UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Informacje ogólne
Jarzębina jest drzewem dorastającym nawet do 15 metrów, w Polsce spotyka się
jednak niższe odmiany. Jest to drzewo długowieczne, zwykle żyje 100-150 lat,
często osiąga nawet 200 lat.
Jarząb pospolity jest gatunkiem pochodzącym z terenu wschodnich Sudetów
(Czechy), gdzie pojawił się ok. 1800 roku. Od tego czasu sprowadzano, głównie z
Chin, wiele różnych ozdobnych gatunków jarzęba w celu poprawienia jakości owoców, nie
udało się to jednak. Aktualnie rośnie w całej Europie (z wyjątkiem południowej
Hiszpanii i Grecji) i Azji Mniejszej.
Zdjęcie: Joanna Karocka
W Polsce rośnie na całym niżu i w górach, gdzie sięga dość wysoko, bo aż po
kosodrzewinę. Ponad górną granicą lasu przybiera na ogół formę karłowatą. Rośnie
w lasach mieszanych i liściastych, a także w borach mieszanych i świeżych,
często w drugim piętrze drzewostanu. Często sadzona jest w miastach jako roślina
ozdobna.
Owoce jarzębiny są przysmakiem ptaków, nie nadają się jednak do
bezpośredniego spożycia dla ludzi ze
względu na zbyt gorzki i kwaśny smak.
Nadaje się do uprawy w doniczkach, w których może nawet owocować
Dostępność
Owoce można zbierać od końca sierpnia do października, potem zwykle opadają
na ziemię. Pozostałe na drzewie owoce można zbierać także w zimie, po
przemrożeniu, ale w tym okresie zostaną najprawdopodobniej zjedzone przez nasze
rodzime ptaki, np. jemiołuszki, gile, gawrony, kawki.
Zdjęcie: Joanna Karocka
Zawartość składników odżywczych
Najbardziej wartościowe składniki to witamina C, której jarzębina zawiera
duże ilości, oraz karoteny (prowitamina A, której jarzębina zawiera niewiele
mniej niż marchewka). Ilość witaminy C po przemrożeniu spada o prawie połowę. Z
innych witamin warto wymienić witaminę K.
Poza tym jarzębina zawiera sporo
różnych cukrów (przede wszystkim fruktozę), dość dużo
różnych kwasów oraz spore ilości
garbników. Zawiera też różne sole mineralne. Owoce jarzębiny zawierają także
dość duże ilości bioflawonoidów (tzw. witamina P), które są niezbędne do
wchłaniania oraz prawidłowego działania witaminy C.
Przechowywanie
Świeżą jarzębinę można przechowywać kilka miesięcy w temperaturze 0-5 stopni
i wilgotności 80-85% z dobrym dostępem powietrza do kiści owoców.
Na potrzeby domowe dla papug owoce te można mrozić lub suszyć. Jarzębinę
można suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 50 stopni C. Przy otwartym
piekarniku taką temperaturę uzyskamy jak nastawimy na 80-100 st. C.
W trakcie przechowywania zmniejsza się zawartość witaminy C, jednak zachowuje
się ona lepiej niż w innych owocach. Mniejsze straty witaminy C powoduje
mrożenie.
Zdjęcie: Joanna Karocka
Problemy i wątpliwości
Jarzębina należy do rodziny różowatych Rosaceae i dlatego musimy się
liczyć z tym, że cała roślina zawiera szkodliwe glikozydy cyjanogenne. Nie
znalazłam wiarygodnych informacji o tym, aby w samych owocach znajdowały
się glikozydy. Na pewno jednak znajdują się w pestkach co może być problemem w
przypadku papug, które mogą pestki rozgryzać (połknięte w całości nie są
szkodliwe). Nie znam jednak przypadków zatrucia u papug, myślę więc, że może to
być problemem tylko wyjątkowo, w przypadku papug, które nie będą zjadały samych
owoców, a tylko wydziobywały pestki i rozdziobywały je.
