| 
                         Warzywa są koniecznym dodatkiem papuziej 
                diety. Dostarczają papugom nie tylko potrzebnych składników 
                odżywczych ale też zapewniają im zajęcie (dłuższy czas żucia). 
                Warzywa możemy podawać na surowo (z niewielkimi wyjątkami; tylko 
				po ugotowaniu podaje się ziemniaki, bataty, szparagi), gotowane 
				(nie wszystkie) lub suszone. Jeśli gotujemy warzywa dla papug, 
				to pamiętajmy, że nie wolno używać do gotowania soli. Najpopularniejsze warzywa
				
				brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta 
				brukselska (brukselka), kapusta chińska, kapusta głowiasta 
				(biała i czerwona) kapusta pekińska, kapusta włoska 
				Warzywa kapustne zawierają pewne składniki antyodżywcze, 
				dlatego nie należy podawać ich bardzo często i w większych 
				ilościach. 
						
						  
						brokuły 
						(zdjęcie z 						
						Albumu - Andrzej) 
				W niektórych przypadkach papugom możemy podawać także 
				niejadane przez ludzi części roślin, czasem są one nawet 
				chętniej zjadane przez papugi, a na dodatek są wartościowsze. 
				Dotyczy to przede wszystkim brokułów i kalafiora, a także 
				brukselki, z których można podawać liście i łodygi. Z liśćmi 
				podawać można też kalarepę. Dużym papugom można podawać takie 
				rośliny w całości. 
				
				sałata, (cykoria) endywia, cykoria sałatowa, 
				roszponka warzywna, szpinak, boćwina, burak liściowy, 
				szpinak nowozelandzki (trętwian czterorożny), rzeżucha ogrodowa 
				(pieprzyca siewna), portulaka warzywna, seler naciowy, 
				pietruszka naciowa, rukiew wodna, rukola (rokietta siewna), 
				mniszek lekarski 
				Wiele warzyw liściowych, zwłaszcza wszelkie sałaty, bardzo 
				silnie wchłania wszelkie zanieczyszczenia z powietrza. Dlatego 
				lepiej podawać je tylko z własnego ogrodu, o którym wiemy, że 
				nie znajduje się w pobliżu ruchliwej ulicy albo jakiegoś zakładu 
				przemysłowego. Sałata wchłania też pewne substancje z nawozów 
				sztucznych, które potem kumulują się w liściach. 
				Z buraków można podawać także pędy nasienne. 
				
				dynia (odmiany: kabaczek, cukinia, 
				patison, dynia makaronowa), kawon (arbuz),
				melon, ogórek 
						
						  
						dynia 
						(zdjęcie Paulina Szajek) 
				Warzywa dyniowate podajemy z pestkami. Dynia zawiera większe 
				ilości witaminy A. Pozostałe warzywa zawierają duże ilości wody 
				i niewielkie ilości składników odżywczych. O ogórku krążą 
				mityczne opowieści, że przyspiesza i usprawnia pierzenie. Są to 
				informacje pochodzące z początku XX wieku z błędnie 
				przetłumaczonej książki. Ogórek tak naprawdę nie ma prawie 
				żadnych wartości. 
				Z warzyw dyniowatych, na pewno z dyni i cukinii, można także 
				podawać papugom kwiaty. Rośliny te mają kwiaty męskie i żeńskie, 
				tak więc po zapyleniu kwiaty męskie spokojnie można zrywać, 
				ponieważ z nich i tak nie wyrastają owoce. 
				
				marchew, pietruszka korzeniowa, seler 
				korzeniowy, pasternak, burak ćwikłowy, skorzonera, salsefia, 
				batat  (słodki ziemniak), słonecznik bulwiasty 
				(topinambur)  
						
						  
						batat 
						(zdjęcie Paulina Szajek) 
				Część jadalną warzyw korzeniowych stanowią zgrubiałe korzenie 
				spichrzowe. Większość korzeni podaje się głownie na surowo, ale np. 
				batat wymaga ugotowania. 
				Marchewkę można podawać w całości, także natkę, podobnie 
				można podawać liście selera. 
						
						  
						marchewka 
						(zdjęcie z 						
						Albumu - Mimonka) 
				Seler należy kroić w małe poziome kawałki,
                  tak aby nie zostały długie, włókniste kawałki trudne do 
                  strawienia. 
				
				rzodkiewka, rzodkiew, rzepa, brukiew (karpiel), 
				rzodkiew japońska (daikon) 
				Rzepę i rzodkiewkę można podawać z liśćmi. 
				
