|
UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Uwaga od redakcji: artykuł jest tłumaczony w całości, napisany został dość
dawno i od tego czasu dotarły do nas różne nowe informacje. Nie kasujemy
fragmentów tekstu, ale jeśli pojawiają się jakieś wątpliwości to dopisujemy
uwagi w przypisach odredakcyjnych.
Czy takie hipotetyczne ogłoszenie interesuje cię jako właściciela
papugi?: „Poszukiwane: świeże, naturalne, rośliny o kuszącym smaku dla papug,
kosztujące nie więcej niż 20 do 40 centów za funt i rosnące na bardzo
ograniczonym obszarze bez ziemi, słońca i nawozów, gotowe do zbiorów w ciągu
mniej niż tygodnia, muszą zawierać obficie naturalne witaminy, minerały, enzymy
i proteiny.” Kiełki są jedynym pożywieniem na ziemi, które łączą
w sobie te, wydawałoby się niemożliwe, wymagania. Kiełkujące ziarno znajduje się
w najwyższej fazie rozwoju niedojrzałej rośliny. Kiełki zostały opisane jako
"wysokosprawna chemiczna fabryka witamin, wytwarzająca przeciwutleniacze i
chlorofil oraz przetwarzająca minerały i pierwiastki śladowe w bardziej dostępną
biologicznie formę". Wszystkie gromadzone wartości odżywcze i enzymy potrzebne
dla wzrostu całej nowej rośliny są skupione w kiełku ziarna. Proteiny,
węglowodany i tłuszcze są rozbijane, aby uwolnić aminokwasy, cukry proste oraz
rozpuszczalne związki chemiczne. Niezbędne minerały takie jak wapno i magnez są
dostarczane przez kiełki w prostszej formie dla lepszej asymilacji.
Jeśli odstawiłeś kiełkujące ziarna, trawy i warzywa swojemu
ptakowi, ponieważ słyszałeś ostrzeżenia dotyczące niebezpieczeństwa
zanieczyszczeniem grzybami i bakteriami, to teraz jest dobry moment, aby
przyjrzeć się kiełkom, po raz drugi. Kiełki są tak bezpieczne jak każde inne
pożywienie. Istnieją naturalne zabezpieczenia, których można użyć, aby uniknąć
niebezpieczeństwa zanieczyszczenia kiełków, jeśli pragniecie być pewni, że są
bezpieczne. Poniżej znajdziecie szczegółowe informacje.
MEDYCZNA WARTOŚĆ KIEŁKÓW
Pożywienie wymagające mało lub niewymagające wcale energii do
trawienia jest idealnym wyborem dla papug z ostrymi lub chronicznymi
schorzeniami. Żywa energia zawarta w świeżych kiełkach wspomaga możliwości samoleczenia się zarówno ludzi jak i ptaków. Kiełki dostarczają organizmowi
wysokiej jakości pożywienia. Nie tylko dlatego, że zawierają wiele minerałów,
witamin i enzymów potrzebnych dla odnawiania się tkanki, ale także dlatego, iż
owo wspomagające trawienie pożywienie uwalnia zgromadzone w organizmie zapasy
aby przyspieszyć metabolizm i wspomóc system immunologiczny.
Uzdrawiające i odmładzające właściwości kiełkujących ziaren były
wykorzystywane już pięć tysięcy lat temu przez chińską arystokrację. Dziś rośnie
w nas świadomość, że możliwe jest spożywanie całkowicie niedojrzałego pokarmu.
Trend w kierunku takiego pożywienia jest coraz popularniejszy wśród dostawców
żywności. To dobra wiadomość dla nas wszystkich, ale głównie dla posiadaczy
papug, którzy mają teraz możliwość zakupu gotowych do podania kiełków. W
większości supermarketów wśród szerokiego wyboru kiełków znajdują się także
chińskie kiełki fasoli, kiełki lucerny, a także mieszanki kiełków zawierające
rzodkiewkę, koniczynę, groszek i inne kiełki.
