| 
										
														| UWAGA Skopiowanie poniższego 
														tekstu lub zdjęć i 
														umieszczenie na swoich 
														stronach (w całości lub 
														we fragmentach) jest 
														złamaniem prawa.
 więcej 
														na ten temat
 |    
 Specjaliści i lekarze uważają, że nie należy podawać papugom witamin w postaci 
leków (ani żadnych innych dodatków witaminowo-mineralnych) poza wyjątkowymi, 
uzasadnionymi przypadkami. Papugi powinny otrzymywać odpowiednie dawki witamin 
razem z pożywieniem, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta dla papug. Ważne 
jest odpowiednie zbilansowanie ziarna i granulatów, codzienny dodatek warzyw i 
owoców oraz innych pokarmów. Witaminy generalnie dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) i 
                rozpuszczalne w wodzie (pozostałe). Witaminy rozpuszczalne w 
                wodzie nie są gromadzone w organizmie. Natomiast witaminy 
                rozpuszczalne w tłuszczach są gromadzone w różnych narządach i 
                przedawkowanie jest bardzo groźne. 
 Jest ważna przede wszystkim do 
                prawidłowego metabolizmu; bierze udział w powstawaniu 
                barwnika w siatkówce, który jest konieczny do postrzegania, 
                bierze też udział w rozwoju i regeneracji nabłonków oraz w 
                procesie keratynizacji naskórka. Wzmaga odporność błon śluzowych 
                na patogeny. 
                 Niedobór witaminy A powoduje 
                zmniejszenie stabilności błon komórkowych, osłabienie odporności 
                immunologicznej, zaburzenia płodności i rozwoju kości. Witamina 
                ta jest gromadzona w wątrobie (ponad 90%), reszta w płucach, 
                nadnerczach, nerkach i krwi. Nadmiar witaminy A jest szkodliwy - 
                większość objawów w wyniku długotrwałego przedawkowywania jest 
                taka sama w jaki w przypadku niedoboru. Przedawkowanie 
                witaminy A może prowadzić do zblednięcia piór. 
                Witamina A jest dostarczana organizmowi ptaków w postaci 
                prowitaminy (najczęściej karotenoidów) lub leku. Dostarczanie 
                papugom witaminy A w postaci leków witaminowych może dość łatwo 
                doprowadzić do przedawkowania. Szkodliwych skutków nie mogą 
                spowodować jednak karotenoidy, które znajdują się w pożywieniu. 
                Dlatego lepiej podawać papugom duże ilości warzyw i owoców niż 
                dodawać sztuczne witaminy. Jedynym ubocznym efektem podawania 
                dużej ilości karotenoidów może być żółte zabarwienie skóry i 
                tłuszczu. Najlepszym źródłem witaminy 
                A jest tran. Innymi pokarmami zawierającymi witaminę A są: mleko, 
                żółtko (gotowane!), świeża zielenina (szczególnie szpinak), 
                mlecz, sałata, pietruszka. Zielonki i różne korzenie (np. 
                marchewka) zawierają karoten, z którego ptaki wytwarzają witaminę A. 
                Ogólnie ziarna mają bardzo mało tej witaminy i ptak, który jest 
                karmiony wyłącznie ziarnem prędzej czy później będzie chorował z 
                powodu niedoboru. Żółta kukurydza, żółte proso zawierają też 
                karoten. Ptaki w okresie lęgów 
                wymagają znacznie więcej witaminy A. Jeżeli będzie jej za mało to 
                młode będą słabe. 
                 Można ptakowi dawać 4 krople tranu na kilogram ziarna. 
                Należy patrzeć na odchody, jak staną się nienormalne należy przerwać 
                podawanie tranu. Większe ilości witaminy A 
                zawierają np.: Witamina A jest szczególnie wrażliwa 
                na działanie tlenu. Podobnie utleniają się karotenoidy do 
                nieaktywnych form. Dłuższe przechowywanie i działanie światła 
                powodują straty do 40%. Normalne procesy kuchenne nie powodują 
                strat większych niż 10-15%. Temperatura powyżej 100 stopni 
                powoduje straty 25%. Ilość i jakość białka w pożywieniu mają 
                związek z przyswajalnością witaminy A oraz karotenoidów. Ponadto 
                pewne składniki mineralne mogą powodować gorsze wchłanianie tej 
                witaminy. 
 Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w 
                wodzie. Są one bardzo ważne dla nimf i innych ptaków, na 
                szczęście znajdują się w ziarnie i innych składnikach papuziej 
                diety. W skład grupy wchodzą: B1 (tiamina)W niewielkich ilościach występuje 
                powszechnie w tkankach roślinnych i zwierzęcych. Niektóre 
                bakterie i surowe ryby zawierają enzym, który ją rozkłada. 
                Podobnie intensywnie zabarwione owoce (np. borówki) zawierają 
                kwasy ją absorbujące. Organizm ptaka nie jest w stanie 
                magazynować wit. B1, dlatego musi ona być dostarczana w 
                niewielkich ilościach codziennie, pamiętając o pokarmach które 
                ją "niszczą". Niedobór objawia się zaburzeniami ze 
                strony centralnego układu nerwowego, w tym zaburzeniami 
                koordynacji ruchów. Świetnym źródłem tej witaminy jest 
                soja, kiełki i drożdże. Mniejsze ilości znajdują się w mięsie, mleku w proszku i 
                jajkach. Witaminę B1 zawierają też łuski ziarna, w tej postaci 
                jest ona jednak bez znaczenia dla nimf ponieważ papugi nie 
                zjadają łusek. Wyjątkiem są bardzo młode, niełuskane ziarna. 
                Niewielkie ilości tej witaminy zawierają owoce i wszelki pokarm 
                zielony. Enzymy zawarte w surowych rybach niszczą 
                tą witaminę, tanina z herbaty (i innych roślin) zmniejsza 
                wchłanianie tiaminy..  Zwykle nie występują niedobory, 
                ptaki mają jej wystarczająco dużo. Tiamina jest jedną z najmniej 
                trwałych witamin. Znaczne jej straty zachodzą pod wpływem 
                wysokiej temperatury (jest odporna na ogrzewanie jedynie w 
                środowisku kwaśnym). Ponadto jest wrażliwa na działanie tlenu i 
                promieni jonizujących. Jest odporna na działanie światła.  
                  
