| 
                        
						
										
														UWAGA 
														Skopiowanie poniższego 
														tekstu lub zdjęć i 
														umieszczenie na swoich 
														stronach (w całości lub 
														we fragmentach) jest 
														złamaniem prawa. 
														
														więcej na ten temat | 
										 
						 
						 Kwas szczawiowy jest jedną z substancji antyodżywczych. Kwas ten tworzy 
nierozpuszczalne sole z metalami dwu- i trójwartościowymi co powoduje, że 
następuje zmniejszenie ich wchłaniania. Nas najbardziej interesuje problem wchłaniania 
wapnia w obecności kwasu szczawiowego. 
Kwas szczawiowy znajduje się w bardzo wielu roślinach. Zwykle najwięcej jest 
go w liściach i ogonkach liściowych, a jego ilość wzrasta w czasie wegetacji - 
starsze rośliny (np. z jesiennych zbiorów) zawierają go znacznie więcej niż 
młode. Szczególnie bogate w kwas szczawiowy są ogonki liściowe w okresie 
kwitnienia i owocowania. Mniejszą ilość szczawianów stwierdzano w warzywach z upraw szklarniowych, a 
większą w warzywach gruntowych. 
Kwas szczawiowy jest częściowo wchłaniany, a reszta jest wydalana. 
Wchłonięty kwas szczawiowy odkładany jest częściowo w narządach wewnętrznych. 
Jeśli w codziennym pożywieniu są duże ilości kwasu szczawiowego, a podaż 
wapnia (i witaminy D) jest niedostateczna, to w konsekwencji dochodzi do 
niedoborów wapnia. Jest to szczególnie niebezpieczne u samiczek przygotowujących 
się do znoszenia jaj i znoszących jaja, a także u rosnących piskląt. W tych 
przypadkach powinno się jak najbardziej ograniczać pokarmy zawierające większe 
ilości kwasu szczawiowego. 
Do zbilansowania odpowiedniej diety dla papug (ludzi też) nie wystarczy sama 
wiedza o tym ile kwasu szczawiowego zawiera dany produkt, ważny jest też 
stosunek kwasu szczawiowego do pierwiastków, z którymi tworzy nierozpuszczalne 
sole. To, że jakiś produkt zawiera kwas szczawiowy nie oznacza automatycznie, że 
należy go wyeliminować z diety papug. Trzeba tylko zdawać sobie sprawę z tego, 
że nie można go podawać za często oraz w czasie zwiększonego zapotrzebowania na 
wapń (np. samiczka znosząca jajka). 
Produkty spożywcze można podzielić na trzy grupy biorąc pod uwagę stosunek 
molowy kwasu szczawiowego do wapnia (dla uproszczenia pomija się inne 
pierwiastki): 
	- zawartość kwasu szczawiowego wielokrotnie przekracza zawartość wapnia - 
	stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (COOH)2/Ca > 2 - wapń 
	występujący w tych produktach jest praktycznie niedostępny, a ponadto kwas 
	szczawiowy może wiązać wapń z innych spożywanych jednocześnie produktów, a 
	jony szczawianowe mogą być wchłaniane do krwi;
 
	- kwas szczawiowy i wapń występują w podobnych ilościach - stosunek molowy 
	(COOH)2/Ca wynosi 1-2 - wapń z tych produktów jest praktycznie nie do 
	wykorzystania, ale spożywanie tych pokarmów nie ogranicza dostępności wapnia 
	z innych pokarmów;
 
	- wapń występuje w takiej ilości, że zawartość kwasu szczawiowego nie 
	powoduje, że staje się on niedostępny - stosunek molowy (COOH)2/Ca < 1.
 
 
	
		| produkt | 
		zawartość kwasu 
		szczawiowego 
 [mg/100g] | 
		zawartość wapnia 
		[mg/100g] | 
		stosunek molowy 
		[mEq (COOH)2/mEq Ca] | 
	 
