UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej
na ten temat |
Specjaliści i lekarze uważają, że nie należy podawać papugom witamin w postaci
leków (ani żadnych innych dodatków witaminowo-mineralnych) poza wyjątkowymi,
uzasadnionymi przypadkami. Papugi powinny otrzymywać odpowiednie dawki witamin
razem z pożywieniem, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta dla papug. Ważne
jest odpowiednie zbilansowanie ziarna i granulatów, codzienny dodatek warzyw i
owoców oraz innych pokarmów.
Witaminy generalnie dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) i
rozpuszczalne w wodzie (pozostałe). Witaminy rozpuszczalne w
wodzie nie są gromadzone w organizmie. Natomiast witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach są gromadzone w różnych narządach i
przedawkowanie jest bardzo groźne.
Jest ważna przede wszystkim do
prawidłowego metabolizmu; bierze udział w powstawaniu
barwnika w siatkówce, który jest konieczny do postrzegania,
bierze też udział w rozwoju i regeneracji nabłonków oraz w
procesie keratynizacji naskórka. Wzmaga odporność błon śluzowych
na patogeny.
Niedobór witaminy A powoduje
zmniejszenie stabilności błon komórkowych, osłabienie odporności
immunologicznej, zaburzenia płodności i rozwoju kości. Witamina
ta jest gromadzona w wątrobie (ponad 90%), reszta w płucach,
nadnerczach, nerkach i krwi. Nadmiar witaminy A jest szkodliwy -
większość objawów w wyniku długotrwałego przedawkowywania jest
taka sama w jaki w przypadku niedoboru. Przedawkowanie
witaminy A może prowadzić do zblednięcia piór.
Witamina A jest dostarczana organizmowi ptaków w postaci
prowitaminy (najczęściej karotenoidów) lub leku. Dostarczanie
papugom witaminy A w postaci leków witaminowych może dość łatwo
doprowadzić do przedawkowania. Szkodliwych skutków nie mogą
spowodować jednak karotenoidy, które znajdują się w pożywieniu.
Dlatego lepiej podawać papugom duże ilości warzyw i owoców niż
dodawać sztuczne witaminy. Jedynym ubocznym efektem podawania
dużej ilości karotenoidów może być żółte zabarwienie skóry i
tłuszczu. Najlepszym źródłem witaminy
A jest tran. Innymi pokarmami zawierającymi witaminę A są: mleko,
żółtko (gotowane!), świeża zielenina (szczególnie szpinak),
mlecz, sałata, pietruszka. Zielonki i różne korzenie (np.
marchewka) zawierają karoten, z którego ptaki wytwarzają witaminę A.
Ogólnie ziarna mają bardzo mało tej witaminy i ptak, który jest
karmiony wyłącznie ziarnem prędzej czy później będzie chorował z
powodu niedoboru. Żółta kukurydza, żółte proso zawierają też
karoten. Ptaki w okresie lęgów
wymagają znacznie więcej witaminy A. Jeżeli będzie jej za mało to
młode będą słabe.
Można ptakowi dawać 4 krople tranu na kilogram ziarna.
Należy patrzeć na odchody, jak staną się nienormalne należy przerwać
podawanie tranu. Większe ilości witaminy A
zawierają np.:
Witamina A jest szczególnie wrażliwa
na działanie tlenu. Podobnie utleniają się karotenoidy do
nieaktywnych form. Dłuższe przechowywanie i działanie światła
powodują straty do 40%. Normalne procesy kuchenne nie powodują
strat większych niż 10-15%. Temperatura powyżej 100 stopni
powoduje straty 25%. Ilość i jakość białka w pożywieniu mają
związek z przyswajalnością witaminy A oraz karotenoidów. Ponadto
pewne składniki mineralne mogą powodować gorsze wchłanianie tej
witaminy.
Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w
wodzie. Są one bardzo ważne dla nimf i innych ptaków, na
szczęście znajdują się w ziarnie i innych składnikach papuziej
diety. W skład grupy wchodzą:
B1 (tiamina)
W niewielkich ilościach występuje
powszechnie w tkankach roślinnych i zwierzęcych. Niektóre
bakterie i surowe ryby zawierają enzym, który ją rozkłada.
Podobnie intensywnie zabarwione owoce (np. borówki) zawierają
kwasy ją absorbujące.
Organizm ptaka nie jest w stanie
magazynować wit. B1, dlatego musi ona być dostarczana w
niewielkich ilościach codziennie, pamiętając o pokarmach które
ją "niszczą".
