|
UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Kwiaty jadalne zachwycają nie tylko oko lecz również
podniebienie i stają się coraz bardziej popularne wśród twórczych kucharzy.
Jednakże ludzie wykorzystywali kwiaty w postaci żywności już tysiące lat temu –
i co istotne papugi również! Informacje zawarte na stronach książki pt.: „Papugi
świata” w istotny sposób potwierdzają fakt, że ogromna liczba różnorodnych
gatunków papug żywi się kwitnącymi drzewami. Możliwe jest, że barwne bogactwo
kwiatów w znaczącym stopniu przyczyniło się do wykształcenia niewiarygodnie
pięknych kolorów ozdabiających papugi. Proszę sobie tylko wyobrazić drapieżnika
usiłującego dostrzec czerwone i zielone lory, lorysy czy też barwnice (Eclectus
roratus) pośród czerwonych kwiatów i zieleni liści kwitnącego tulipanowca
afrykańskiego (Spathodea companulata) ) – to jest przykład najlepszego kamuflażu
Matki Natury! Zgodnie z Joseph’em Forshaw autorem „Papug świata”, wiele z tych
ptaków żywi się owocami, orzechami, nasionami, jagodami, pąkami liści, kwiatami
i nektarem zbieranym na szczytach drzew. Lorysa górska żywi się purpurowymi
kwiatami drzew z rodziny mirtowatych (Myrtacae). Lory moręgowane (Pseudeos
fuscata) zaobserwowano z kolei wśród zakwitających drzew Pittosporum ramiflorum.
Różne lorysy pożywiają się pośród kwiatów eukaliptusów (Eucalyptus terminalis),
czarnobielu kajeputowego (Melaleuca leucodendron), drzew kapok (autorka podaje
nazwę łacińską: Cochlospermum heteronemum, ja jednak znalazłam nazwę dla drzewa
Kapok: Ceiba pentandra, a Cochlospermum fraseri subsp. heteonemum to drzewo
australijskie i chyba nie ma polskiej nazwy - przyp. red.) i drzew bauhinii (Bauhinia
blakeana). W przybrzeżnych lesistych okręgach Nowej Południowej Walii widziano
żałobnice jak rozdzierają kwiatostany banksji, przypuszczalnie w celu
znalezienia nektaru albo owadów. Natomiast kakadu żółtolice, zamieszkujące
obszary w pobliżu Adelaidy na południu Australii, żywią się kwitnącymi główkami
ostropestu plamistego (Silybum marianum), również kakadu sinookie (Cacatua
sanguinea) w Północnej Australii wielokrotnie obserwowano jak odżywiały się
kwiatami czarnobielu kajeputowego. W Afryce, stado afrykanek zielonorzytnych (Poicephalus
robustus) wielokrotnie obserwowano podczas żywienia się nektarem drzew
koralowych (Erythrina caffra). Nierozłaczki krasnogłowe (Agapornis lilianae)
żywią się z kolei kwiatami akacji (Acacia albida). Piony niebieskogłowe jak i
większość pozostałych papug tego rodzaju stosuje dietę składającą się z owoców,
jagód, nasion i kwiatów, zbieranych najczęściej pośród wyższych pięter drzew.
Amazonki modrobrewe (Amazona amazonica) w Gujanie jedzą zarówno kwiaty jak i
nasiona drzew koralowych (Erythrina sp.) a papuzice małe (Coracopsis nigra) na
Wyspie Praslin jedzą kwiaty i owoce wielu kwitnących drzew. Istnieje wiele innych "skrzydlatych kwiatów" które żywią się kwiatami, nektarem
i pyłkiem, jednak lory i lorysy stanowią najprawdopodobniej najlepszy przykład.
