Najpopularniejszym
gatunkiem z rodzaju Polygonum podawanym ptakom w
hodowlach jest rdest ptasi (Polygonum aviculare). Jest
to roślina o silnie rozgałęzionej, rozścielonej na ziemi
łodydze, czasem wzniesionej, z drobnymi, eliptycznymi
liśćmi. Kwitnie od czerwca do października; kwiaty są
małe, zielono-białe, z różowoczerwonym obrzeżeniem.
Rdest ptasi ma bardzo zmienny wygląd (pokrój, kształt i
budowę liści), który zależy od miejsca występowania
rośliny. Rośnie w zasadzie wszędzie, pamiętajmy jednak,
aby nie zbierać go z osiedlowych trawników i miejsc przy
ulicach.
Rdest ptasi
(zdjęcie: Joanna Karocka)
różne gatunki rdestów
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Ptaki chętnie jedzą nasiona rdestu, ale możemy dawać
papugom całe rośliny, razem z liśćmi i kwiatami. Pędy
rdestu można podawać w płaskich miskach z wodą albo we
flakonach – trzeba jednak uważać, żeby ptaki nie miały
dostępu do wody, zwłaszcza we flakonie, w którym mogą
się utopić.
Dla ptaków nadają się też inne gatunki rdestów. Jest
ich wiele i są na ogół do siebie podobne.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Na szczególną uwagę zasługuje rdest ostrogorzki (Polygonum
hydropiper). Zawiera on dużo garbników, glikozydów
flawinowych, olejki eteryczne, a także żelazo. Ma
piekący smak podobny do pieprzu. Nasiona można stosować
w kuchni jako substytut pieprzu. [Dodane: rdestu tego
nie powinno się podawać w większych ilościach, a jedynie
jako urozmaicający dodatek.]
Rdest wężownik (Polygonum bistoria) ma dość duże
nasiona, nadaje się wiec także dla większych papug. Jest
on jednak dużo rzadszy niż rdest ptasi.
Przynajmniej niektóre rdesty zawierają kwas
szczawiowy, nie powinno się więc ich podawać w dużych
ilościach przez dłuższy czas. Najlepiej stosować jak
najbardziej urozmaiconą dietę, w której rdest będzie
tylko jedną z wielu podawanych papugom roślin.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Rdesty dla ludzi
Rdesty (poza ostrogorzkim) możemy jeść jako sałatkę.
Młode pędy się sieka, doprawia do smaku i podaje. Można
je też gotować jak szpinak. Jedną z propozycji
wykorzystania rdestu w naszej kuchni jest ryba pieczona
z rdestem. Młode pędy rdestu siekamy razem z młodymi
liśćmi mniszka, babką, tymiankiem i szczypiorem.
Dodajemy olej, ocet, sól i pieprz (może być rdest
ostrogorzki zamiast pieprzu) i nadziewamy tym rybę. Inną
propozycją jest przecier z rdestu i pokrzywy. Młode
pokrzywy i rdest (w stosunku 1:1) krótko się gotuje i
przeciera. Przecier można podawać jako dodatek do
różnych potraw.
UWAGA: Na rdeście ptasim często występuje
pasożytniczy grzyb mączniak. Atakuje on rośliny (nie
tylko rdest), zwłaszcza jak jest ciepło i mokro.
Zaatakowana roślina ma na liściach szarawobiały nalot,
który przypomina osad z wody. Ptakom nie można podawać
ani roślin zaatakowanych grzybem, ani rosnących w
pobliżu.
Rdest ptasi zaatakowany przez grzyba.
(zdjęcie z
Albumu - Kwerkus)
Artykuł ten ukazał się w czasopiśmie Woliera 4/2008
ATLAS ROŚLIN JADALNYCH DLA PAPUG.
|