Niedobór objawia się zaburzeniami ze
strony centralnego układu nerwowego, w tym zaburzeniami
koordynacji ruchów.
Świetnym źródłem tej witaminy jest
soja, kiełki i drożdże. Mniejsze ilości znajdują się w mięsie, mleku w proszku i
jajkach. Witaminę B1 zawierają też łuski ziarna, w tej postaci
jest ona jednak bez znaczenia dla nimf ponieważ papugi nie
zjadają łusek. Wyjątkiem są bardzo młode, niełuskane ziarna.
Niewielkie ilości tej witaminy zawierają owoce i wszelki pokarm
zielony.
Enzymy zawarte w surowych rybach niszczą
tą witaminę, tanina z herbaty (i innych roślin) zmniejsza
wchłanianie tiaminy..
Zwykle nie występują niedobory,
ptaki mają jej wystarczająco dużo.
Tiamina jest jedną z najmniej
trwałych witamin. Znaczne jej straty zachodzą pod wpływem
wysokiej temperatury (jest odporna na ogrzewanie jedynie w
środowisku kwaśnym). Ponadto jest wrażliwa na działanie tlenu i
promieni jonizujących. Jest odporna na działanie światła.
produkt |
zawartość (mcg/100g) |
soja |
800 |
drożdże |
700 |
mięso wieprzowe |
540 |
kasza gryczana niepalona |
530 |
groszek zielony |
300 |
drób |
200 |
płatki owsiane |
200 |
kalafior |
140 |
jajko |
130 |
brokuły |
100 |
brukselka |
100 |
pomidory |
80 |
ziemniaki |
70 |
kapusta |
45 |
agrest, porzeczki |
45 |
śliwki |
45 |
jabłka |
35 |
brzoskwinie |
30 |
wiśnie, morele |
25 |
B2 (ryboflawina) (zwana też wit. G)
Jest szeroko rozpowszechniona w
produktach roślinnych i zwierzęcych, ale tylko w niektórych
występuje w większej ilości. W dużych ilościach występuje w
jajach ptasich, w tym kurzych. W jajach znajdują się bowiem
specjalne białka wiążące tą witaminę. Więcej tej witaminy
znajduje się w zielonych liściach, mleku w proszku, słoneczniku.
Witamina ta jest związana z wzrostem i duże ilości znajdują się
w drożdżach i kiełkach.
Również tej witaminy organizm ptaka
nie może magazynować, jest ona dość szybko wydalana z organizmu.
Konieczne jest więc codzienne podawanie jej w pożywieniu.
Niedobór skutkuje słabym znoszeniem jajek,
śmiercią w skorupce, zapaleniem stóp, zapaleniem skóry i innymi
problemami związanymi ze skórą.
Niedobór u piskląt objawia się
odbarwieniem piór.
W roztworach wodnych jest względnie
odporna na temperaturę (pod warunkiem jednak, że jest
zabezpieczona przed światłem). W środowisku kwaśnym i
alkalicznym ulega rozkładowi. Nie należy gotować produktów,
które mają być źródłem tej witaminy w dużej ilości wody. Jest
wrażliwa na działanie światła.
produkt |
zawartość (mcg/100g) |
drożdże |
1700 |
ser biały |
510 |
ser żółty |
460 |
jajka |
450 |
brokuły |
270 |
płatki owsiane |
130 |
kukurydza |
100 |
kalafior |
80 |
szpinak |
75 |
melon |
65 |
mięso drobiowe |
60 |
pomidory |
60 |
ziemniaki |
30 |
śliwki |
25 |
jabłka |
17,5 |
B6 (pirydoksyna)
Występuje w wielu produktach
spożywczych ale nie ma jakiś jej szczególnie bogatych źródeł. Stanowi ważny składnik enzymów i
bierze udział w syntezie niektórych hormonów, zwłaszcza seroniny
i histaminy. Uczestniczy także w tworzeniu przeciwciał i odgrywa
ważną rolę w regulacji aktywności hormonów steroidowych, w tym
płciowych. Bierze ważny udział w metabolizmie. Jest niezbędna do
prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
W niewielkich ilościach jest
magazynowana w organizmie.
Nie są znane przypadki braku tej
witaminy u papug.