                  
                    
                      | produkt | zawartość (mcg/100g) |  
                      | soja | 800 |  
                      | drożdże | 700 |  
                      | mięso wieprzowe | 540 |  
                      | kasza gryczana niepalona | 530 |  
                      | groszek zielony | 300 |  
                      | drób | 200 |  
                      | płatki owsiane | 200 |  
                      | kalafior | 140 |  
                      | jajko | 130 |  
                      | brokuły | 100 |  
                      | brukselka | 100 |  
                      | pomidory | 80 |  
                      | ziemniaki | 70 |  
                      | kapusta | 45 |  
                      | agrest, porzeczki | 45 |  
                      | śliwki | 45 |  
                      | jabłka | 35 |  
                      | brzoskwinie | 30 |  
                      | wiśnie, morele | 25 |    B2 (ryboflawina) (zwana też wit. G)Jest szeroko rozpowszechniona w 
                produktach roślinnych i zwierzęcych, ale tylko w niektórych 
                występuje w większej ilości. W dużych ilościach występuje w 
                jajach ptasich, w tym kurzych. W jajach znajdują się bowiem 
                specjalne białka wiążące tą witaminę. Więcej tej witaminy 
                znajduje się w zielonych liściach, mleku w proszku, słoneczniku. 
                Witamina ta jest związana z wzrostem i duże ilości znajdują się 
                w drożdżach i kiełkach.  Również tej witaminy organizm ptaka 
                nie może magazynować, jest ona dość szybko wydalana z organizmu. 
                Konieczne jest więc codzienne podawanie jej w pożywieniu. Niedobór skutkuje słabym znoszeniem jajek, 
                śmiercią w skorupce, zapaleniem stóp, zapaleniem skóry i innymi 
                problemami związanymi ze skórą. Niedobór u piskląt objawia się 
                odbarwieniem piór. W roztworach wodnych jest względnie 
                odporna na temperaturę (pod warunkiem jednak, że jest 
                zabezpieczona przed światłem). W środowisku kwaśnym i 
                alkalicznym ulega rozkładowi. Nie należy gotować produktów, 
                które mają być źródłem tej witaminy w dużej ilości wody. Jest 
                wrażliwa na działanie światła. 
                  
