Papuzie Centrum Informacyjne


    Strona główna          Forum         Album zdjęć          O mnie     │   Istnieje od 2000 roku


    Witaminy



UWAGA
Skopiowanie poniższego tekstu lub zdjęć i umieszczenie na swoich stronach (w całości lub we fragmentach) jest złamaniem prawa.
więcej na ten temat

 


Specjaliści i lekarze uważają, że nie należy podawać papugom witamin w postaci leków (ani żadnych innych dodatków witaminowo-mineralnych) poza wyjątkowymi, uzasadnionymi przypadkami. Papugi powinny otrzymywać odpowiednie dawki witamin razem z pożywieniem, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta dla papug. Ważne jest odpowiednie zbilansowanie ziarna i granulatów, codzienny dodatek warzyw i owoców oraz innych pokarmów.

Witaminy generalnie dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) i rozpuszczalne w wodzie (pozostałe). Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są gromadzone w organizmie. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są gromadzone w różnych narządach i przedawkowanie jest bardzo groźne.


Witamina A

Jest ważna przede wszystkim do prawidłowego metabolizmu; bierze udział w powstawaniu barwnika w siatkówce, który jest konieczny do postrzegania, bierze też udział w rozwoju i regeneracji nabłonków oraz w procesie keratynizacji naskórka. Wzmaga odporność błon śluzowych na patogeny.

Niedobór witaminy A powoduje zmniejszenie stabilności błon komórkowych, osłabienie odporności immunologicznej, zaburzenia płodności i rozwoju kości. Witamina ta jest gromadzona w wątrobie (ponad 90%), reszta w płucach, nadnerczach, nerkach i krwi. Nadmiar witaminy A jest szkodliwy - większość objawów w wyniku długotrwałego przedawkowywania jest taka sama w jaki w przypadku niedoboru. Przedawkowanie witaminy A może prowadzić do zblednięcia piór.

Witamina A jest dostarczana organizmowi ptaków w postaci prowitaminy (najczęściej karotenoidów) lub leku. Dostarczanie papugom witaminy A w postaci leków witaminowych może dość łatwo doprowadzić do przedawkowania. Szkodliwych skutków nie mogą spowodować jednak karotenoidy, które znajdują się w pożywieniu. Dlatego lepiej podawać papugom duże ilości warzyw i owoców niż dodawać sztuczne witaminy. Jedynym ubocznym efektem podawania dużej ilości karotenoidów może być żółte zabarwienie skóry i tłuszczu.

Najlepszym źródłem witaminy A jest tran. Innymi pokarmami zawierającymi witaminę A są: mleko, żółtko (gotowane!), świeża zielenina (szczególnie szpinak), mlecz, sałata, pietruszka. Zielonki i różne korzenie (np. marchewka) zawierają karoten, z którego ptaki wytwarzają witaminę A. Ogólnie ziarna mają bardzo mało tej witaminy i ptak, który jest karmiony wyłącznie ziarnem prędzej czy później będzie chorował z powodu niedoboru. Żółta kukurydza, żółte proso zawierają też karoten.

Ptaki w okresie lęgów wymagają znacznie więcej witaminy A. Jeżeli będzie jej za mało to młode będą słabe.

Można ptakowi dawać 4 krople tranu na kilogram ziarna. Należy patrzeć na odchody, jak staną się nienormalne należy przerwać podawanie tranu.

Większe ilości witaminy A zawierają np.:

  • marchew
  • sok marchwiowy
  • dynia
  • słodkie ziemniaki
  • mniszek lekarski
  • papryka jalapeno
  • kapusta
  • szpinak
  • burak ćwikłowy
  • słodka czerwona papryka
  • pietruszka
  • mango
  • pasiflora
  • brokuły
  • papaja
  • pomidory
  • słodka zielona papryka
  • arbuz
  • cukinia
  • sałata lodowa
  • żółte ziarna (nie białe!)

    (kolejność odpowiada zawartości wit. A, najwięcej ma marchew)

Witamina A jest szczególnie wrażliwa na działanie tlenu. Podobnie utleniają się karotenoidy do nieaktywnych form. Dłuższe przechowywanie i działanie światła powodują straty do 40%. Normalne procesy kuchenne nie powodują strat większych niż 10-15%. Temperatura powyżej 100 stopni powoduje straty 25%. Ilość i jakość białka w pożywieniu mają związek z przyswajalnością witaminy A oraz karotenoidów. Ponadto pewne składniki mineralne mogą powodować gorsze wchłanianie tej witaminy.