Ostatnią gotową skiełkowaną rośliną są brokuły. Przeprowadzone
niedawno w Johns Hopkins School of Medicine badania wykazały, że „duża ilość
stymulatorów enzymów, które chronią przed czynnikami rakotwórczymi mogą być
dostarczane w pożywieniu przez małe ilości młodych kiełków, to znaczy
trzydniowych kiełków brokuł, które maja tyle wartości energetycznych, co
dziesięć do stu razy większa ilość dojrzałych warzyw. Papuga nie jest w stanie
zjeść takiej ilości brokuł lub innych dojrzałych różnorodnych warzyw, która
dostarczyłaby tyle ważnych dla zdrowia elementów, co niewielka ilość kiełków
brokuł. W dodatku wiele papug lubi smak tych małych ale silnie
przeciwdziałających rakowi roślin. Oczywiście, aby osiągnąć optymalne korzyści z
kiełków, musimy wyhodować je sami. Nie ma żadnej gwarancji dotyczącej czasu,
jaki kiełki z supermarketu leżały na półce. Czasami do kiełków długiej białej
chińskiej fasoli dodawane są środki zabezpieczające przed pleśnią, których
unikać powinni tak ludzie jak i papugi. Wielu hodowców papug, którzy podają
kupne kiełki płuczą je najpierw w antybakteryjnym roztworze na bazie owoców.
POPRAWA ZDROWIA
Słyszałam wiele historii o ptakach, które zaznały olbrzymiej
poprawy stanu zdrowia po tym jak zastosowano dietę zawierającą kiełki. Oto jedna
z tych historii opowiedziana przez Donalee Hatfield: „Karmiłam kiełkami przez
dwa lata. Używałam dwóch mieszanek różnych firm, zmieszanych ze sobą. Robiłam
tak, ponieważ chciałam dać swoim ptakom tak wiele różnych typów skiełkowanych
roślin jak to tylko było możliwe. Słyszałam od niektórych ludzi, że ich ptaki
nie lubią kiełków, ale dowiedziałam się już, że ptaki nie jedzą ich tylko przez
dzień, dwa. To jest ulubione pożywienie moich ptaków. Ja także je lubię,
ponieważ jest łatwe do przygotowania, oraz jest jedynym w swoim rodzaju takim
świeżym pokarmem. Kiedy zaczęłam podawać kiełki, zauważyłam poprawę u wszystkich
swoich ptaków. Do tej pory były również na dobrej diecie (witaminy, warzywa,
owoce, itd.) ale teraz ich pióra znacznie piękniej błyszczą.”
Do stosowania kiełków skłonił mnie jako pierwszy Hopper, moja
nimfa. Dostałam go ze sklepu zoologicznego, ponieważ miał zdeformowane nóżki i
był bardzo chory. Dawano mu i odstawiano antybiotyki przez sześć miesięcy. Nawet
wtedy, gdy akurat nie dostawał antybiotyków, nie wyglądał dobrze. Wiele osób, w
tym także weterynarze wątpili, czy Hopper pożyje długo. Od tamtej pory
zakochałam się w tym małym ptaszku i byłam zdecydowana znaleźć sposób, aby mu
pomóc. Pierwszy sposób, jaki znalazłam i wypróbowałam były kiełki. Już po kilku
dniach dało się zauważyć wzrost jego aktywności. Wyglądał wręcz weselej.
Stosowałam także fizykoterapię, aby poprawić stan jego nóżek, ale to nie bardzo
pomogło. Nie do końca wydobrzał. Po około sześciu tygodniach, zaczął sprawniej
chodzić. Wkrótce po tym, był już w stanie po raz pierwszy podnieść nóżkę, aby
podrapać się po głowie. Hopper ma teraz trzy lata. Jest tak zdrowy i szczęśliwy
jak tylko mógłby być. Nadal nie może siadać na żerdce, ale nie ma powodu, aby go
z tego powodu żałować. On nie ma pojęcia, że jest w nim coś niedoskonałego i
jest bardzo rozpieszczony i kochany. Rozwesela nas każdego dnia, powtarzając
wiele słów i wydając wiele dźwięków. Dzień nie byłby kompletny bez radosnego
okrzyku mojego słodkiego Hoppera: „dobry ptaszek”.