                  
                    
                      | produkt | zawartość (mcg/100g) |  
                      | drożdże | 1700 |  
                      | ser biały | 510 |  
                      | ser żółty | 460 |  
                      | jajka | 450 |  
                      | brokuły | 270 |  
                      | płatki owsiane | 130 |  
                      | kukurydza | 100 |  
                      | kalafior | 80 |  
                      | szpinak | 75 |  
                      | melon | 65 |  
                      | mięso drobiowe | 60 |  
                      | pomidory | 60 |  
                      | ziemniaki | 30 |  
                      | śliwki | 25 |  
                      | jabłka | 17,5 |  B6 (pirydoksyna)Występuje w wielu produktach 
                spożywczych ale nie ma jakiś jej szczególnie bogatych źródeł. Stanowi ważny składnik enzymów i 
                bierze udział w syntezie niektórych hormonów, zwłaszcza seroniny 
                i histaminy. Uczestniczy także w tworzeniu przeciwciał i odgrywa 
                ważną rolę w regulacji aktywności hormonów steroidowych, w tym 
                płciowych. Bierze ważny udział w metabolizmie. Jest niezbędna do 
                prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W niewielkich ilościach jest 
                magazynowana w organizmie. Nie są znane przypadki braku tej 
                witaminy u papug. W czasie obróbki termicznej, 
                zamrażania i procesów przemiału zbóż dochodzi do dużych strat 
                tej witaminy (nawet do 90%).  
                  
                  
                    
                      | produkt | zawartość (mcg/100g) |  
                      | drożdże | 1,1 |  
                      | papryka | 0,24 |  
                      | brukselka | 0,28 |  
                      | kapusta | 0,08-0,27 |  
                      | marchew | 0,15-0,7 |  
                      | szpinak | 0,22-0,28 |  
                      | ziemniaki | 0,14-0,23 |  
                      | chleb pszenny | 0,04-0,06 |  
                      | chleb pszenny z pełnego ziarna
 | 0,18 |  
                      | jajko całe | 0,10 |  
                      | sery | 0,02-0,09 |  
                      | banany | 0,26 |  
                      | pomarańcze | 0,05 |  
                      | jabłka | 0,03 |  B12 (kobalamina)Zewnętrznym źródłem są pokarmy 
                pochodzenia zwierzęcego. Nie występuje w owocach i warzywach. 
                W dużych ilościach jest produktem metabolizmu bakterii 
                żyjących w przewodzie pokarmowym zwierząt. Do jej wchłaniana 
                potrzebne jest jednak specyficzne białko, występujące w żołądku 
                oraz jony wapnia.  Zawiera śladowe ilości kobaltu i fosforu i 
                stymuluje wzrost, szczególnie piór. Gra ważną rolę w syntezie 
                białek, tworzeniu krwi. Najlepszym źródłem jest wątroba, mięso 
                ryb, jaja i produkty mleczne.  Może być wytwarzana syntetycznie (cyjanokobalamina) 
                i magazynowana w formie krystalicznej. Takiej formy tej witaminy 
                nie powinno się dodawać do jedzenia dla papug. Niedobór powoduje anemie i 
                akumulację tłuszczu w sercu, wątrobie i nerkach). Straty podczas procesów kulinarnych 
                są niewielkie i dochodzą do 30%. 
 Witamina ta jest syntetyzowana w 
                nerkach papug. Nie jest więc konieczne podawanie specjalnie tej 
                witaminy. Jej synteza jest jednak zaburzona w razie niedoborów 
                witamin A, E oraz biotyny (H). Tak więc zapotrzebowanie na nią 
                może wzrosnąć w przypadku braków żywieniowych, w sezonie 
                lęgowym, w czasie intensywnego wzrostu młodych. Większe dawki witaminy C powinno się 
                podawać w okresie stresu (np. w czasie transportu), pierzenia, 
                lęgów, wzrostu młodych. Witamina ta szybko ulega rozkładowi, 
                należy ją podawać w świeżym pożywieniu. Znajduje się w owocach i 
                warzywach. Nie ma jej jednak w ziarnie. Witamina C należy do najmniej 
                trwałych witamin. W roztworach jest wrażliwa na ogrzewanie, 
                zwłaszcza w obecności tlenu i metali ciężkich (głównie miedź i 
                żelazo). Rozpad przyspiesza środowisko alkaliczne albo obojętne. 
                Kwas askorbinowy niszczy też suszenie oraz stosowanie niektórych 
                konserwantów. Kwas askorbinowy jest też wrażliwy na działanie 
                tlenu. Straty spowodowane procesami kulinarnymi i przetwarzania 
                produktów spożywczych sięgają do 75% (a czasem nawet więcej). 
                Warzywa w procesie robienia surówek tracą 20%, duszenia - 30% a 
                gotowania 50% witaminy. 
                  
