Warzywa są koniecznym dodatkiem papuziej
diety. Dostarczają papugom nie tylko potrzebnych składników
odżywczych ale też zapewniają im zajęcie (dłuższy czas żucia).
Warzywa możemy podawać na surowo (z niewielkimi wyjątkami; tylko
po ugotowaniu podaje się ziemniaki, bataty, szparagi), gotowane
(nie wszystkie) lub suszone. Jeśli gotujemy warzywa dla papug,
to pamiętajmy, że nie wolno używać do gotowania soli. Najpopularniejsze warzywa
brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta
brukselska (brukselka), kapusta chińska, kapusta głowiasta
(biała i czerwona) kapusta pekińska, kapusta włoska
Warzywa kapustne zawierają pewne składniki antyodżywcze,
dlatego nie należy podawać ich bardzo często i w większych
ilościach.
brokuły
(zdjęcie z
Albumu - Andrzej)
W niektórych przypadkach papugom możemy podawać także
niejadane przez ludzi części roślin, czasem są one nawet
chętniej zjadane przez papugi, a na dodatek są wartościowsze.
Dotyczy to przede wszystkim brokułów i kalafiora, a także
brukselki, z których można podawać liście i łodygi. Z liśćmi
podawać można też kalarepę. Dużym papugom można podawać takie
rośliny w całości.
sałata, (cykoria) endywia, cykoria sałatowa,
roszponka warzywna, szpinak, boćwina, burak liściowy,
szpinak nowozelandzki (trętwian czterorożny), rzeżucha ogrodowa
(pieprzyca siewna), portulaka warzywna, seler naciowy,
pietruszka naciowa, rukiew wodna, rukola (rokietta siewna),
mniszek lekarski
Wiele warzyw liściowych, zwłaszcza wszelkie sałaty, bardzo
silnie wchłania wszelkie zanieczyszczenia z powietrza. Dlatego
lepiej podawać je tylko z własnego ogrodu, o którym wiemy, że
nie znajduje się w pobliżu ruchliwej ulicy albo jakiegoś zakładu
przemysłowego. Sałata wchłania też pewne substancje z nawozów
sztucznych, które potem kumulują się w liściach.
Z buraków można podawać także pędy nasienne.
dynia (odmiany: kabaczek, cukinia,
patison, dynia makaronowa), kawon (arbuz),
melon, ogórek
dynia
(zdjęcie Paulina Szajek)
Warzywa dyniowate podajemy z pestkami. Dynia zawiera większe
ilości witaminy A. Pozostałe warzywa zawierają duże ilości wody
i niewielkie ilości składników odżywczych. O ogórku krążą
mityczne opowieści, że przyspiesza i usprawnia pierzenie. Są to
informacje pochodzące z początku XX wieku z błędnie
przetłumaczonej książki. Ogórek tak naprawdę nie ma prawie
żadnych wartości.
Z warzyw dyniowatych, na pewno z dyni i cukinii, można także
podawać papugom kwiaty. Rośliny te mają kwiaty męskie i żeńskie,
tak więc po zapyleniu kwiaty męskie spokojnie można zrywać,
ponieważ z nich i tak nie wyrastają owoce.
marchew, pietruszka korzeniowa, seler
korzeniowy, pasternak, burak ćwikłowy, skorzonera, salsefia,
batat (słodki ziemniak), słonecznik bulwiasty
(topinambur)
batat
(zdjęcie Paulina Szajek)
Część jadalną warzyw korzeniowych stanowią zgrubiałe korzenie
spichrzowe. Większość korzeni podaje się głownie na surowo, ale np.
batat wymaga ugotowania.
Marchewkę można podawać w całości, także natkę, podobnie
można podawać liście selera.
marchewka
(zdjęcie z
Albumu - Mimonka)
Seler należy kroić w małe poziome kawałki,
tak aby nie zostały długie, włókniste kawałki trudne do
strawienia.
rzodkiewka, rzodkiew, rzepa, brukiew (karpiel),
rzodkiew japońska (daikon)
Rzepę i rzodkiewkę można podawać z liśćmi.
zielony groszek, fasola, groch, bób
Do roślin strączkowych należy podchodzić z pewną ostrożnością. Najbezpieczniejsze w żywieniu ptaków są: fasola mung, fasola adzuki
i soczewica, ich ziarna mogą być podawane zarówno jako kiełki,
jak i w postaci gotowanej.
