|
UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Kwas szczawiowy jest jedną z substancji antyodżywczych. Kwas ten tworzy
nierozpuszczalne sole z metalami dwu- i trójwartościowymi co powoduje, że
następuje zmniejszenie ich wchłaniania. Nas najbardziej interesuje problem wchłaniania
wapnia w obecności kwasu szczawiowego.
Kwas szczawiowy znajduje się w bardzo wielu roślinach. Zwykle najwięcej jest
go w liściach i ogonkach liściowych, a jego ilość wzrasta w czasie wegetacji -
starsze rośliny (np. z jesiennych zbiorów) zawierają go znacznie więcej niż
młode. Szczególnie bogate w kwas szczawiowy są ogonki liściowe w okresie
kwitnienia i owocowania. Mniejszą ilość szczawianów stwierdzano w warzywach z upraw szklarniowych, a
większą w warzywach gruntowych.
Kwas szczawiowy jest częściowo wchłaniany, a reszta jest wydalana.
Wchłonięty kwas szczawiowy odkładany jest częściowo w narządach wewnętrznych.
Jeśli w codziennym pożywieniu są duże ilości kwasu szczawiowego, a podaż
wapnia (i witaminy D) jest niedostateczna, to w konsekwencji dochodzi do
niedoborów wapnia. Jest to szczególnie niebezpieczne u samiczek przygotowujących
się do znoszenia jaj i znoszących jaja, a także u rosnących piskląt. W tych
przypadkach powinno się jak najbardziej ograniczać pokarmy zawierające większe
ilości kwasu szczawiowego.
Do zbilansowania odpowiedniej diety dla papug (ludzi też) nie wystarczy sama
wiedza o tym ile kwasu szczawiowego zawiera dany produkt, ważny jest też
stosunek kwasu szczawiowego do pierwiastków, z którymi tworzy nierozpuszczalne
sole. To, że jakiś produkt zawiera kwas szczawiowy nie oznacza automatycznie, że
należy go wyeliminować z diety papug. Trzeba tylko zdawać sobie sprawę z tego,
że nie można go podawać za często oraz w czasie zwiększonego zapotrzebowania na
wapń (np. samiczka znosząca jajka).
Produkty spożywcze można podzielić na trzy grupy biorąc pod uwagę stosunek
molowy kwasu szczawiowego do wapnia (dla uproszczenia pomija się inne
pierwiastki):
- zawartość kwasu szczawiowego wielokrotnie przekracza zawartość wapnia -
stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (COOH)2/Ca > 2 - wapń
występujący w tych produktach jest praktycznie niedostępny, a ponadto kwas
szczawiowy może wiązać wapń z innych spożywanych jednocześnie produktów, a
jony szczawianowe mogą być wchłaniane do krwi;
- kwas szczawiowy i wapń występują w podobnych ilościach - stosunek molowy
(COOH)2/Ca wynosi 1-2 - wapń z tych produktów jest praktycznie nie do
wykorzystania, ale spożywanie tych pokarmów nie ogranicza dostępności wapnia
z innych pokarmów;
- wapń występuje w takiej ilości, że zawartość kwasu szczawiowego nie
powoduje, że staje się on niedostępny - stosunek molowy (COOH)2/Ca < 1.