                  
                    
                      | produkty | zawartość (mg/100g świeżej masy) |  
                      | warzywa |  
                      | papryka | 125-200 |  
                      | pietruszka nać | 269 |  
                      | brukselka | 65-145 |  
                      | kalarepka | 70-100 |  
                      | brokuły | 65-150 |  
                      | kapusta | 35-70 |  
                      | kalafior | 50-70 |  
                      | szpinak | 40-84 |  
                      | cykoria | 33 |  
                      | fasolka szparagowa | 25-30 |  
                      | rzodkiewka | 25 |  
                      | sałata | 12-30 |  
                      | pomidory | 20-33 |  
                      | ziemniaki wiosenne | 20-33 |  
                      | ziemniaki zimowe | 7-8 |  
                      | owoce |  
                      | dzika róża | 250-800 |  
                      | czarna porzeczka | 150-300 |  
                      | truskawki | 46-90 |  
                      | kiwi | 84 |  
                      | grapefruity | 30-70 |  
                      | cytryny | 40-60 |  
                      | pomarańcze | 30-50 |  
                      | czerwone i białe porzeczki | 26-63 |  
                      | agrest | 25-4- |  
                      | maliny | 19-37 |  
                      | jabłka | 0,5-20 |  
                      | banany | 8-14 |  W literaturze spotyka się jednak diametralnie różne 
                stanowiska. Jedni twierdzą, że jest ona bardzo potrzebna ptakom 
                i powinno się ją dostarczać papugom, inni, że w ogóle nie ma 
                żadnego znaczenia dla papug.
                 
 Jest nazywana przeciwutleniaczem 
                ponieważ jej główna funkcja biologiczna polega na ochronie błon 
                komórkowych i deaktywacji tzw. wolnych rodników czyli 
                aktywnych chemicznie jonów. Współdziała też z wieloma enzymami i 
                bierze udział w syntezie witaminy C oraz metabolizmie 
                aminokwasów siarkowych, które są niezbędne ptakom zwłaszcza w 
                okresie pierzenia. Współdziała także z minerałami, głównie 
                selenem.  Jest absorbowana bez większych problemów z 
                przewodu pokarmowego, ale wymaga prawidłowego funkcjonowanie 
                wątroby i trzustki. Jest magazynowana w wątrobie i plazmie krwi.  Jest konieczna do rozwoju mięśni 
                szkieletowych, nerwowych komórek mózgu, rozwoju embrionu. Nie wolno podawać papugom za dużo konopi 
                ponieważ prowadzi to do awitaminozy E.  Występuje w roślinach, zwłaszcza w 
                kiełkach i olejach roślinnych. Najwięcej tej witaminy zawierają 
                rośliny oleiste. Jednak zjełczały tłuszcz (np. ten który 
                pozostał w starym ziarnie) po zjedzeniu będzie absorbował 
                witaminę E i w takim wypadku może dojść do niedoboru. W 
                niewielkich ilościach występuje w tłuszczach zwierzęcych. 
                Najpowszechniejszym źródłem jest pszenica, owoce i warzywa są 
                umiarkowanym źródłem tej witaminy, warzywa nie zielone nie 
                zawierają jej wcale lub zawierają znikome ilości. Niedobór powoduje: dystrofię mięśniowa 
                (jeśli to wystąpi w żołądku mięśniowym to objawem będzie ziarno 
                w odchodach), śmierć piskląt w skorupce, deformację nóg u 
                piskląt; brak koordynacji, słabe zapładnianie jaj, nabrzmienia 
                wokół szyi, na skrzydłach i piersi,  Używana jest też przez niektórych 
                producentów granulatów jako konserwant. Zabezpiecza bowiem 
                tłuszcz przed zjełczeniem (także tłuszcz w ciele ptaków). Naturalne tokoferole nie są stabilne i dlatego podczas 
                przechowywania i przygotowywania następują duże straty. 
                Najbardziej wrażliwe są na temperaturę powyżej 200 stopni i 
                działanie tlenu. Zwykłe gotowanie powoduje 10% straty. Suszenie 
                warzyw powoduje straty 50-70%. 
                    