W czasie obróbki termicznej,
zamrażania i procesów przemiału zbóż dochodzi do dużych strat
tej witaminy (nawet do 90%).
produkt |
zawartość (mcg/100g) |
drożdże |
1,1 |
papryka |
0,24 |
brukselka |
0,28 |
kapusta |
0,08-0,27 |
marchew |
0,15-0,7 |
szpinak |
0,22-0,28 |
ziemniaki |
0,14-0,23 |
chleb pszenny |
0,04-0,06 |
chleb pszenny
z pełnego ziarna |
0,18 |
jajko całe |
0,10 |
sery |
0,02-0,09 |
banany |
0,26 |
pomarańcze |
0,05 |
jabłka |
0,03 |
B12 (kobalamina)
Zewnętrznym źródłem są pokarmy
pochodzenia zwierzęcego. Nie występuje w owocach i warzywach.
W dużych ilościach jest produktem metabolizmu bakterii
żyjących w przewodzie pokarmowym zwierząt. Do jej wchłaniana
potrzebne jest jednak specyficzne białko, występujące w żołądku
oraz jony wapnia.
Zawiera śladowe ilości kobaltu i fosforu i
stymuluje wzrost, szczególnie piór. Gra ważną rolę w syntezie
białek, tworzeniu krwi. Najlepszym źródłem jest wątroba, mięso
ryb, jaja i produkty mleczne.
Może być wytwarzana syntetycznie (cyjanokobalamina)
i magazynowana w formie krystalicznej. Takiej formy tej witaminy
nie powinno się dodawać do jedzenia dla papug.
Niedobór powoduje anemie i
akumulację tłuszczu w sercu, wątrobie i nerkach).
Straty podczas procesów kulinarnych
są niewielkie i dochodzą do 30%.
Witamina ta jest syntetyzowana w
nerkach papug. Nie jest więc konieczne podawanie specjalnie tej
witaminy. Jej synteza jest jednak zaburzona w razie niedoborów
witamin A, E oraz biotyny (H). Tak więc zapotrzebowanie na nią
może wzrosnąć w przypadku braków żywieniowych, w sezonie
lęgowym, w czasie intensywnego wzrostu młodych.
Większe dawki witaminy C powinno się
podawać w okresie stresu (np. w czasie transportu), pierzenia,
lęgów, wzrostu młodych.
Witamina ta szybko ulega rozkładowi,
należy ją podawać w świeżym pożywieniu. Znajduje się w owocach i
warzywach. Nie ma jej jednak w ziarnie.
Witamina C należy do najmniej
trwałych witamin. W roztworach jest wrażliwa na ogrzewanie,
zwłaszcza w obecności tlenu i metali ciężkich (głównie miedź i
żelazo). Rozpad przyspiesza środowisko alkaliczne albo obojętne.
Kwas askorbinowy niszczy też suszenie oraz stosowanie niektórych
konserwantów. Kwas askorbinowy jest też wrażliwy na działanie
tlenu. Straty spowodowane procesami kulinarnymi i przetwarzania
produktów spożywczych sięgają do 75% (a czasem nawet więcej).
Warzywa w procesie robienia surówek tracą 20%, duszenia - 30% a
gotowania 50% witaminy.
produkty |
zawartość (mg/100g świeżej masy) |
warzywa |
papryka |
125-200 |
pietruszka nać |
269 |
brukselka |
65-145 |
kalarepka |
70-100 |
brokuły |
65-150 |
kapusta |
35-70 |
kalafior |
50-70 |
szpinak |
40-84 |
cykoria |
33 |
fasolka szparagowa |
25-30 |
rzodkiewka |
25 |
sałata |
12-30 |
pomidory |
20-33 |
ziemniaki wiosenne |
20-33 |
ziemniaki zimowe |
7-8 |
owoce |
dzika róża |
250-800 |
czarna porzeczka |
150-300 |
truskawki |
46-90 |
kiwi |
84 |
grapefruity |
30-70 |
cytryny |
40-60 |
pomarańcze |
30-50 |
czerwone i białe porzeczki |
26-63 |
agrest |
25-4- |
maliny |
19-37 |
jabłka |
0,5-20 |
banany |
8-14 |
W literaturze spotyka się jednak diametralnie różne
stanowiska. Jedni twierdzą, że jest ona bardzo potrzebna ptakom
i powinno się ją dostarczać papugom, inni, że w ogóle nie ma
żadnego znaczenia dla papug.
Jest nazywana przeciwutleniaczem
ponieważ jej główna funkcja biologiczna polega na ochronie błon
komórkowych i deaktywacji tzw. wolnych rodników czyli
aktywnych chemicznie jonów. Współdziała też z wieloma enzymami i
bierze udział w syntezie witaminy C oraz metabolizmie
aminokwasów siarkowych, które są niezbędne ptakom zwłaszcza w
okresie pierzenia. Współdziała także z minerałami, głównie
selenem.