W wyniku ewolucji brodawki języka u lory przekształciły się w strukturę podobną
do szczotki, która stanowi idealne narzędzie umożliwiające sięganie głęboko do
kwiatów i zjadanie pyłku. Pyłek przykleja się bowiem do „szczotki” a następnie
wydobywany jest z wnętrza kwiatu i odpowiednio kształtowany w celu przełknięcia,
czemu służy specjalna budowa języka. Podawanie kwiatów mojej lorze fioletowoszyjej (Eos squamata) o imieniu Squirt było jedną z moich największych
przyjemności związanych z karmieniem ptaka. Kiedy tylko Squirt dostrzegł kwiat
malwy sudańskiej (hibiscus, nazwa łacińska: Hibiscus sabdariffa) zbliżający się
w jego stronę dosłownie podskakiwał w miejscu, wytrzeszczał oczy i piszczał
prawie jak opierzona świnka! Najpierw wybierał cały pyłek i nektar z wnętrza
kwiatu a następnie przewracał się na grzbiet z kwiatem nad głową. Wtedy
rozdzierał w pył łapkami i dziobem swój kwiatowy skarb, tworząc tym samym
niesamowity bałagan. W przeciągu zaledwie paru minut, nie było prawie żadnego
śladu po malwie poza zachwyconym spojrzeniem Squirt’a malującym się na jego
błyszczącej, czerwonej, cętkowanej pyłkiem główce! Jeżeli ktoś był szczęśliwcem
na tyle, aby móc obserwować to zachwycające zjawisko kwiatowego szaleństwa,
mógłby wręcz rozważać jako zbrodnię przeciw naturze pozbawianie lory czy lorysy
kwiatów, które stanowią integralną i tak naturalną część ich diety. Oceniając
przez pryzmat podejścia Squirt’a: jeden kwiat i piękniejszy staje się świat.
WNIKAJĄC W SZCZEGÓŁY
Mike Owen, doktor i hodowca z Queensland w Australii mówi:
"Głównym gatunkiem papug, który zaobserwowaliśmy na systematycznym żywieniu się
kwiatami są lorysy. W naszym ogrodzie, zwykle widzimy lorysy górskie i
zielonogłowe (Trichoglossus chlorolepidotus) żywiące się nektarem kwiatów drzew
z rodzaju Grevillea i Melaleuca. Równie radośnie będą jeść nektar kwiatów
eukaliptusa i akacji w danej porze roku a właściwie nektar jakichkolwiek
kwitnących drzew, bez znaczenia czy będą to drzewa rodzime australijskie czy też
nie. W naturze wiele australijskich papug, tj. rozelle, kakadu, łąkówki żywi się
pośród gałęzi drzew eukaliptusa. Zaobserwowaliśmy, że wszystkie papugi w naszej
ptaszarni, nawet papużki faliste i nimfy, mile widzą i z zapałem zjadają świeże
kwiaty eukaliptusa, grewilli i akacji." Podczas gdy papugi zawsze
cieszyły się różnorodnością i wielością kwiatów zapewnianą im przez Matkę
Naturę, ludzie również wprowadzili różne kwiaty do swoich tradycyjnych dań.
Suszone płatki liliowców (Hemerocallis), (Uwaga! nie mylić z trującymi
liliami!), znane jak „złote igły” na azjatyckich rynkach, stanowią standardowy
składnik chińskiej zupy słodko-kwaśnej. Smażone, nadziewane kwiaty dyni już od
dawna cieszą się dużą popularnością w wielu kulturach a różane płatki są często
używane w indyjskich przepisach kulinarnych. Szafran, „złota przyprawa” to w
rzeczywistości znamiona słupka krokusa. Te jasnoczerwone kwiatowe nitki, które
tworzą ten charakterystyczny smak i jasno żółty kolor w paelli, bouillabaisse, i
likierach Chartreuse mogą kosztować nawet $200 za uncję albo nawet więcej. Ta
wysoka cena wynika z wysokich kosztów pracochłonnego procesu zbierania szafranu
z pól. Kwiaty jadalne są faktycznie bezkaloryczne i chociaż nie zawierają
znaczących wartości odżywczych, pyłek kwiatowy bogaty jest w witaminy i
minerały. Róże, kwiaty mniszka lekarskiego i pączki kwiatowe nasturcji zawierają
witaminę C. Większość kwiatów zawiera śladowe ilości jednej lub więcej witamin i
minerałów, jak również enzymów. Gdzie bezpiecznie szukać kwiatów jadalnych
Kwiaty jadalne można często znaleźć na lokalnych targach
warzywnych, czy też w sklepach „smakosza”. Należy się upewnić u sprzedawcy
odnośnie warunków uprawy nabywanych kwiatów. Blisko osiemdziesiąt różnych
kwiatów można bezpiecznie wykorzystywać jako żywność. Jednak najprzyjemniejszym
sposobem pozyskiwania tych interesujących dodatków jest samodzielna uprawa!