PIERWSZE DOŚWIADCZENIA Z KIEŁKAMI
Oto jak jeden hodowca papug zaczął hodować kiełki. Suzi Pilat
mówi, „LJ, moja niebieskoczelna amazonka je naturalne owoce i warzywa. Kiedy
miałam ją dziesięć miesięcy, a nie miałam wcześniej papugi, bardzo szybko
zaznajomiłam się z książkami na ten temat. Podczas lektury książki o Amazonkach,
wyczytałam, że kochają one kiełki, i w naturalnych warunkach wyszukują tego
pożywnego jedzenia. Poszłam więc do pobliskiego sklepu ze zdrową żywnością i
zakupiłam tam kilka różnych odmian kiełków. Te, które LJ lubił najbardziej, to
mix kiełków zawierający groszek, soczewicę oraz fasolę adzuki. Kiełki miały
zaledwie ćwierć cala długości. Spróbowałam później skiełkowanych ziaren
słonecznika i te również pokochał. Przeczytałam, że nie muszą to być długie
kiełki, gdyż odżywcze właściwości pojawiają się, kiedy tylko ziarna zaczynają
kiełkować. Zauważyłam także, że papuga woli przegryźć kiełek i dostać się do
środka. Widząc jego zamiłowanie do kiełków i wiedząc, jakie są dla niego zdrowe,
postanowiłam kupić sprzęt do kiełkowania. Ten, który wówczas kupiłam był bardzo
tani. Kiełkujące ziarna były również bardzo niedrogie i stanowiły dla mojej
Amazonki prawdziwą radość. Następnie kupiłam kilka różnych ziaren do
kiełkowania, aby je przetestować. Papuga polubiła także proso i jęczmień. Ale
jego ulubionymi pozostały ziarna słonecznika. Karmię go kiełkami codziennie,
zazwyczaj w porannej mieszance świeżych owoców, marchwi, czasem ptasiego chleba
lub granoli a on zawsze sięga najpierw po kiełki!”
PO PROSTU TO ZRÓB
Nie zniechęcajcie się wszystkimi możliwymi problemami przy
kiełkowaniu ziaren. Prawda jest taka, że ziarna będą kiełkować przy naprawdę
niewielkim wysiłku. Nie jest istotne to czy używasz do kiełkowania dzbanka,
szklanego słoika z podziurkowaną zakrętką, miski, sitka, siatkowanej torebki czy
wyszukanego automatycznego systemu kiełkowania. Wiele osób woli szkło lub stal
nierdzewną niż plastikowe pojemniki, ale ja nigdy nie miałam żadnych problemów z
plastikowym sitkiem, którego lubię używać. Czas moczenia i czas kiełkowania są
kolejnymi aspektami kiełkowania, które dopuszczają dowolność. Kiełki mogą być
skarmiane w ciągu jednego do pięciu dni od pojawienia się małych ogonków na
końcu ziarna. Z punktu widzenia ptaka, najlepsze są te skarmiane, kiedy tylko
pojawi się kiełek. To wtedy właśnie posiadają one, bowiem największą wartość
odżywczą. Po pięciu dniach wzrostu, poziom enzymów w kiełkach spada.
POCZĄTKI
Zanim jeszcze zaczniesz możesz przekonać się, czy twoje ptaki
naprawdę polubią kiełki. Jeśli chcesz tego, zanim dziś położysz się spać, umieść
ziarno, którym chciałeś nakarmić swoją papugę jutro, w sitku i dobrze przepłucz.
