UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Informacje ogólne
Rokitnik pochodzi z rejonów wschodnich, gdzie rośnie
na Syberii, Kaukazie oraz w Azji Mniejszej.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
W Polsce w stanie naturalnym występuje tylko na
Wybrzeżu, gdzie rośnie na nadmorskich wydmach. Na innych
terenach (np. w Pieninach) można go spotkać w stanie
zdziczałym. Poza tym występuje tylko w hodowlach.
Jest to roślina, która posiada krzewy wydające kwiaty
męskie albo żeńskie. Zapylenie odbywa się za
pośrednictwem wiatru lub owadów.
Dostępność
Owoce dojrzewają we wrześniu. Spotykane w Polsce
rokitniki mają owoce najczęściej koloru pomarańczowego.
Zawartość składników odżywczych
Owoce są średnio zasobne w cukry, zawierają za to
bardzo dużo kwasów, zwłaszcza cytrynowego i jabłkowego.
Zawierają też barwniki karotenoidowe oraz falwonowe,
dość znaczne ilości witaminy P oraz pewne ilości witamin
z grupy B. Ze wszystkich owoców rokitnik wyróżnia się
dość dużą zawartością tłuszczów oraz bardzo dużą
zawartością witaminy C. W składzie owoców nie
stwierdzono askorbinazy, enzymu, który powoduje
utlenianie i rozkład witaminy C. Ilość witaminy C
zmniejsza się wraz z dojrzewaniem, w tym samym czasie
wzrasta jednak ilość karotenów.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Nasiona rokitnika zawierają witaminę E.
PrzechowywaniePrzemrożenie owoców powoduje znaczne straty witaminy
C. Tak więc powinno się zbierać owoce przed pierwszymi
przymrozkami. Przemrożone owoce bieleją.
Owoce łatwo i szybko ulegają fermentacji.
Owoce można suszyć.
Charakterystyczne ułożenie owoców wzdłuż gałęzi.
(zdjęcie: Joanna Karocka)
Dodatkowe informacje
Owoce są bardzo kwaśne i często gorzkie. Z tego
powodu uchodzą często za niejadalne.
Zbiór owoców jest dość trudny ze względu na ciernie.
Owoce dość trudno odchodzą od pędów, a lekko nawet
ściśnięte mogą pękać, przy czym tryska z nich
pomarańczowy sok, który plami trwale ubranie.
Najlepiej z rokitnika zrobić sok, który będzie się
potem podawało papugom do picia, a same owoce podawać
tylko świeże.
Artykuł pochodzi z serwisu Cockatiel czyli Nimfa.
Zamieszczony został w 2005 roku.
|