SAMODZIELNA UPRAWA
Na pierwsze uprawne próby powinno się wybrać najczęściej
spotykane, najbardziej popularne odmiany kwiatów jadalnych. Należy uważnie
przestrzegać zasad sadzenia, podlewania i nawożenia kwiatów. Powinno się używać
tylko organicznych nawozów. Kwiaty dekoracyjne, wymagające pestycydów, należy
uprawiać w wydzielonych, odrębnych obszarach. Kwiatów takich nie należy uprawiać
w pobliżu kwiatów jadalnych ponieważ może doprowadzić do zanieczyszczenia
pestycydami jadalnych odmian. Niektórzy ogrodnicy hodują kwiaty jadalne wewnątrz
domu, na parapetach słonecznych, kuchennych okien. PO PIERWSZE
BEZPIECZEŃSTWO!
Mając na uwadze fakt, że kwiaty w diecie papug sprawiają im dużo
radości zarówno pod względem smaku jak i wizualnej stymulacji, niezmiernie
istotne jest aby nauczyć się odróżniać kwiaty toksyczne od nietoksycznych. W tym
celu można się posłużyć odpowiednią książką poświeconą kwiatom jadalnym,
dostępną w miejscowych bibliotekach i w Internecie. Nie należy pozyskiwać
kwiatów od kwiaciarzy czy też w szkółkach i centrach ogrodniczych. Kwiaty
stamtąd będą zapewne traktowane pestycydami (chyba, że przy kupnie zaznaczono
inaczej), które nie nadają się do kwiatów przeznaczonych do spożycia. Chemikalia
są używane w wszystkich fazach wzrostu roślin i w przypadku konsumpcji kwiatów
chemikalia te są niebezpieczne zarówno dla ludzi jak i papug. Kwiaty zbierane w
pobliżu dróg nigdy nie powinny stanowić pokarmu. Celem eliminacji roślin i
chwastów przydrożnych stosuje się bowiem bardzo toksyczne środki chwastobójcze,
tak więc rosnące tam kwiaty mogą stanowić śmiertelną truciznę. Jedną z
najlepszych książek służących identyfikowaniu bezpiecznych kwiatów stanowi
pozycja pt.: „Edible Wild Plants: A North American Field Guide” (Sterling
Publishing Company) autorstwa Thomas’a S. Elias i Peter’a A. Dykeman
Najbardziej popularne kwiaty jadalne
- Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) drobne niebieskie kwiaty mają
subtelny smak ogórka.
- Nagietek lekarski (Calendula officinalis), wielobarwny kwiat z pieprzowym
smakiem. Czasami nazywany „szafran biednego człowieka”
- Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus) czerwone, różowe i białe kwiaty z
posmakiem goździka
- Rumianek (Chamaemilum nobile) kwiaty podobne do stokrotki, w smaku
delikatna nuta jabłka.Szczególnie polecany w celu uspokojenia i uciszenia
papug
- Szczypiorek (Allium schoenoprasum) lawendowo-różowe kwiaty przypominające
pompony są w rzeczywistości złożone z wielu małych kwiatuszków. Kwiaty mają
łagodny smak cebuli
- Stokrotka (Bellis perennis) biało-żółte kwiaty z lekką nutą mięty lub
koniczyny w smaku.
- Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) Małe żółte kwiaty mają smak miodu
jeśli zrywane są wcześnie. Starsze kwiaty są gorzkie ale moje barwnice zdają
się tego nie zauważać. Warto podawać papugom również liście mniszka
lekarskiego, gdyż są bardzo odżywcze.
- Liliowiec (Hemerocallis) to wiele kolorowych kwiatów o słodkim posmaku i
chrupiącej budowie sałaty. Zarówno pąki jak i kwiaty mogą być spożywane we
wszystkich stadiach wzrostu. Uwaga: wiele lilii (Lillium species) zawiera
alkaloidy i jest NIEBEZPIECZNYCH dla papug i ludzi.
- Bez czarny (Sambucus canadensis) słodko smakujące kwiaty. Leczniczo na
przeziębienia i dreszcze. Cyganie mieszają kwiaty bzu, krwawnik i miętę
wrzucają całą mieszankę do gorącej wody na 13 minut – tak parzoną herbatę
często piją (są mi znane przypadki zatruć żerdziami z czarnego bzu, także
niektórzy autorzy zaliczają czarny bez do roślin trujących dla papug - przyp.
red)
- Mieczyk (Gladiolus spp.) Kwiaty występują w wielu kolorach, rosną na
długiej łodydze jeden nad drugim, przy czym zwykle zwrócone są w jedną stronę.
Kwiaty mają zarówno strukturę jak i posmak sałaty.
- Hibiskus róża chińska (Hibiscus rosa sinensis) kwiaty tropikalne o
wyjątkowej rozmaitości kolorów, mają nieznacznie kwaskowy smak. Jeden z
ulubionych kwiatów większości gatunków papug.
