zwłaszcza, że jak napisałam wcześniej,
glikozydy cyjanogenne znajdują się w wielu roślinach,
które podajemy papugom, więc glikozydy z pestek jabłka
nie byłyby jedynymi.
Inne toksyny
Pestki mogą też zawierać inne
toksyny (zarówno obok amigdaliny, jak i niezależnie od
niej), ja skoncentrowałam się na amigdalinie ponieważ
jest to jedna z powszechniejszych toksyn i jest szeroko
opisywana w literaturze. Na pewno inne glikozydy cyjanogenne, a także inne toksyny, zawierają pestki
brzoskwiń i moreli.
Jadalne pestki
Owoce i warzywa, które można podawać z pestkami:
- dynia;
- arbuz;
- melon;
- ogórek;
- cukinia;
- pomidor;
- granat;
- winogrona;
- papaja (w niewielkie ilości ze
względu na zawartość enzymu papainy);
- papryka (choć znam przypadki
przyklejenia się pestki do wnętrza jamy
dziobowej)
- figa;
- kiwi;
- opuncja (uwaga na ciernie!);
- męczennica (passiflora).
Źródła: "Farmakologia i toksykologia" E.
Mutschler i inn; "Toksykologia wspólczesna"
W. Seńczyk; "Veterinary toxicology: basic
and clinical principles" Ramesh
Chandra Gupta; "Ilustrowane kompendium farmakologii
Lullmanna" H. Lullmann; "Choroby
drobiu" M. Mazurkiewicz; "Die Ernahrung der Papageien
und Sittiche" H-J. Kunne; Ballhom,
D. J. "Cyanogenic glycosides in nuts and seeds" [w:] V.
R. Preedy, R. R. Watson, V. B. Patel "Nuts & Seeds
in Health and Disease Prevention"; "International
Cyanide Management Code For The Manufacture, Transport
and Use of Cyanide In The Production of Gold" (Cyanide
Code) - Internet.
|