produkt |
zawartość kwasu
szczawiowego
[mg/100g] |
zawartość wapnia
[mg/100g] |
stosunek molowy
[mEq (COOH)2/mEq Ca] |
ananas |
6 |
19 |
0,13 |
banan |
6 |
7 |
0,37 |
brukselka |
5-37 |
30-40 |
0,27 |
brzoskwinia |
0-30 |
5-15 |
0,62 |
buraki, korzeń |
121-450 |
18-30 |
5,10 |
buraki, liście |
300-920 |
100-120 |
2,45 |
cykoria |
15-27 |
70-110 |
0,10 |
fasola |
10-115 |
35-45 |
0,61 |
grejpfrut |
0 |
25-45 |
0 |
groszek zielony |
0-10 |
35-45 |
0,05 |
gruszki |
0-30 |
5-15 |
0,62 |
jabłka |
0-30 |
5-15 |
0,62 |
kalafior |
0-21 |
150-200 |
0,03 |
kapusta głowiasta |
0-19 |
45-55 |
0,08 |
kapusta pekińska |
0-6 |
60-100 |
0,02 |
mandarynki |
20-30 |
35-45 |
0,27 |
marchew |
5-60 |
30-50 |
0,36 |
morele |
5-15 |
15-25 |
0,22 |
papryka |
5-36 |
10-20 |
0,58 |
pietruszka |
140-200 |
180-290 |
0,32 |
pomarańcze |
20-30 |
35-45 |
0,27 |
pomidory |
5-35 |
10-20 |
0,58 |
portulaka |
910-1679 |
13-236 |
4,60 |
porzeczki |
2-90 |
19-50 |
0,63 |
rabarbar
(jest trujący dla papug) |
275-1336 |
40-50 |
8,50 |
sałata |
5-20 |
73-90 |
0,06 |
seler, korzeń |
17-60 |
50-60 |
0,32 |
seler, liście |
35-65 |
80-100 |
0,25 |
szczaw |
270-730 |
35-40 |
5,60 |
szpinak |
320-1260 |
80-122 |
4,30 |
truskawki |
2-47 |
35-40 |
0,33 |
wiśnie |
0-5 |
15-25 |
0,07 |
ziemniaki |
20-141 |
10-34 |
1,60 |
źródło: Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń.
Uwaga: podanie produktu w powyższej tabelce nie oznacza, że można go podawać
w każdej postaci papugom, np. ziemniaki można podawać tylko gotowane. W tabelce
podane są produkty badane, w których zawartość kwasu szczawiowego jest
znana, czyli produkty spożywane przez ludzi.
Na koniec jeszcze chciałam zamieścić jedną bardzo ważną uwagę. Kwas
szczawiowy pochodzi nie tylko z pożywienia, jest też produktem metabolizmu m.
in. kwasu askorbinowego czyli witaminy C. Jest to o tyle ważne, że w niektórych
miejscach można spotkać rady aby zakwaszać papugom wodę właśnie witaminą C. Juz
samo zakwaszanie jest niewskazane, oczywiście poza wskazaniami medycznymi, ale
tutaj dodatkowo widzimy, że w ten sposób dostarczamy organizmowi papugi
większych ilości kwasu szczawiowego, co podnosi szkodliwość stałego zakwaszania
wody.
Jakie jeszcze produkty zawierają kwas szczawiowy? Dane z różnych źródeł:
- jeżyny
- borówki (jagody)
- maliny
- tasznik
- liście mniszka
- bataty
- brokuły
- zielona papryka
- pasternak
- dynia
- rzepa
- okra
- jarmuż
- rzodkiewka
- kiwi
- figi
- mandarynki
- karambola
Orzechy i nasiona zawierające większe ilości szczawianów:
- ziemne
- migdały
- laskowe
- brazylijskie
- pecan
- nerkowca
- nasiona słonecznika
- nasiona maku
- pszenica
- owies
- gryka
- amarant
Większe ilości szczawianów zawiera większość
roślin strączkowych.
Jak widać w tym artykule wymienionych zostało dużo różnych produktów, które
podajemy papugom. I możemy je podawać (chyba, że przy czymś jest
napisane, że nie można). Ograniczyć trzeba produkty przede wszystkim z
pierwszej grupy, tzn. produkty w których stosunek molowy kwasu szczawiowego do
wapnia wynosi ponad 2. Jeśli chodzi o inne rzeczy, to po prostu powinniśmy sobie
zdawać sprawę z tego, że zawierają one kwas szczawiowy i niczego nie podawać
stale i w dużych ilościach. Zresztą zasada ta dotyczy nie tylko kwasu
szczawiowego, w ogóle powinniśmy jak najbardziej urozmaicać dietę naszych papug
i nigdy nie podawać jednego pokarmu (oczywiście poza podstawowym) w dużych
ilościach i przez długi okres czasu.
Harrison (Harrison G., Lightfoot T. "Clinical Avian Medicine") podaje, że bardzo duża zawartość kwasu szczawiowego w stosunku do
wapnia znajduje się w marchewce i słodkich ziemniakach (batatach). Jest to o
tyle ważne, że marchewka jest jednym z najczęściej podawanych warzyw i jest
polecana, podobnie jak bataty, jako źródło witaminy A.
Na podstawie głównie: Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń.
Artykuł przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa, powstał w 2010 roku.
|