Informacje ogólneOpuncja to kaktus, jadalny jest jagodowy owoc.
Istnieje wiele odmian opuncji, które różnią się
wielkością i kolorem owocu.
Różne odmiany opuncji
(zdjęcia: Joanna Karocka)
Opuncja pochodzi z Ameryki Południowej. W Europie i
Afryce można ją spotkać w rejonie
Morza Śródziemnego gdzie została przywieziona przez Hiszpanów. Aktualnie
hodowane są także odmiany bezcierniowe.
Jadalny jest miąższ, który w zależności od odmiany może mieć kolor od białego
poprzez żółty i żółtopomarańczowy do ceglastoczerwonego. Owoc zawiera zwykle
dużo pestek.
Owoce opuncji
(zdjęcia: Joanna Karocka)
Dostępność
W Polsce owoce dostępne są zimą.
Zakup
Należy wybierać ładnie wybarwione, nie obtłuczone owoce.
Kaktus z niedojrzałymi owocami
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Zawartość składników odżywczych
100 gramów owocu
zawiera ok. 41 kcal. Średniej wielkości owoc waży przeciętnie ok. 100 gramów.
Owoce zawierają dużo wody - ok. 87 %, śladowe ilości białka i tłuszczy oraz ok.
11% cukrów i 3,5 % włókna.
składniki
odżywcze |
zawartość na 100
gramów |
wapń |
56 mg |
żelazo |
0,3 mg |
magnez |
85 mg |
fosfor |
24 mg |
potas |
220 mg |
sód |
5 mg |
cynk |
0,12 mg |
witamina C |
14 mg |
tiamina |
0,014 mg |
ryboflawina |
0,060 mg |
niacyna |
0,460 mg |
witamina A |
43 IU |
kwas foliowy |
6 mcg_DFE |
Dane wg: US Department of Agriculture
Przechowywanie
Owinięte w papier owoce można przechowywać w lodówce.
Plantacja opuncji (kaktusy są często sadzone jako
ogrodzenia)
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Dodatkowe uwagi
Papugom należy podawać TYLKO samo wnętrze owocu. Nie można dopuścić do
kontaktu papugi ze skórką, na której znajdują się ciernie. Obierając owoc
najlepiej owinąć go tekturą, tak, żeby samemu się nie pokaleczyć. Ciernie opuncji
są bardzo trudne do wyjęcia. Część cieni można usunąć myjąc owoc szczoteczką
pod bieżąca wodą.
Ciekawostką jest informacja, że opuncje są dość (jak na kaktusy) odporne na
zimno i można próbować uprawiać je także w Polsce (muszą być jednak
zabezpieczane w czasie ostrzejszej pogody). Jednak aby opuncje owocowały
konieczna jest szklarnia i dodatkowe doświetlanie.
Czerwone odmiany owoców są silnie plamiące.
|