UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Informacje ogólne
Papaja jest byliną, która pochodzi z amerykańskich tropików.
Prawdopodobnie portugalscy żeglarze przywieźli ten owoc do Europy, skąd z kolei
dostał się do Malezji i Indii, a stamtąd do Australii. Z zapisków wiadomo, że
papają żywili się marynarze Marco Polo aby chronić się przed szkorbutem (chorobą
spowodowaną brakiem witaminy C).
Istnieje wiele odmian o owocach różniących się smakiem. W zależności od
odmiany także miąższ ma różny kolor, najpopularniejsze są odmiany o miąższu
jasnożółtym i różowopomarańczowym. W środku owocu znajduje się dużo, niewielkich
pestek.
Zdjęcie: Joanna Karocka
Papaję można uprawiać w doniczce, nie jest jednak łatwo doprowadzić ją do
owocowania. Uprawiając papaję trzeba wiedzieć, że istnieją drzewa męskie,
żeńskie i obupłciowe. Rozróżnienie możliwe jest dopiero po zakwitnięciu.
Dostępność
Owoce są dostępne przez cały rok. Szczyt sezonu przypada na wiosnę.
Zakup
Należy wybierać owoce jaskrawożółte o słodkim, aromatycznym zapachu. Należy
unikać owoców o poszarzałych kolorach.
Zawartość składników odżywczych
Papaja zawiera duże ilości witaminy A oraz C. Jest niskokaloryczna. Zawiera
enzym, papainę, który rozkłada białka; z tego powodu stosowana jest często jako
dodatek do gotowania mięsa.
Zdjęcie: Joanna Karocka
Przechowywanie
Owoce dojrzewają w temperaturze pokojowej, dojrzałe stają się miękkie. Potem
można je kilka dni przechowywać w lodówce.
Papaje można suszyć.
Dodatkowe uwagi
Papaję można spotkać także pod nazwą melonowiec.
Artykuł pochodzi ze stron Cockatiel czyli Nimfa.
Opublikowany został w 2005 roku.
|