Następnie przełóż je do miseczki z czystą wodą i niech namokną przez noc. Poziom
wody powinien sięgać na kilka cali powyżej ziaren. Do rana ziarna wchłoną wodę i
napęcznieją uzyskując konsystencję świeżych ziaren. Opłucz je, wysusz i rozłóż
na wierzchu miękkiego pożywienia swojej papugi. Większość ptaków okaże więcej
względów namoczonym ziarnom.
Kiedy będziesz gotowy rozpocząć swoja przygodę z kiełkowaniem,
zacznij od nasion słonecznika, fasolki mung, soczewicy i pszenicy. Kup nasiona w
sklepie ze zdrową żywnością i postępuj zgodnie z poniższymi prostymi zasadami
kiełkowania w sitku, szerokiej miseczce, lub szklanym słoiku z dziurkowanym
wieczkiem umocowanym gumką. Możesz kiełkować oddzielnie każdy rodzaj ziaren, aby
zapoznać się z czasem, jaki każde z nich potrzebuje na kiełkowanie, lub
wszystkie razem.
WYBIERZ ziarna, które rosły naturalnie lub są wolne od szkodliwych
chemikaliów.
ODMIERZ pół szklanki nasion (wszystkie w łupinach) słonecznika, fasolki mung,
soczewicy oraz pszenicy. Odmierzanie nie będzie potrzebne, kiedy nabierzesz już
wprawy w kiełkowaniu.
SKONTROLUJ i usuń niedobre i zepsute ziarna, które nie wykiełkują i mogą
spowodować zepsucie się pozostałych.
OPŁUCZ dokładnie, dopóki woda nie będzie zupełnie czysta.
MOCZ całą noc w czystej wodzie (i antybakteryjnym roztworze, jeśli chcesz).
Poziom wody powinien sięgać dobrze ponad ziarna, aby umożliwić im pęcznienie.
Rośliny domowe również zyskają, kiedy podlejemy je wodą po moczeniu ziaren.
OPŁUCZ dokładnie rano.
ROZŁÓŻ ziarna w sitku, szklanym słoiku, lub miseczce i umieść w ciemnym
dobrze wentylowanym miejscu.
OPŁUCZ dokładnie kilka razy w ciągu dnia.
ZBIERZ, kiedy pojawią się małe ogonki, zazwyczaj nastąpi to po jednym, dwóch
dniach.
WYSUSZ zanim podasz ptakom. Suche kiełki będą nadal rosły w karmidełku twojej
papugi przez cały dzień, zamiast zepsuć się, co często zdarza się z mokrym lub
gotowanym jedzeniem.
Kiełki potrzebują wilgoci, właściwej temperatury i odpowiedniej
cyrkulacji powietrza. W trakcie wzrostu kiełki wyzwalają dwutlenek węgla i inne
gazy oraz wytwarzają zbędne elementy, które należy usuwać poprzez płukanie.
Jeśli kiełki mają podejrzany zapach lub wglądają na zbutwiałe, wyrzuć je,
zdezynfekuj sprzęt i zacznij od nowa. Nigdy nie podawaj podejrzanych i zepsutych
kiełków swoim ptakom. Kiełki pachną ziemią i nie powinny mieć wątpliwego
zapachu. To, co pozostanie, można trzymać w lodówce, należy jednak opłukać i
osuszyć je przed podaniem.
PORADY DLA RÓŻNEGO RODZAJU KIEŁKÓW
Większość ziaren, traw i warzyw może moczyć się całą noc, ale
niektóre wymagają krótszego czasu moczenia, według poniższej listy:
Amarantus - moczenie tylko przez 2-4 godziny. Bardzo drobne ziarna mogą
przelecieć przez sitko, należy wyłożyć je kawałkiem bawełnianej tkaniny lub
papierowym ręcznikiem i na nim rozłożyć ziarno. Kiełki mogą być gorzkawe. [UWAGA
- nieszkodliwość kiełków amarantusa jest wątpliwa, niektórzy podają, że
zawierają ona (tak samo jak roślina) za dużo substancji antyodżywczych żeby
podawać je papugom - przyp. red.]
