UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Informacje ogólne
Mango pochodzi z terenów Indii i Birmy, gdzie uprawiane było już kilka
tysięcy lat temu. Owoc ten często pojawia się w hinduskich mitach i legendach.
Dzięki Hiszpanom i Portugalczykom uprawa mango rozprzestrzeniała się na
kontynent południowoamerykański i do Afryki, a biali osadnicy przenieśli mango
do Australii. Dziś mango uprawiane jest także w Ameryce Północnej.
Zdjęcie: Joanna Karocka
W zależności od odmiany owoce mają kolor od zielonożółtego do pomarańczowego
z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest żółty. Owoc posiada dużą pestkę oraz
niejadalną skórkę. Mango jest jednym z najsmaczniejszych owoców, choć niektórych
odstrasza żywiczny smak owocu
Dostępność
Mango dostępne jest przez cały rok.
Zakup
Wybierać należy owoce o gładkiej, jędrnej, ale równocześnie miękkiej skórce.
Dojrzały owoc ugina się pod lekkim naciskiem i ma bardzo aromatyczny zapach.
Owoce dojrzewają w temperaturze pokojowej. Należy unikać owoców z pomarszczoną
skórką i czarnymi plamami.
Zdjęcie: Joanna Karocka
Zawartość składników odżywczych
Mango zawiera dość dużo witaminy A (w formie beta-karotenu), zawiera także
większe ilości witaminy C. Jest też umiarkowanym źródłem żelaza. Poza tym
zawiera witaminę PP oraz witaminy z grupy B.
Przechowywanie
Do czasu aż owoce dojrzeją trzyma się je w temperaturze pokojowej, później
konieczne jest przechowywanie w lodówce - im krócej tym lepiej, nie nadają się
one bowiem do dłuższego przechowywania.
Artykuł pochodzi ze stron Cockatiel czyli Nimfa.
Został opublikowany w 2005 roku.
|