- Wiciokrzew japoński (Lonicera japonica) małe kwiaty w kształcie trąbki,
białe do żółtego o słodkim, wybornym smaku. Papugi uwielbiają smak tych
kwiatów a rodzina ptaków Loridae darzy nektar wiciokrzewu szczególnym
uczuciem. Tylko japońskie wiciokrzew jest jadalny i tylko jego kwiaty, gdyż
jagody wiciokrzewu są nadzwyczaj toksyczne
- Niecierpek (Impatiens wallerana) wielokolorowe małe kwiaty o łagodnym
smaku.
- Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) żółto-fioletowo-lawendowe kwiaty z
wintergreen smakiem. Liście też są jadalne i zawierają witaminę C
- Bez lilak (Syringa vulgaris) lawendowe kwiaty mają intensywny kwiatowy
aromat i posmak cytryny
- Aksamitka (Tagetes signata pumila) jasno żółte i pomarańczowe kwiaty o
cytrusowym smaku
- Ostropest plamisty (Silybum marianum) zarówno purpurowe kwiaty, liście jak
i nasiona są jadalne. Nasiona znane są z dobroczynnego działania na wątrobę
- Nasturcja (Tropaeolum majus) czerwone, żółte, i pomarańczowe kwiaty mają
tangy, pieprzny smak i są najbardziej popularne ze wszystkich jadalnych
kwiatów. Liście również są jadalne
- Bratek (Viola X Wittrockiana) kwiaty o kolorze purpurowym, białym, żółtym
mają słodki, cierpki smak.
- Męczennica (Passifloraceae) Passiflora caerulea i Passiflora edulis to dwa
charakterystyczne przykłady z ponad setki gatunków męczennicy. Niektóre z tych
pnączy wydają duże zielonkawo-białe i purpurowe kwiaty a następnie, w
zależności od odmiany, pomarańczowy albo purpurowy jadalny owoc. Więcej
informacji i ponad 200 zdjęć męczennicy znajduje się na podanej poniżej
stronie internetowej.
- Róże (Rosa spp) Do najbardziej smakowitych odmian róż należą róża
francuska (Rosa gallica), róża pomarszczona (Rosa rugosa) (dwa gatunki dzikiej
róży), róża damasceńska. Róże mają delikatny owocowy smak.
- Szałwia (Salvia officinalis) lawendowo-niebieskie kwiaty rosną tylko w
odmianach kulinarnych. Barwny gatunek szałwi nie zakwita. Kwiaty mają wyraźny
szałwiowy smak.
Inne jadalne kwiaty ziół: anyż, bazylia, szczypiorek, kolendra, koper,
czosnek, oregano, rozmaryn i tymianek.
- Słoneczniki (Helianthus) występuje wiele odmian słonecznika jakkolwiek
kwiaty większości z nich wyglądają następująco: żółte płatki wokół „czarnego
oczka”. Dojrzałe kwiaty zawierają ziarno, które tak bardzo smakuje wszystkim
papugom!
- Drzewa, których kwiaty mogą być podawane papugom to: jabłoń, drzewa
cytrusowe (pomarańcza, cytryna, limonka, grejpfrut, kumkwat), eukaliptus,
drzewo herbaciane i śliwka
- Tulipany (Tulipa spp.) wielokolorowe kwiaty z posmakiem chrupkiego ogórka.
(cebulki są trujące - przyp. red)
- Kwiaty warzyw – kwiaty dyni mają delikatny posmak dyni. Kwiaty cukinii,
kwiaty groszku jadalnego (Pisum sativum (var. macrocarpon)), (Uwaga: kwiaty
groszku ozdobnego są toksyczne), okra, czyli ketmia jadalna (strąki krzewu
Hibiskus edulis stosowane jako warzywo głównie w kuchni indyjskiej - przyp.
red.) ponadto jadalne są kwiaty dyni i fasolki szparagowej.
- Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o
słodkim smaku.
(są to najczęściej spożywane kwiaty spośród osiemdziesięciu
znanych gatunków) KWIATOWE LEKARSTWA
System leczenia kwiatami Bach’a znany pod nazwą The Bach Flower
Remedy System został rozwinięty przez brytyjskiego lekarza doktora Edwarda
Bach’a w latach trzydziestych XX wieku. Podstawą systemu leczenia jest
przekonanie, że kwiaty mają lecznicze własności. Esencje kwiatowe przygotowywane
są poprzez zastosowanie metody infuzji, używane są natomiast w celu usuwania
negatywnych emocji, które mogłyby zaszkodzić zdrowiu prowadząc do choroby.