Jęczmień - używaj tylko ziaren w łuskach, inny nie wykiełkuje.
Gryka - moczenie tylko przez pół godziny. Należy użyć świeżych ziaren, które
są białe, zielone lub jasno brązowe, nie nadają się do kiełkowania ziarna ciemno
brązowe. [UWAGA - nieszkodliwość kiełków gryki jest wątpliwa - przyp. red.]
Kukurydza pastewna - moczenie 12-18 godzin. Kukurydza ta jest bardzo twarda i
wolno kiełkuje, ale stanowi przysmak dla większości papug.
Kukurydza słodka (oryg. pop-corn) - moczenie 12-18 godzin. Kiełki są bardzo słodkie. Używanie
tej kukurydzy oszczędza nam mycie jej kilkakrotnie, co jest niezbędne przy
kukurydzy pastewnej.
Proso - niełuskane proso stanowi najlepszy materiał do kiełkowania.
Owies - należy używać niełuskanego owsa, tak zwanego „pełnego owsa” w
przeciwnym wypadku owies nie wykiełkuje.
Ryż - tylko brązowy, niepoddany żadnym procesom ryż wykiełkuje.
Żyto - jeśli pleśnieje należy natychmiast wyrzucić; (możliwe zanieczyszczenie
sporyszem) [przyp. red. - ze względu na możliwość zanieczyszczenia sporyszem
oraz na znikomą wartość odżywczą, a także na notowane problemy u kur po spożyciu
żyta odradza się podawanie go papugom]
Pszenżyto - skrzyżowanie żyta i pszenicy
Pszenica, w tym kamut i orkisz - lepiej kiełkuje pszenica po ostrej zimie,
niż po łagodnej wiośnie.
Migdały - moczenie 8-12 godzin. Należy używać jedynie niełuskanych migdałów.
Kiełkowanie i czas przechowywania nie powinien przekroczyć dwóch dni, gdyż
kiełki mogą zjełczeć. Większość migdałów nie rozwija się jako kiełek, ale
jedynie pęcznieją. Stanowią jedne z najsmaczniejszych namoczonych ziaren,
lubiane szczególnie przez barwnice!
Kapusta i Kapusta włoska - kiełki o bardzo intensywnym smaku. Mogą być także
hodowane do wyrośnięcia warzywa.
Kozieradka - lekko gorzkawe, kiełki kozieradki stanowią świetną pomoc w
trawieniu, są dobre na wątrobę i oczyszczanie błon śluzowych.
Nasiona śluzowate (kleiste): len, babka szerokolistna - moczenie 2-4 godziny. Mogą być kiełkowane osobno, ale potrzebują
specjalnej glinianej miseczki. Kiełki nie są zbyt nęcące dla ludzi, ale ptakom
będą smakowały. [UWAGA - nieszkodliwość kiełków lnu jest wątpliwa - przyp. red.]
Gorczyca - dostępna w trzech postaciach: czarna, brązowa i żółta. Brązowe
ziarna są mniejsze i nie sprawdzają się w mieszankach, żółte i czarne lepiej się
nadają do mieszanek. Można hodować do zazielenienia.
Teff (trawa abisyńska, Eragrostis abyssinica) - moczenie 4 godziny. Teff to
drobne brązowe ziarna, łatwe do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli
ich tam nie ma, można poprosić, aby zostały zamówione. Chodzi o niełuskane
ziarna teff. Tworzą się z nich słodkie kiełki, które papugi uwielbiają.
Dynia - prawdziwe kiełkowanie (rozwój korzonka) u dyni jest bardzo rzadkie.