	
		| ananas | 
		6 | 
		19 | 
		0,13 | 
	 
	
		| banan | 
		6 | 
		7 | 
		0,37 | 
	 
	
		| brukselka | 
		5-37 | 
		30-40 | 
		0,27 | 
	 
	
		| brzoskwinia | 
		0-30 | 
		5-15 | 
		0,62 | 
	 
	
		| buraki, korzeń | 
		121-450 | 
		18-30 | 
		5,10 | 
	 
	
		| buraki, liście | 
		300-920 | 
		100-120 | 
		2,45 | 
	 
	
		| cykoria | 
		15-27 | 
		70-110 | 
		0,10 | 
	 
	
		| fasola | 
		10-115 | 
		35-45 | 
		0,61 | 
	 
	
		| grejpfrut | 
		0 | 
		25-45 | 
		0 | 
	 
	
		| groszek zielony | 
		0-10 | 
		35-45 | 
		0,05 | 
	 
	
		| gruszki | 
		0-30 | 
		5-15 | 
		0,62 | 
	 
	
		| jabłka | 
		0-30 | 
		5-15 | 
		0,62 | 
	 
	
		| kalafior | 
		0-21 | 
		150-200 | 
		0,03 | 
	 
	
		| kapusta głowiasta | 
		0-19 | 
		45-55 | 
		0,08 | 
	 
	
		| kapusta pekińska | 
		0-6 | 
		60-100 | 
		0,02 | 
	 
	
		| mandarynki | 
		20-30 | 
		35-45 | 
		0,27 | 
	 
	
		| marchew | 
		5-60 | 
		30-50 | 
		0,36 | 
	 
	
		| morele | 
		5-15 | 
		15-25 | 
		0,22 | 
	 
	
		| papryka | 
		5-36 | 
		10-20 | 
		0,58 | 
	 
	
		| pietruszka | 
		140-200 | 
		180-290 | 
		0,32 | 
	 
	
		| pomarańcze | 
		20-30 | 
		35-45 | 
		0,27 | 
	 
	
		| pomidory | 
		5-35 | 
		10-20 | 
		0,58 | 
	 
	
		| portulaka | 
		910-1679 | 
		13-236 | 
		4,60 | 
	 
	
		| porzeczki | 
		2-90 | 
		19-50 | 
		0,63 | 
	 
	
		rabarbar 
		(jest trujący dla papug) | 
		275-1336 | 
		40-50 | 
		8,50 | 
	 
	
		| sałata | 
		5-20 | 
		73-90 | 
		0,06 | 
	 
	
		| seler, korzeń | 
		17-60 | 
		50-60 | 
		0,32 | 
	 
	
		| seler, liście | 
		35-65 | 
		80-100 | 
		0,25 | 
	 
	
		| szczaw | 
		270-730 | 
		35-40 | 
		5,60 | 
	 
	
		| szpinak | 
		320-1260 | 
		80-122 | 
		4,30 | 
	 
	
		| truskawki | 
		2-47 | 
		35-40 | 
		0,33 | 
	 
	
		| wiśnie | 
		0-5 | 
		15-25 | 
		0,07 | 
	 
	
		| ziemniaki | 
		20-141 | 
		10-34 | 
		1,60 | 
	 
 
źródło: Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń. 
Uwaga: podanie produktu w powyższej tabelce nie oznacza, że można go podawać 
w każdej postaci papugom, np. ziemniaki można podawać tylko gotowane. W tabelce 
podane są produkty badane, w których zawartość kwasu szczawiowego jest 
znana, czyli produkty spożywane przez ludzi. 
Na koniec jeszcze chciałam zamieścić jedną bardzo ważną uwagę. Kwas 
szczawiowy pochodzi nie tylko z pożywienia, jest też produktem metabolizmu m. 
in. kwasu askorbinowego czyli witaminy C. Jest to o tyle ważne, że w niektórych 
miejscach można spotkać rady aby zakwaszać papugom wodę właśnie witaminą C. Juz 
samo zakwaszanie jest niewskazane, oczywiście poza wskazaniami medycznymi, ale 
tutaj dodatkowo widzimy, że w ten sposób dostarczamy organizmowi papugi 
większych ilości kwasu szczawiowego, co podnosi szkodliwość stałego zakwaszania 
wody. 
Jakie jeszcze produkty zawierają kwas szczawiowy? Dane z różnych źródeł: 
				- jeżyny
 
				- borówki (jagody)
 
				- maliny
 
				- tasznik
 
				- liście mniszka
 
				- bataty
 
				- brokuły
 
				- zielona papryka
 
				- pasternak
 
				- dynia
 
				- rzepa
 
				- okra
 
				- jarmuż
 
				- rzodkiewka
 
				- kiwi
 
				- figi
 
				- mandarynki
 
				- karambola
 
 
Orzechy i nasiona zawierające większe ilości szczawianów: 
				- ziemne
 
				- migdały
 
				- laskowe
 
				- brazylijskie
 
				- pecan
 
				- nerkowca
 
				- nasiona słonecznika
 
				- nasiona maku
 
				- pszenica
 
				- owies
 
				- gryka
 
				- amarant
 
 
Większe ilości szczawianów zawiera większość 
roślin strączkowych. 
Jak widać w tym artykule wymienionych zostało dużo różnych produktów, które 
podajemy papugom. I możemy je podawać (chyba, że przy czymś jest 
napisane, że nie można). Ograniczyć trzeba produkty przede wszystkim z 
pierwszej grupy, tzn. produkty w których stosunek molowy kwasu szczawiowego do 
wapnia wynosi ponad 2. Jeśli chodzi o inne rzeczy, to po prostu powinniśmy sobie 
zdawać sprawę z tego, że zawierają one kwas szczawiowy i niczego nie podawać 
stale i w dużych ilościach. Zresztą zasada ta dotyczy nie tylko kwasu 
szczawiowego, w ogóle powinniśmy jak najbardziej urozmaicać dietę naszych papug 
i nigdy nie podawać jednego pokarmu (oczywiście poza podstawowym) w dużych 
ilościach i przez długi okres czasu. 
Harrison (Harrison G., Lightfoot T. "Clinical Avian Medicine") podaje, że bardzo duża zawartość kwasu szczawiowego w stosunku do 
wapnia znajduje się w marchewce i słodkich ziemniakach (batatach). Jest to o 
tyle ważne, że marchewka jest jednym z najczęściej podawanych warzyw i jest 
polecana, podobnie jak bataty, jako źródło witaminy A. 
 
Na podstawie głównie: Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń.  
Artykuł przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa, powstał w 2010 roku. 
                         
                         |