Witaminy B

Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie. Są one bardzo ważne dla nimf i innych ptaków, na szczęście znajdują się w ziarnie i innych składnikach papuziej diety. W skład grupy wchodzą:

B1 (tiamina)

W niewielkich ilościach występuje powszechnie w tkankach roślinnych i zwierzęcych. Niektóre bakterie i surowe ryby zawierają enzym, który ją rozkłada. Podobnie intensywnie zabarwione owoce (np. borówki) zawierają kwasy ją absorbujące.

Organizm ptaka nie jest w stanie magazynować wit. B1, dlatego musi ona być dostarczana w niewielkich ilościach codziennie, pamiętając o pokarmach które ją "niszczą".

Niedobór objawia się zaburzeniami ze strony centralnego układu nerwowego, w tym zaburzeniami koordynacji ruchów.

Świetnym źródłem tej witaminy jest soja, kiełki i drożdże. Mniejsze ilości znajdują się w mięsie, mleku w proszku i jajkach. Witaminę B1 zawierają też łuski ziarna, w tej postaci jest ona jednak bez znaczenia dla nimf ponieważ papugi nie zjadają łusek. Wyjątkiem są bardzo młode, niełuskane ziarna. Niewielkie ilości tej witaminy zawierają owoce i wszelki pokarm zielony.

Enzymy zawarte w surowych rybach niszczą tą witaminę, tanina z herbaty (i innych roślin) zmniejsza wchłanianie tiaminy..

Zwykle nie występują niedobory, ptaki mają jej wystarczająco dużo.

Tiamina jest jedną z najmniej trwałych witamin. Znaczne jej straty zachodzą pod wpływem wysokiej temperatury (jest odporna na ogrzewanie jedynie w środowisku kwaśnym). Ponadto jest wrażliwa na działanie tlenu i promieni jonizujących. Jest odporna na działanie światła.

produkt zawartość (mcg/100g)
soja 800
drożdże 700
mięso wieprzowe 540
kasza gryczana niepalona 530
groszek zielony 300
drób 200
płatki owsiane 200
kalafior 140
jajko 130
brokuły 100
brukselka 100
pomidory 80
ziemniaki 70
kapusta 45
agrest, porzeczki 45
śliwki 45
jabłka 35
brzoskwinie 30
wiśnie, morele 25

 

B2 (ryboflawina) (zwana też wit. G)

Jest szeroko rozpowszechniona w produktach roślinnych i zwierzęcych, ale tylko w niektórych występuje w większej ilości. W dużych ilościach występuje w jajach ptasich, w tym kurzych. W jajach znajdują się bowiem specjalne białka wiążące tą witaminę. Więcej tej witaminy znajduje się w zielonych liściach, mleku w proszku, słoneczniku. Witamina ta jest związana z wzrostem i duże ilości znajdują się w drożdżach i kiełkach.

Również tej witaminy organizm ptaka nie może magazynować, jest ona dość szybko wydalana z organizmu. Konieczne jest więc codzienne podawanie jej w pożywieniu.

Niedobór skutkuje słabym znoszeniem jajek, śmiercią w skorupce, zapaleniem stóp, zapaleniem skóry i innymi problemami związanymi ze skórą.

Niedobór u piskląt objawia się odbarwieniem piór.

W roztworach wodnych jest względnie odporna na temperaturę (pod warunkiem jednak, że jest zabezpieczona przed światłem). W środowisku kwaśnym i alkalicznym ulega rozkładowi. Nie należy gotować produktów, które mają być źródłem tej witaminy w dużej ilości wody. Jest wrażliwa na działanie światła.

produkt zawartość (mcg/100g)
drożdże 1700
ser biały 510
ser żółty 460
jajka 450
brokuły 270
płatki owsiane 130
kukurydza 100
kalafior 80
szpinak 75
melon 65
mięso drobiowe 60
pomidory 60
ziemniaki 30
śliwki 25
jabłka 17,5

B6 (pirydoksyna)

Występuje w wielu produktach spożywczych ale nie ma jakiś jej szczególnie bogatych źródeł. Stanowi ważny składnik enzymów i bierze udział w syntezie niektórych hormonów, zwłaszcza seroniny i histaminy. Uczestniczy także w tworzeniu przeciwciał i odgrywa ważną rolę w regulacji aktywności hormonów steroidowych, w tym płciowych. Bierze ważny udział w metabolizmie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

W niewielkich ilościach jest magazynowana w organizmie.

