UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Informacje ogólne
Granaty pochodzą z obszaru śródziemnomorskiego. Znane są od starożytności.
Występują w mitologii (to właśnie owoc granatu wręczyła Afrodyta Parysowi) i
wielokrotnie w Biblii (to prawdopodobnie owoc granatu, a nie jak powszechnie
jest tłumaczone jabłka, Ewa dała Adamowi). Aktualnie uprawiany jest w krajach śródziemnomorskich,
Indiach, Ameryce Południowej i Północnej, a także Australii.
Kwitnący krzew granatu
Zdjęcie: Joanna Karocka
Granaty można tez uprawiać w doniczkach. W większych miastach bez problemu
można kupić owocujące sadzonki. Owoce takich granatów nie są oczywiście tak duże,
jak tych kupionych w sklepach, ale naszym papugom też będą smakowały.
Dostępność
W sklepach owoce granatu pojawiają się we wrześniu i październiku, a są
dostępne do grudnia.
Zakup
Wybierać należy duże owoce w czerwonym kolorze. Skórka powinna być lśniąca i
gładka.
Zdjęcie: Joanna Karocka
Zawartość składników odżywczych
Granat zawiera dość dużo witaminy C i jest umiarkowanie dobrym źródłem
żelaza. Poza tym zawiera: potas, wapń, fosfor, chlor i siarkę. Jak na owoce jest
wyjątkowo kaloryczny.
Zdjęcie: Joanna Karocka
Przechowywanie
Do czasu otwarcia się szczelin (co następuje u dojrzałych owoców) można
granaty przechowywać w temperaturze pokojowej. Później mogą być przechowywane w
lodówce nawet miesiąc. Dojrzałe owoce trzymane w temperaturze pokojowej szybko
schną.
Dodatkowe uwagi
Sok z granatów może barwić odchody papugi na kolor czerwony, nie ma jednak
wpływu na kolor moczu.
Plamy z soku są nie do wywabienia.
Artykuł pochodzi ze stron Cockatiel czyli Nimfa.
Ukazał się w roku 2005.
|