Lekarstwa Bach’a oparte są na esencjach nietoksycznych kwiatów wybranych drzew,
roślin i krzewów. Leki są nietoksyczne, nie uzależniające i mogą być przyjmowane
zarówno przez ludzi jak i ich zwierzęta niezależnie od wieku. Jeżeli te
lekarstwa faktycznie oddziałują leczniczo to być może świeże nie toksyczne
kwiaty miałyby podobny skutek. Przykładem kwiatów jadalnych o leczniczych
właściwościach jest m.in. kapryfolium podawane w przypadkach tęsknoty, nostalgii
i smutku, jak również kwiaty niecierpka, który skutecznie neutralizuje uczucie
drażliwości, napięcia nerwowego i dolegliwości mięśniowych. Częściowy wykaz
kwiatów jadalnych używanych w lekarstwach
Kwiaty aloesu, bazylia, jeżyna, ogórecznik, nagietek, dzika róża, rumianek,
chryzantema, kukurydza, mniszek lekarski, kwiat kopru, echinacea czyli jeżówka
purpurowa, prymula, czosnek, hibiskus, irys, lawenda, dziewanna, nasturcja,
mięta, granat, czerwona koniczyna, rozmaryn, szałwia, słonecznik, fiołek,
krwawnik, Yerba Santa.Santa (Eriodictyon glutinosum i pokrewne gatunki).
NAGRODA DLA OGRODNIKA – smażone kwiaty dyni
Nagrodą dla tych wielbicieli ptaków, którzy poświęcą czas i
energię na utrzymywanie kwiatowego ogrodu dla swoich papug, jest wyborna potrawa
z jadalnych kwiatów.
Oto recepta, którą warto wypróbować: Najpierw należy opłukać
wielkie egzotyczne kwiaty dyni Butterblossom (odmiana dyni) lub cukinii w
zimnej, solonej wodzie, a następnie odsączyć potrząsając. Potem zanurz kwiaty
w jajku i obtocz w bułce tartej. Obtoczone połóż na gorącym oleju i szybko
smaż na złoto-brązowo z obu stron. Po smażeniu należy odsączyć nadmierny olej
– w tym celu połóż usmażone kwiaty na papierowych ręcznikach. Następnie użyj
pieprzu i soli do smaku oraz posyp startym parmezanem gorące kwiaty. Jedna
porcja tej potrawy wymaga trzech do czterech kwiatów. Nie zapomnij zostawić
kilka surowych kwiatów dla twoich papug i podać je im au natural! Jeżeli
oprócz smażonych kwiatów masz zamiar podać również sałatkę to dla dekoracji
posyp ją delikatnie barwnymi i jadalnymi kwiatami nasturcji. TOKSYCZNE
BUKIETY
Jednakże, dużo więcej jest kwiatów trujących niż jadalnych.
Znajomość i używanie nazw botanicznych (łacińskich) jest niezmiernie istotne,
gdyż potoczne nazwy kwiatów różnią się w poszczególnych regionach kraju. Dwie
różne rośliny mogą być znane pod tą samą nazwą, podczas gdy jedna z nich jest
jadalna a druga silnie trująca. Poniższa lista trujących kwiatów zawiera tylko
te najczęściej spotykane i znane rośliny wraz z łacińskimi odpowiednikami ich
nazw:
- zawilec czyli anemon (Anemone spp.)
- krokus jesienny (zimowit) (Colchicum spp.)
- azalia i rododendron (Rhododendron spp.)
- jaskier (Ranunculus spp.)
- powojnik (Clematis spp.)
- żonkile i narcyzy (Narcisuss spp.)
- ostróżeczka ogrodowa albo ostróżka (Delphinium spp.)
- naparstnica (Digitalis purpurea)
- hiacynt (Hyacinthus orientalis)
hortensja (Hydrangea spp.)
- irys (Iris spp.)
- lantana pospolita(Lantana camara)
- stroiczka czyli lobelia (Lobelia spp.)
- knieć błotna czyli kaczeniec (Caltha palustris)
- wilce (Ipomoea spp.)
- oleander (Nerium oleander)
- barwinek (Vinca spp.)
- glicynia (Wisteria spp.)
Dla Cockatiela czyli Nimfa tłumaczyła Marta Najda
Artykuł przeniesiony ze stron Cockatiel czyli Nimfa,
zamieszczony został w 2003 roku.
|