				zielony groszek, fasola, groch, bób 
				Do roślin strączkowych należy podchodzić z pewną ostrożnością. Najbezpieczniejsze w żywieniu ptaków są: fasola mung, fasola adzuki 
				i soczewica, ich ziarna mogą być podawane zarówno jako kiełki, 
				jak i w postaci gotowanej. 
				Na surowo podaje się zielony groszek. 
				Inne strączkowe należy podawać TYLKO gotowane. 
				Kontrowersyjne jest podawanie soi. Z tym, że jest ona obecna np. 
				we wszystkich (chyba we wszystkich) granulatach. Lepiej nie 
				podawać w ogóle bobu, nawet gotowanego. 
				
				pomidor, papryka, oberżyna (bakłażan), 
				rodzynek brazylijski (miechunka peruwiańska), 
				ziemniak 
				Wszystkie zielone części roślin z tej grupy są toksyczne, 
				podawać papugom można jedynie jadalne bulwy (ziemniak) i owoce 
				(pozostałe warzywa). 
				Ziemniak wymaga ugotowania, należy dokładnie usunąć skórkę, 
				wszelkie zzielenienia, "oczka" i kiełki - to wszystko zawiera 
				toksyny. 
				Pomidorów nie wolno podawać niedojrzałych (ludzie jedzą też 
				zielone pomidory, ale zawierają one pewne ilości toksyn, które 
				nawet u ludzi mogą spowodować zatrucie). Pomidory podaje się w 
				całości, z pestkami. 
				Z pestkami podaje się też paprykę, choć czytałam o 
				przypadkach problemów w wyniku przyklejenia się pestki w jamie 
				dziobowej lub wolu. Wiele papug lubi ostre odmiany papryki, np. 
				chilli. Papryczkę chilli można podawać także w postaci suszonych 
				strąków. 
				Surowy bakłażan (oberżyna) zawiera większe ilości toksyn, 
				ponieważ przygotowanie bakłażana wymaga użycia dużej ilości 
				soli, to najlepiej zrezygnować z niego jako jednego z warzyw 
				stosowanych w żywieniu ptaków. 
				
				  
				kukurydza 
						(zdjęcie z 						
						Albumu - wiki) 
						
				karczoch zwyczajny, kard (karczoch hiszpański), 
				koper ogrodowy, koper włoski (fenkuł), kukurydza cukrowa,  pochrzyn chiński,  szparag lekarski 
				Kukurydza ma bardzo niekorzystny stosunek wapnia do fosforu. 
				Większość fosforu występuje jednak w postaci fitynianów, z 
				których jest on prawie nieprzyswajalny. 
				Szparagi mogą być podawane TYLKO gotowane. 
						
						  
						koper włoski (fenkuł) 
						(zdjęcie Paulina Szajek) 
				Szkodliwe, niebezpieczne i wątpliwe warzywa
				Warzywa cebulowe - cebula, czosnek pospolity, por, 
				szczypiorek - mogą być podawane w bardzo niewielkich ilościach. 
				W większych ilościach są szkodliwe. 
				W literaturze opisywane są przypadki zatruć niewielką ilością 
				czosnku, jednak czosnek (lub sok z czosnku) jest często polecany 
				jako naturalny antybiotyk (także w tłumaczonych artykułach na 
				tych stronach). Trudno więc jednoznacznie odpowiedzieć na 
				pytanie czy czosnek jest trujący. Każdy sam musi podjąć decyzje, 
				osobiście uważam, że lepiej z czosnku zrezygnować. 
				Surowy bakłażan (oberżyna) zawiera większe ilości toksyn, 
				ponieważ przygotowanie bakłażana wymaga użycia dużej ilości 
				soli, to najlepiej zrezygnować z niego jako jednego z warzyw 
				stosowanych w żywieniu ptaków. 
				Awokado i rabarbar - są to jedyne, znane mi, trujące dla papug 
				warzywa. 
				Jak i kiedy podawać warzywa
				Warzywa powinny być elementem codziennej diety większości 
				gatunków papug. Najbardziej wartościowe są warzywa 
				ciemnozielone. 
				Przekonanie papug, wychowanych na samym ziarnie do jedzenia 
                warzyw (i owoców) nie jest łatwe. Należy jednak cierpliwie 
                próbować. Jeśli papuga nie chce jeść warzyw pokrojonych w 
                plasterki można próbować pokroić w jakieś inne kształty, można 
                podawać tarte. 
						  Wszystkie warzywa przed podaniem należy 
                bardzo dokładnie umyć szczoteczką i obrać (jeśli tego wymagają). Warzywa nie mogą być 
                pryskane.  
                        Artykuł ten w podobnej wersji ukazał się też w 
						serwisie o nimfach - Cockatiel czyli Nimfa. 
 
 Zdjęcia, o ile nie jest podpisane inaczej, są mojego autorstwa.  
                         
                         
                        
                         |