Jarzębina zawiera kwas parasorbowy, który ma pewne działanie
drażniące na błony śluzowe, a także skórę. Kwas ten jest jednak dość niestabilny
i w czasie gotowania przekształca się w kwas sorbowy,
który jest nieszkodliwy; ulega też rozkładowi w czasie
suszenia. Łukasz Łuczaj (autor piszący o dzikich
roślinach w żywieniu ludzi) w swoich publikacjach
podaje, że kwas parasorbowy jest rozkładany także przez
mrożenie. Informacje takie można znaleźć również na
popularnych stronach, także tych o papugach, ale nie
udało mi się tego potwierdzić w żadnej poważnej
publikacji (w nich jest mowa tylko o wysokiej
temperaturze czyli gotowaniu i suszeniu).
Kolejnym problemem jest gorzki smak jarzębiny. Na pewno po przemrożeniu owoce jarzębiny stają się słodsze
(rozłożeniu ulegają przede wszystkim garbniki). Kwestia przemrożenia czyli
pozbycia się gorzkiego i kwaśnego smaku, jest ważna dla ludzi, dla których
świeża jarzębina jest praktycznie niejadalna ze względu na smak; obecna jest
więc we wszystkich źródłach opisujących jarzębinę w diecie ludzi. Prawdopodobnie
stąd to przemrożenie trafiło do tekstów o papugach. W wielu publikacjach można
zatem spotkać rady, aby owoce te podawać po przemrożeniu, myślę jednak, że to
zależy od gustu papugi, która może woleć słodsze owoce, ale równie dobrze może
wybierać te kwaśniejsze i bardziej gorzkie.
Owoce jarzębiny zawierają dość duże ilości alkoholu
cukrowego sorbitolu, który u ludzi ma działanie
przeczyszczające.
Jak podawać?
Zapewne lepiej będzie nie podawać większej ilości
niesuszonej jarzębiny.
Niektórzy odradzają podawanie świeżej jarzębiny
w ogóle. Wiadomo, że u ludzi większe ilości surowej
jarzębiny mogą wywołać biegunki i wymioty. Takich danych
odnośnie papug nie mam, ale prawdopodobnie ptaki mają
większą tolerancję kwasu parasorbowego niż ssaki. W
literaturze niemieckiej (Schnabl, Kunne, Grahl) poleca
się dawanie świeżej jarzębiny tak samo jak suszonej i
przemrożonej.
Ze względu na dużą zawartość cukrów owoce jarzębiny
(pomijając zawartość innych składników) nie powinny być
podawane w większych ilościach.
Sok całej rośliny, poza owocami, jest trujący ze względu na zawartość
glikozydów cyjanogennych, nie należy więc podawać
papugom całych gałęzi i liści.
Dodatkowe uwagi
Poza jarząbem pospolitym można spotkać także inne odmiany jarzębiny i gatunki
z rodzaju Sorbus.
Owoce pozbawione goryczy mają m.in. morawska odmiana jarzębiny (S. aucuparia var.
morawica) i jarząb słodki (S. aucuparia var. rossica major Spaeth.). Odmiana
morawska wyróżnia się tym, że liście są ząbkowane tylko w części wierzchołkowej,
a nie na całym obwodzie. Owoce są owalne i nieco większe. Natomiast jarząb
słodki ma liście ząbkowane na całym obwodzie, ale są one popielato owłosione.
Podobnie słodkie są owoce jarzęby szwedzkiego (Sorbus intermedia).
Owoce tych odmian też zawierają kwas parasorbowy, a więc i do nich odnoszą się
wszystkie zamieszczone wyżej uwagi.
Artykuł pochodzi ze stron Cockatiel czyli Nimfa,
został napisany w 2005 roku. Aktualna wersja zawiera
pewne zmiany i uzupełnienia.
|