Jest absorbowana bez większych problemów z
przewodu pokarmowego, ale wymaga prawidłowego funkcjonowanie
wątroby i trzustki. Jest magazynowana w wątrobie i plazmie krwi.
Jest konieczna do rozwoju mięśni
szkieletowych, nerwowych komórek mózgu, rozwoju embrionu.
Nie wolno podawać papugom za dużo konopi
ponieważ prowadzi to do awitaminozy E.
Występuje w roślinach, zwłaszcza w
kiełkach i olejach roślinnych. Najwięcej tej witaminy zawierają
rośliny oleiste. Jednak zjełczały tłuszcz (np. ten który
pozostał w starym ziarnie) po zjedzeniu będzie absorbował
witaminę E i w takim wypadku może dojść do niedoboru. W
niewielkich ilościach występuje w tłuszczach zwierzęcych.
Najpowszechniejszym źródłem jest pszenica, owoce i warzywa są
umiarkowanym źródłem tej witaminy, warzywa nie zielone nie
zawierają jej wcale lub zawierają znikome ilości.
Niedobór powoduje: dystrofię mięśniowa
(jeśli to wystąpi w żołądku mięśniowym to objawem będzie ziarno
w odchodach), śmierć piskląt w skorupce, deformację nóg u
piskląt; brak koordynacji, słabe zapładnianie jaj, nabrzmienia
wokół szyi, na skrzydłach i piersi,
Używana jest też przez niektórych
producentów granulatów jako konserwant. Zabezpiecza bowiem
tłuszcz przed zjełczeniem (także tłuszcz w ciele ptaków).
Naturalne tokoferole nie są stabilne i dlatego podczas
przechowywania i przygotowywania następują duże straty.
Najbardziej wrażliwe są na temperaturę powyżej 200 stopni i
działanie tlenu. Zwykłe gotowanie powoduje 10% straty. Suszenie
warzyw powoduje straty 50-70%.
produkty |
zawartość tokoferolu (mg/100g) |
jajka |
1,0 |
kasza jęczmienna |
0,5 |
płatki owsiane |
0,8 |
ryż |
0,2 |
chleb pszenny |
0,4 |
kiełki pszenicy |
10-26 |
warzywa (bez nie zielonych) |
0,10-2,5 |
owoce |
0,2-1,3 |
W produktach spożywczych biotyna
występuje zarówno w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W
postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i warzywach, w
związanej w mięsie i drożdżach. Procesy kulinarne niszczą tą
witaminę w nieznacznym stopniu. Ulega ona natomiast inaktywacji
pod wpływem związków utleniających.
Jest powszechnie obecna w małych stężeniach w
pożywieniu. Może też być przyswajana z produkcji bakteryjnej w
jelitach. Gromadzona jest w wątrobie, ale uwalniana jest bardzo
powoli.
Efekty braku biotyny mogą być bardzo podobne do
francuskiego pierzenia. Wg opinii dr. Vriends biotyna jest jedną
z najważniejszych witamin w diecie nimf. W surowym jajku
znajduje się białko (awidyna), które blokuje wykorzystanie
biotyny.
Produkt |
zawartość mcg/100g |
drożdże |
80 |
mąka sojowa |
60-70 |
orzech włoski |
37 |
jajko |
20 |
kalafior |
17 |
groszek zielony |
9 |
szpinak |
7 |
kukurydza |
6 |
pszenica (całe ziarno) |
5-7 |
pomidory |
4 |
banany |
4 |
buraki |
3 |
marchew |
3 |
sałata |
3 |
grapefruit |
3 |
melon |
3 |
mleko |
2 |
Dotychczas nie stwierdzono szkodliwości nadmiaru
biotyny podawanej w żywności oraz jako suplement (dotyczy ludzi,
zapewne w ogóle ssaków).
Jest syntetyzowana przez bakterie
żyjące w przewodzie pokarmowym zwierząt, ponadto występuje w
dużych ilościach w zielonych częściach roślin liściastych.
Rośliny bezchlorofilowe pozbawione są witaminy K. Owoce są
ubogim źródłem tej witaminy. W produktach roślinnych zmiany
zawartości witaminy K związane są z procesem wzrostu i
dojrzałości.
Bierze udział w procesie krzepnięcia
krwi oraz w wbudowywaniu fosforu i wapnia w strukturę kości.