                      | produkty | zawartość tokoferolu (mg/100g) |  
                      | jajka | 1,0 |  
                      | kasza jęczmienna | 0,5 |  
                      | płatki owsiane | 0,8 |  
                      | ryż | 0,2 |  
                      | chleb pszenny | 0,4 |  
                      | kiełki pszenicy | 10-26 |  
                      | warzywa (bez nie zielonych) | 0,10-2,5 |  
                      | owoce | 0,2-1,3 |  
 
 W produktach spożywczych biotyna 
                występuje zarówno w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W 
                postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i warzywach, w 
                związanej w mięsie i drożdżach. Procesy kulinarne niszczą tą 
                witaminę w nieznacznym stopniu. Ulega ona natomiast inaktywacji 
                pod wpływem związków utleniających. Jest powszechnie obecna w małych stężeniach w 
                pożywieniu. Może też być przyswajana z produkcji bakteryjnej w 
                jelitach. Gromadzona jest w wątrobie, ale uwalniana jest bardzo 
                powoli. Efekty braku biotyny mogą być bardzo podobne do 
                francuskiego pierzenia. Wg opinii dr. Vriends biotyna jest jedną 
                z najważniejszych witamin w diecie nimf. W surowym jajku 
                znajduje się białko (awidyna), które blokuje wykorzystanie 
                biotyny. 
                  
                    | Produkt | zawartość mcg/100g |  
                    | drożdże | 80 |  
                    | mąka sojowa | 60-70 |  
                    | orzech włoski | 37 |  
                    | jajko | 20 |  
                    | kalafior | 17 |  
                    | groszek zielony | 9 |  
                    | szpinak | 7 |  
                    | kukurydza | 6 |  
                    | pszenica (całe ziarno) | 5-7 |  
                    | pomidory | 4 |  
                    | banany | 4 |  
                    | buraki | 3 |  
                    | marchew | 3 |  
                    | sałata | 3 |  
                    | grapefruit | 3 |  
                    | melon | 3 |  
                    | mleko | 2 |  Dotychczas nie stwierdzono szkodliwości nadmiaru 
                biotyny podawanej w żywności oraz jako suplement (dotyczy ludzi, 
                zapewne w ogóle ssaków). 
 Jest syntetyzowana przez bakterie 
                żyjące w przewodzie pokarmowym zwierząt, ponadto występuje w 
                dużych ilościach w zielonych częściach roślin liściastych. 
                Rośliny bezchlorofilowe pozbawione są witaminy K. Owoce są 
                ubogim źródłem tej witaminy. W produktach roślinnych zmiany 
                zawartości witaminy K związane są z procesem wzrostu i 
                dojrzałości. Bierze udział w procesie krzepnięcia 
                krwi oraz w wbudowywaniu fosforu i wapnia w strukturę kości. Najbardziej wyraźnym objawem braku witaminy K jest wewnętrzne 
                lub zewnętrzne krwawienie. Różne patki różnie reagują, nimfy (i 
                inne papugi) krwawią pod skórą szczególnie na kuprze i ogonie. 
                Naturalny niedobór nie jest notowany, może wystąpić w 
                przypadkach długotrwałych kuracji antybiotykami, które zabijają 
                bakterie syntetyzujące tą witaminę. Ogrzewanie i przechowywanie na ogół nie powodują strat tej 
                witaminy. 
                    