Na surowo podaje się zielony groszek.
Inne strączkowe należy podawać TYLKO gotowane.
Kontrowersyjne jest podawanie soi. Z tym, że jest ona obecna np.
we wszystkich (chyba we wszystkich) granulatach. Lepiej nie
podawać w ogóle bobu, nawet gotowanego.
pomidor, papryka, oberżyna (bakłażan),
rodzynek brazylijski (miechunka peruwiańska),
ziemniak
Wszystkie zielone części roślin z tej grupy są toksyczne,
podawać papugom można jedynie jadalne bulwy (ziemniak) i owoce
(pozostałe warzywa).
Ziemniak wymaga ugotowania, należy dokładnie usunąć skórkę,
wszelkie zzielenienia, "oczka" i kiełki - to wszystko zawiera
toksyny.
Pomidorów nie wolno podawać niedojrzałych (ludzie jedzą też
zielone pomidory, ale zawierają one pewne ilości toksyn, które
nawet u ludzi mogą spowodować zatrucie). Pomidory podaje się w
całości, z pestkami.
Z pestkami podaje się też paprykę, choć czytałam o
przypadkach problemów w wyniku przyklejenia się pestki w jamie
dziobowej lub wolu. Wiele papug lubi ostre odmiany papryki, np.
chilli. Papryczkę chilli można podawać także w postaci suszonych
strąków.
Surowy bakłażan (oberżyna) zawiera większe ilości toksyn,
ponieważ przygotowanie bakłażana wymaga użycia dużej ilości
soli, to najlepiej zrezygnować z niego jako jednego z warzyw
stosowanych w żywieniu ptaków.
kukurydza
(zdjęcie z
Albumu - wiki)
karczoch zwyczajny, kard (karczoch hiszpański),
koper ogrodowy, koper włoski (fenkuł), kukurydza cukrowa, pochrzyn chiński, szparag lekarski
Kukurydza ma bardzo niekorzystny stosunek wapnia do fosforu.
Większość fosforu występuje jednak w postaci fitynianów, z
których jest on prawie nieprzyswajalny.
Szparagi mogą być podawane TYLKO gotowane.
koper włoski (fenkuł)
(zdjęcie Paulina Szajek)
Szkodliwe, niebezpieczne i wątpliwe warzywa
Warzywa cebulowe - cebula, czosnek pospolity, por,
szczypiorek - mogą być podawane w bardzo niewielkich ilościach.
W większych ilościach są szkodliwe.
W literaturze opisywane są przypadki zatruć niewielką ilością
czosnku, jednak czosnek (lub sok z czosnku) jest często polecany
jako naturalny antybiotyk (także w tłumaczonych artykułach na
tych stronach). Trudno więc jednoznacznie odpowiedzieć na
pytanie czy czosnek jest trujący. Każdy sam musi podjąć decyzje,
osobiście uważam, że lepiej z czosnku zrezygnować.
Surowy bakłażan (oberżyna) zawiera większe ilości toksyn,
ponieważ przygotowanie bakłażana wymaga użycia dużej ilości
soli, to najlepiej zrezygnować z niego jako jednego z warzyw
stosowanych w żywieniu ptaków.
Awokado i rabarbar - są to jedyne, znane mi, trujące dla papug
warzywa.
Jak i kiedy podawać warzywa
Warzywa powinny być elementem codziennej diety większości
gatunków papug. Najbardziej wartościowe są warzywa
ciemnozielone.
Przekonanie papug, wychowanych na samym ziarnie do jedzenia
warzyw (i owoców) nie jest łatwe. Należy jednak cierpliwie
próbować. Jeśli papuga nie chce jeść warzyw pokrojonych w
plasterki można próbować pokroić w jakieś inne kształty, można
podawać tarte.
Wszystkie warzywa przed podaniem należy
bardzo dokładnie umyć szczoteczką i obrać (jeśli tego wymagają). Warzywa nie mogą być
pryskane.
Artykuł ten w podobnej wersji ukazał się też w
serwisie o nimfach - Cockatiel czyli Nimfa.
Zdjęcia, o ile nie jest podpisane inaczej, są mojego autorstwa.
|