Papuzie Centrum Informacyjne


    Strona główna          Forum         Album zdjęć          O mnie     │   Istnieje od 2000 roku


    Dzikie owoce jesienne: rokitnik (Hippophae rhamonides)



UWAGA
Skopiowanie poniższego tekstu lub zdjęć i umieszczenie na swoich stronach (w całości lub we fragmentach) jest złamaniem prawa.
więcej na ten temat

Informacje ogólne

Rokitnik pochodzi z rejonów wschodnich, gdzie rośnie na Syberii, Kaukazie oraz w Azji Mniejszej.

rokitnik
(zdjęcie: Joanna Karocka)

W Polsce w stanie naturalnym występuje tylko na Wybrzeżu, gdzie rośnie na nadmorskich wydmach. Na innych terenach (np. w Pieninach) można go spotkać w stanie zdziczałym. Poza tym występuje tylko w hodowlach.

Jest to roślina, która posiada krzewy wydające kwiaty męskie albo żeńskie. Zapylenie odbywa się za pośrednictwem wiatru lub owadów.

Dostępność

Owoce dojrzewają we wrześniu. Spotykane w Polsce rokitniki mają owoce najczęściej koloru pomarańczowego.

Zawartość składników odżywczych

Owoce są średnio zasobne w cukry, zawierają za to bardzo dużo kwasów, zwłaszcza cytrynowego i jabłkowego. Zawierają też barwniki karotenoidowe oraz falwonowe, dość znaczne ilości witaminy P oraz pewne ilości witamin z grupy B. Ze wszystkich owoców rokitnik wyróżnia się dość dużą zawartością tłuszczów oraz bardzo dużą zawartością witaminy C. W składzie owoców nie stwierdzono askorbinazy, enzymu, który powoduje utlenianie i rozkład witaminy C. Ilość witaminy C zmniejsza się wraz z dojrzewaniem, w tym samym czasie wzrasta jednak ilość karotenów.

rokitnik
(zdjęcie: Joanna Karocka)

Nasiona rokitnika zawierają witaminę E.

Przechowywanie

Przemrożenie owoców powoduje znaczne straty witaminy C. Tak więc powinno się zbierać owoce przed pierwszymi przymrozkami. Przemrożone owoce bieleją.

Owoce łatwo i szybko ulegają fermentacji.

Owoce można suszyć.

rokitnik
Charakterystyczne ułożenie owoców wzdłuż gałęzi.
(zdjęcie: Joanna Karocka)

Dodatkowe informacje

Owoce są bardzo kwaśne i często gorzkie. Z tego powodu uchodzą często za niejadalne.

Zbiór owoców jest dość trudny ze względu na ciernie. Owoce dość trudno odchodzą od pędów, a lekko nawet ściśnięte mogą pękać, przy czym tryska z nich pomarańczowy sok, który plami trwale ubranie.

Najlepiej z rokitnika zrobić sok, który będzie się potem podawało papugom do picia, a same owoce podawać tylko świeże.


Artykuł pochodzi z serwisu Cockatiel czyli Nimfa. Zamieszczony został w 2005 roku.



    Serwis polecany przez Polskie Towarzystwo Miłośników Papug




    Czyż papugi nie są wspaniałe?


  zdjecie


    Polecamy


J. Karocka "Nimfy. O nimfach prawie wszystko... i o innych papugach co nieco"



    Prawa autorskie          Odpowiedzialność         O mnie          Kontakt                    design:    www.webtemplatemall.com   
Copyright 2000-2014 Joanna Karocka

Design downloaded from FreeWebTemplates.com
Free web design, web templates, web layouts, and website resources!