UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Wiele papug uwielbia proso w kłosach (tzw. senegalskie), kupujemy je w
sklepach. Kupić możemy jednak tylko dwa gatunki: czerwone i żółte. Kłosy te
często (niestety) nie są najlepszej jakości. Jest jednak bardzo prosty sposób na
otrzymanie dobrej jakości kłosów różnych gatunków prosa - samodzielny wysiew.
Nie potrzeba do tego dużego pola, wystarczy niewielka działka, która jednak musi
znajdować się z daleka od ulic, dróg i zakładów przemysłowych.
Siew
Proso sieje się w maju, w zależności od lokalnego klimatu radzi
się sianie na początku maja (np. na południu Niemiec na terenach nad jeziorem
Bodeńskim) lub w początkach drugiej połowy maja - 15 do 20 maja (dane dla
Polski). Dla prawidłowego wzrostu roślin i późniejszych zbiorów bardzo duże
znaczenie mają warunki w pierwszych trzech do czterech tygodniach po wysiewie.
Najlepsze warunki do prawidłowego kiełkowania to ciepło i sucho. Minimalna
temperatura kiełkowania wynosi 8-10 stopni C, a optymalna to 20-30 stopni C.
Szkodliwe są nawet bardzo małe przymrozki, a przy 2-3 stopniach C następuje
zahamowanie wzrostu.
Głębokość siewu uzależniona jest od wielu czynników. Na glebach
zwięzłych, w optymalnych warunkach, sieje się na głębokość 1 - 2 cm, na
lżejszych 2 - 3 cm, zaś na przepuszczalnych (lekkich) nawet do 4 cm głębokości.
Siać należy w rzędach o odległości 35 - 45 cm.
Proso posiada korzenie wiązkowe, które sięgają w glebie
przeważnie do poziomu ok. 50 cm, pojedyncze mogą jednak dorastać do 1 m
głębokości. Muszę jednak dodać, że proso wyrastało mi w skrzynkach na balkonie,
nie było ono aż tak dorodne jak to z pola, ale papuga i tak się cieszyła.
Proso dorasta do wysokości od ok. 1 metra do nawet 2 metrów (w
zależności od gatunku).
Zbiory
Kłosy można zbierać w różnym stadium dojrzałości. Bardzo
ciekawym pokarmem, którego nie kupimy w żadnym sklepie są kłosy na wpół
dojrzałe. W zależności od gatunku okres zbiorów takich kosów jest różny: od
przełomu lipca i sierpnia (proso srebrne) poprzez drugą połowę sierpnia (luźne
proso czerwone), przełom sierpnia i września (zwarte proso czerwone) do końca
września (proso senegalskie).
Kłosy całkowicie dojrzałe zbiera się troszkę później. Przyjmuje
się, że gotowe do zbioru proso jest wtedy, kiedy ziarna na górze wiechy są już
całkowicie dojrzałe, a w środkowej części są w tzw. dojrzałości woskowej.
Przechowywanie
Dojrzałe kłosy przechowuje się tak samo jak ziarno.
Specjalnego przechowywania wymagają jednak kłosy nie w pełni
dojrzałe. Kłosy takie należy jak najszybciej po zbiorze zamrozić. Przyjmuje się,
że maksymalny czas od zbioru do zamrożenia nie może przekroczyć 24 godzin.
Zamrożone kłosy mogą być przechowywane przez 12 miesięcy. Wyjęte z zamrażalnika
proso należy ok. 20 minut potrzymać w temperaturze pokojowej, następnie
przepłukać gorącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Potem podawać papugom.
Uwagi
Pamiętajmy, że w naszych uprawach prosa dla ptaków nie wolno stosować żadnych
sztucznych nawozów, pestycydów i w ogóle żadnej chemii...
Artykuł przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa.
Pochodzi z roku 2004.
|