UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Podawanie papugom (w ogóle ptakom) winogron wzbudza bardzo duże
kontrowersje. Na ogół jednak nie tłumaczy się dokładnie o co chodzi. Postaram
się w tym krótkim artykule wyjaśnić na czym polega problem.
Zdjęcie: Joanna Karocka
Organizacje i stowarzyszenia zajmujące się zdrowym odżywianiem szacują (bo
problem ten dotyczy też ludzi), że winogrona są jednymi z najbardziej pryskanych
owoców
na świecie i najniebezpieczniejszymi, prawdopodobnie ze względu na trudność
dokładnego umycia i fakt spożywania ze skórką. Pryskane są jeszcze podczas uprawy, a potem na okres transportu.
Wszystko odbywa się zgodnie z dopuszczalnymi normami, ale...
Z tego powodu wielu lekarzy w ogóle odradza podawanie papugom
winogron pochodzących z handlu, a także rodzynek.
Winogrona jako owoce same w sobie nie są szkodliwe i można je podawać papugom razem z
gałązkami, liśćmi i pestkami. Dotyczy to jednak TYLKO winogron z własnych upraw
lub takich, o których wiemy, że były hodowane bez użycia pestycydów.
Najpopularniejsze polskie winogrona
Zdjęcie: Joanna Karocka
O winogronach
Winogrona są owocami winorośli. Na świecie znanych jest kilkanaście tysięcy
odmian, które różnią się kolorem, wielkością i smakiem, a także przeznaczeniem. Sezon
na owoce przypada na późne lato i jesień.
Owoce zawierają prawie 20% cukrów, z czego większość to glukoza i fruktoza.
Zawierają duże ilości potasu i niezbyt duże ilości wapnia i fosforu, ale za to w
stosunku zbliżonym do optymalnego (przynajmniej niektóre odmiany). Z witamin
większe ilości zawierają witaminy K, a także pewne ilości witaminy A i C.
Zawierają także beta-karoten i luteinę. Oczywiście ilość poszczególnych
składników jest zależna od odmiany.
Świeże liście winorośli zawierają białka i węglowodany. W porównaniu do
owoców zawierają dużo więcej składników odżywczych. Zawierają dużo wapnia (3,5
razy więcej niż fosforu) i potasu oraz większe ilości magnezu, a także
niewielkie ilości sodu, manganu i żelaza. Z witamin zawierają bardzo duże ilości
witaminy A, a także większe ilości witaminy K, C i folanów. Zawierają też pewne
ilości niektórych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pestki zawierają kwasy tłuszczowe oraz witaminę E.
Owoce można przechowywać przez parę dni w lodówce.
UWAGA
Popularne w Polsce pnącze zwane dzikim winem, nie jest odmianą winorośli.
Jest zupełnie inną rośliną o nazwie winobluszcz pięciolistny (Parthenocissus
quinquefolia) i jest trujący. Podobnie szkodliwe są inne gatunki z tego
rodzaju. Artykuł pochodzi ze stron Cockatiel
czyli Nimfa. Został opublikowany w 2007 roku.
|