Zakażenie bakteriami i psucie się stanowi duży problem przy kiełkowaniu jej
ziaren. Polecam raczej namoczenie ich i podanie papudze.
Rzodkiewka - ostry smak uwielbiany przez papugi.
Sezam - moczenie 2-4 godziny. Należy stosować niełuskane ziarna sezamu. Jego
kiełki są pyszne przez jeden dzień, ale kiedy zostają umieszczone w lodówce,
zaczynają rosnąć i drugiego dnia są już gorzkie.
Słonecznik - można stosować łuskany i niełuskane, czarny lub szary. Mają smak
ziemisty i są bardzo popularne w ptaszarniach.
Quinoa (komosa ryżowa) - moczenie 2-4 godziny. Kiełkuje bardzo szybko.
Dostępna jest biała i czarna quinoa. Stała się ulubionym skiełkowanym ziarnem
wśród ptaszników. Alan Lipsig mówi o niej: „Zazwyczaj zanim położę się spać
przygotowuję do kiełkowania 1/3 ziarna do 2/3 wody i kiedy się budzę wody nie
ma, a naczynie jest pełne włosków (kiełków). Kiedy karmię ptaki, mieszam to co
namoczyłem z siekanym świeżym pokarmem i rozkładam trochę kiełków do każdej
miseczki. Moje ptaki wydają się je lubić, ale są wychowane na świeżym pokarmie,
od kiedy zaczęły same jeść.”
Fasola adzuki - najprostsze do kiełkowania ze wszystkich strączkowych.
Lucerna i koniczyna - należy używać bawełny, miseczki, słoika lub cedzaka z
papierowymi ręcznikami, aby zabezpieczyć przed przelatywaniem drobnych ziarenek.
Moczenie 2-4 godziny. Lucerna i Koniczyna są najpopularniejszymi trawami
stosowanymi do kiełkowania. [UWAGA - nieszkodliwość kiełków lucerny jest
wątpliwa, dyskusje dotyczą także nieszkodliwości dla ludzi - przyp. red.]
Ciecierzyca lub groch włoski - skiełkuj tylko tyle, aby podać ptakom jednego
dnia, gdyż szybko się psuje. Wiele ptaków woli kiełki fasolki mung, ale
szczególnie barwnice mają upodobanie do cicierzycy.
Soczewica (brązowa, zielona i czerwona) - brązowa i zielona soczewica pojawia
się w różnych rozmiarach; mniejsze generalnie szybciej kiełkują. Czerwona
soczewica jest zazwyczaj sprzedawana w połówkach a aby móc ją kiełkować
potrzebna jest cała. Kiełki soczewicy mają specyficzny posmak i są uwielbiane
przez papugi.
Fasolka mung - to ulubione kiełki nie tylko większości papug, ale i ludzi.
Zwróć uwagę, że wiele osób je kiełki warzyw strączkowych bez żadnych problemów.
Jednakże, większe surowe fasole jak anasazi, czarna, bób, kidney, jasiek? (oryg.
lima), navy, pinto i soja mogą przysporzyć kłopotów trawiennych i toksycznych
ludziom a być może i ptakom. Poza soją, (która jest jadalna surowa, jeśli rośnie
wystarczająco długo), fasole te powinny być gotowane przed spożyciem i nie są
polecane do kiełkowania. Kiełki soi jednakże są bogate w izoflawonidy (oryg. isoflavones), SOD (superoxide
dismutase), stanowią silny i ważny przeciwutleniacz z niezbędnymi kwasami
tłuszczowymi i lecytyną.
SPRAWA BEZPIECZEŃSTWA
Zwyczajne środki bezpieczeństwa dotyczące bezpiecznego jedzenia
i higieny pozwolą kiełkom rosnąć bez groźby zakażenia grzybami. Jeśli jednakże
pragniesz większego zabezpieczenia przed grzybami, możesz stosować sok z nasion
grejpfruta. Aby przygotować roztwór do namoczenia ziaren i fasolek przed
kiełkowaniem, należy użyć jednej łyżki stołowej soku na jeden galon czystej
wody. Aby wypłukać kiełki, należy pomoczyć je krótko w soku z grejpfruta i
wysuszyć.