Najbardziej wyraźnym objawem braku witaminy K jest wewnętrzne
lub zewnętrzne krwawienie. Różne patki różnie reagują, nimfy (i
inne papugi) krwawią pod skórą szczególnie na kuprze i ogonie.
Naturalny niedobór nie jest notowany, może wystąpić w
przypadkach długotrwałych kuracji antybiotykami, które zabijają
bakterie syntetyzujące tą witaminę.
Ogrzewanie i przechowywanie na ogół nie powodują strat tej
witaminy.
zawartość
(µg/100g) |
produkty |
<10 |
chleb |
ziemniaki |
marchew |
pomidory |
banany |
brzoskwinie |
pomarańcze |
10-50 |
ser |
jaja |
zielony groszek |
50-100 |
kapusta |
kalafior |
>100 |
szpinak |
sałata |
brukselka |
Foliany występują prawie we
wszystkich produktach żywnościowych, zarówno roślinnych jak i
zwierzęcych. Występuje głównie w postaci związków
poliglutaminowych. Bogatym źródłem są ciemnozielone warzywa
liściaste (surowe lub krótko gotowane), zwłaszcza szpinak,
brukselka, brokuły. Znaczne ilości występują też w kiełkach zbóż
i jajkach.
Foliany są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej
temperatury, promieni słonecznych oraz kwasów. Straty sięgające
nawet 90% następują podczas gotowania. Warzywa liściaste
przechowywane w temperaturze pokojowej w ciągu 3 dni mogą
stracić nawet 70% witaminy.
Kwas foliowy w nadmiarze nie jest toksyczny
(dane dla ludzi).
Produkt |
zawartość mcg/100g |
otręby pszenne |
258 |
szpinak |
155 (gotowany 29-90) |
brukselka |
88-175 (gotowany 36) |
szparagi |
70-175 |
kalafior |
120 (gotowany 51) |
brokuły |
90 (gotowany 64) |
groch |
87 (gotowany 34) |
jajko |
70 (gotowane 30) |
chleb pszenny pełnoziarnisty |
39 |
papryka |
37 |
sałata |
33 |
kapusta |
16-45 (gotowana 11) |
banany |
28-36 |
pomarańcze |
24 |
jabłka |
6 |
Jest ważny dla metabolizmu, systemu
odpornościowego i podziału komórki.
Inhibitory enzymatyczne (powodujące nieprzyswajalność kwasu
foliowego) występują w takim pożywieniu jak: kapusta,
pomarańcze, fasole, groszek, drożdże piwne. Niedobory kwasu foliowego mogą objawiać się zmianą koloru piór.
Podczas lęgów powodują zwiększoną śmiertelność embrionów oraz
zmniejszoną wylęgalność.
Kwas nikotynowy i nikotynamid (formy
tej witaminy) występują w naturze w małych ilościach i
najczęściej w formie związanej. Kwas nikotynowy znajduje się w
większych ilościach w roślinach (z których jest słabo
przyswajalna), w produktach zwierzęcych
przeważa nikotynamid. Niektóre produkty zawierają tryptofan, z
którego może powstawać niacyna. Witamina PP nie jest gromadzona
w organizmie. Niacyna należy do najbardziej
trwałych witamin. Nie szkodzi jej światło, tlen, temperatura.
Większe straty mogą być spowodowane dobrą rozpuszczalnością w
wodzie.
Jest niezbędna do właściwego funkcjonowania
mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz do syntezy hormonów
płciowych. Skutkiem braków mogą być problemy z piórami,
nerwowość, biegunka.
Nie jest znana hiperwitaminoza związana z
podawaniem tej witaminy w pokarmach. Duże ilości suplementu
powodują zmiany skórne, wymioty, bóle głowy.
Produkt |
zawartość mg/100g |
drożdże |
40-50 |
otręby pszenne |
30-35 |
orzeszki ziemne |
17,2 |
ziemniaki |
1,5 |
brokuły |
0,9 |
groch |
0,9 |
szpinak |
0,5-0,7 |
pomidory |
0,6 |
jabłka, śliwki |
0,1-0,5 |
białko jajka |
0,1 |
Źródła (głównie): Dr A. Kruszewicz "Hodowla ptaków ozdobnych", Dr M. Vriends "The Cockatiel Handbook" i T Roundybush "Diet and Feeding", "Żywienie człowieka" (wszystkie tabelki).
Artykuły przeniesione ze stron Cockatiel czyli
Nimfa (były tam w formie odrębnych artykułów). Pochodzą
z roku 2003.
|