                      | zawartość 
                      (µg/100g) | produkty |  
                      | <10 | chleb |  
                      | ziemniaki |  
                      | marchew |  
                      | pomidory |  
                      | banany |  
                      | brzoskwinie |  
                      | pomarańcze |  
                      | 10-50 | ser |  
                      | jaja |  
                      | zielony groszek |  
                      | 50-100 | kapusta |  
                      | kalafior |  
                      | >100 | szpinak |  
                      | sałata |  
                      | brukselka |  
 Foliany występują prawie we 
                wszystkich produktach żywnościowych, zarówno roślinnych jak i 
                zwierzęcych. Występuje głównie w postaci związków 
                poliglutaminowych. Bogatym źródłem są ciemnozielone warzywa 
                liściaste (surowe lub krótko gotowane), zwłaszcza szpinak, 
                brukselka, brokuły. Znaczne ilości występują też w kiełkach zbóż 
                i jajkach.  Foliany są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej 
                temperatury, promieni słonecznych oraz kwasów. Straty sięgające 
                nawet 90% następują podczas gotowania. Warzywa liściaste 
                przechowywane w temperaturze pokojowej w ciągu 3 dni mogą 
                stracić nawet 70% witaminy. Kwas foliowy w nadmiarze nie jest toksyczny 
                (dane dla ludzi). 
                  
                    | Produkt | zawartość mcg/100g |  
                    | otręby pszenne | 258 |  
                    | szpinak | 155 (gotowany 29-90) |  
                    | brukselka | 88-175 (gotowany 36) |  
                    | szparagi | 70-175 |  
                    | kalafior | 120 (gotowany 51) |  
                    | brokuły | 90 (gotowany 64) |  
                    | groch | 87 (gotowany 34) |  
                    | jajko | 70 (gotowane 30) |  
                    | chleb pszenny pełnoziarnisty | 39 |  
                    | papryka | 37 |  
                    | sałata | 33 |  
                    | kapusta | 16-45 (gotowana 11) |  
                    | banany | 28-36 |  
                    | pomarańcze | 24 |  
                    | jabłka | 6 |  Jest ważny dla metabolizmu, systemu 
				odpornościowego i podziału komórki. 
                Inhibitory enzymatyczne (powodujące nieprzyswajalność kwasu 
                foliowego) występują w takim pożywieniu jak: kapusta, 
                pomarańcze, fasole, groszek, drożdże piwne. Niedobory kwasu foliowego mogą objawiać się zmianą koloru piór. 
				Podczas lęgów powodują zwiększoną śmiertelność embrionów oraz 
				zmniejszoną wylęgalność. 
 Kwas nikotynowy i nikotynamid (formy 
                tej witaminy) występują w naturze w małych ilościach i 
                najczęściej w formie związanej. Kwas nikotynowy znajduje się w 
                większych ilościach w roślinach (z których jest słabo 
                przyswajalna), w produktach zwierzęcych 
                przeważa nikotynamid. Niektóre produkty zawierają tryptofan, z 
                którego może powstawać niacyna. Witamina PP nie jest gromadzona 
                w organizmie. Niacyna należy do najbardziej 
                trwałych witamin. Nie szkodzi jej światło, tlen, temperatura. 
                Większe straty mogą być spowodowane dobrą rozpuszczalnością w 
                wodzie. Jest niezbędna do właściwego funkcjonowania 
                mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz do syntezy hormonów 
                płciowych. Skutkiem braków mogą być problemy z piórami, 
                nerwowość, biegunka.  Nie jest znana hiperwitaminoza związana z 
                podawaniem tej witaminy w pokarmach. Duże ilości suplementu 
                powodują zmiany skórne, wymioty, bóle głowy.  
                  
                    | Produkt | zawartość mg/100g |  
                    | drożdże | 40-50 |  
                    | otręby pszenne | 30-35 |  
                    | orzeszki ziemne | 17,2 |  
                    | ziemniaki | 1,5 |  
                    | brokuły | 0,9 |  
                    | groch | 0,9 |  
                    | szpinak | 0,5-0,7 |  
                    | pomidory | 0,6 |  
                    | jabłka, śliwki | 0,1-0,5 |  
                    | białko jajka | 0,1 |  
 Źródła (głównie): Dr A. Kruszewicz "Hodowla ptaków ozdobnych", Dr M. Vriends "The Cockatiel Handbook" i T Roundybush "Diet and Feeding", "Żywienie człowieka" (wszystkie tabelki). 
 Artykuły przeniesione ze stron Cockatiel czyli 
						Nimfa (były tam w formie odrębnych artykułów). Pochodzą 
						z roku 2003.   
 |