KIEŁKOWANIE W ZIEMI
Kiełkowania w ziemi można stosować do hodowania młodego
słonecznika, gryki, młodych pędów grochu lub pszenicy i jęczmienia. Te młode
rośliny dają różnorodność i stanowią dobrą odmianę od zwykłych warzyw w
supermarketach. Czasami są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością w postaci
gotowej do jedzenia. Oto kilka prostych wskazówek dotyczących hodowania
pożywnych roślin na niewielkiej przestrzeni:
Napełnij dużą donicę z dziurkami odpływowymi w dwóch trzecich
ziemią doniczkową niezanieczyszczoną pestycydami i chemikaliami. Pomocz ziarna
pszenicy przez osiem godzin, groszek, grykę i słonecznik przez dwanaście do
osiemnastu, rozłóż niezbyt gęsto na powierzchni ziemi. Podlej dokładnie i
przykryj folią, z jednej strony zostaw niedokładnie przykryte, dla wentylacji.
Podlewaj dokładnie lekką mgiełką wody. Po trzech dniach odkryj donicę i umieść w
słonecznym miejscu na pięć do ośmiu dni. Pędy będą miały pięć sześć cali. Ziemia
powinna być stale wilgotna. Zbieraj, kiedy rośliny będą młode i kruche.
Oprócz słonecznika, gryki, groszku, pszenicy i jęczmienia, w
ziemi można kiełkować owies, ryż, kamut, orkisz, pszenżyto, włoską kapustę,
groszek chiński (snow pea), kapustę, koper, gorczycę i amarantus. Tak jak
kiełkowanie może odbywać się w domu na niewielkiej powierzchni, również
kiełkowanie w ziemi można odbyć w takich warunkach. Przy kilku półkach i źródle
światła, rośliny można hodować kolejno, aby dać papugom mieszankę najbardziej
lekceważonych składników w diecie złożonej z młodych świeżych roślin, która da
im wiele przyjemności.
ŻADNYCH WYMÓWEK
Czy kiełkujemy według tradycyjnych metod, czy hodujemy roślinki
z kiełków w ziemi, nasze ptaki wytłumaczą nam korzyści poprzez bardziej lśniące
opierzenie, błyszczące oczy, zwiększona energię oraz zwiększoną płodność. Nie ma
wątpliwości, że zdrowsze papugi mają więcej predyspozycji do bycia szczęśliwym
rodzicem. Owoce i warzywa z pewnością są ważnym składnikiem papuziej diety, ale
z momentem ich zerwania zaczynają tracić swoje wartości odżywcze. Do momentu, gdy trafią do
naszych sklepów, mogą odbyć podróż przez pół kontynentu lub większą, więc ich
świeżość i wartość odżywcza jest wątpliwa. Natomiast kiełki mogą być skarmiane,
gdy wciąż jeszcze rosną i zachowują swoje wartości dopóki nie zostaną zjedzone.
Jeśli pragniesz dodać do diety swoich papug tylko jedno wartościowe jedzenie,
beż wątpienia kiełki są najlepszym wyborem, jakiego możesz dokonać. Nie ma
powodu, dla którego nie miałbyś dostarczyć swoim ptakom tych wartości
odżywczych, które są tak naturalne, jak ich dieta na wolności. Kiełkowanie jest
proste - po prostu zrób to! OD REDAKCJI: wg naszych informacji nie należy
podawać skiełkowanych: sorgo, lnu, konopi, gryki.
Dla Cockatiela czyli Nimfa tłumaczyła Gabriela Zenkner
Artykuł przeniesiony ze stron Cockatiel czyli Nimfa,
pochodzi z roku 2008.
|