Nie są znane przypadki braku tej witaminy u papug.

W czasie obróbki termicznej, zamrażania i procesów przemiału zbóż dochodzi do dużych strat tej witaminy (nawet do 90%).

produkt zawartość (mcg/100g)
drożdże 1,1
papryka 0,24
brukselka 0,28
kapusta 0,08-0,27
marchew 0,15-0,7
szpinak 0,22-0,28
ziemniaki 0,14-0,23
chleb pszenny 0,04-0,06
chleb pszenny
z pełnego ziarna
0,18
jajko całe 0,10
sery 0,02-0,09
banany 0,26
pomarańcze 0,05
jabłka 0,03

B12 (kobalamina)

Zewnętrznym źródłem są pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Nie występuje w owocach i warzywach. W dużych ilościach jest produktem metabolizmu bakterii żyjących w przewodzie pokarmowym zwierząt. Do jej wchłaniana potrzebne jest jednak specyficzne białko, występujące w żołądku oraz jony wapnia.

Zawiera śladowe ilości kobaltu i fosforu i stymuluje wzrost, szczególnie piór. Gra ważną rolę w syntezie białek, tworzeniu krwi. Najlepszym źródłem jest wątroba, mięso ryb, jaja i produkty mleczne.

Może być wytwarzana syntetycznie (cyjanokobalamina) i magazynowana w formie krystalicznej. Takiej formy tej witaminy nie powinno się dodawać do jedzenia dla papug.

Niedobór powoduje anemie i akumulację tłuszczu w sercu, wątrobie i nerkach).

Straty podczas procesów kulinarnych są niewielkie i dochodzą do 30%.


Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina ta jest syntetyzowana w nerkach papug. Nie jest więc konieczne podawanie specjalnie tej witaminy. Jej synteza jest jednak zaburzona w razie niedoborów witamin A, E oraz biotyny (H). Tak więc zapotrzebowanie na nią może wzrosnąć w przypadku braków żywieniowych, w sezonie lęgowym, w czasie intensywnego wzrostu młodych.

Większe dawki witaminy C powinno się podawać w okresie stresu (np. w czasie transportu), pierzenia, lęgów, wzrostu młodych.

Witamina ta szybko ulega rozkładowi, należy ją podawać w świeżym pożywieniu. Znajduje się w owocach i warzywach. Nie ma jej jednak w ziarnie.

Witamina C należy do najmniej trwałych witamin. W roztworach jest wrażliwa na ogrzewanie, zwłaszcza w obecności tlenu i metali ciężkich (głównie miedź i żelazo). Rozpad przyspiesza środowisko alkaliczne albo obojętne. Kwas askorbinowy niszczy też suszenie oraz stosowanie niektórych konserwantów. Kwas askorbinowy jest też wrażliwy na działanie tlenu. Straty spowodowane procesami kulinarnymi i przetwarzania produktów spożywczych sięgają do 75% (a czasem nawet więcej). Warzywa w procesie robienia surówek tracą 20%, duszenia - 30% a gotowania 50% witaminy.

produkty zawartość (mg/100g świeżej masy)

warzywa

papryka 125-200
pietruszka nać 269
brukselka 65-145
kalarepka 70-100
brokuły 65-150
kapusta 35-70
kalafior 50-70
szpinak 40-84
cykoria 33
fasolka szparagowa 25-30
rzodkiewka 25
sałata 12-30
pomidory 20-33
ziemniaki wiosenne 20-33
ziemniaki zimowe 7-8

owoce

dzika róża 250-800
czarna porzeczka 150-300
truskawki 46-90
kiwi 84
grapefruity 30-70
cytryny 40-60
pomarańcze 30-50
czerwone i białe porzeczki 26-63
agrest 25-4-
maliny 19-37
jabłka 0,5-20
banany 8-14

W literaturze spotyka się jednak diametralnie różne stanowiska. Jedni twierdzą, że jest ona bardzo potrzebna ptakom i powinno się ją dostarczać papugom, inni, że w ogóle nie ma żadnego znaczenia dla papug.


Witamina E (tokoferol)

Jest nazywana przeciwutleniaczem ponieważ jej główna funkcja biologiczna polega na ochronie błon komórkowych i deaktywacji tzw. wolnych rodników czyli aktywnych chemicznie jonów. Współdziała też z wieloma enzymami i bierze udział w syntezie witaminy C oraz metabolizmie aminokwasów siarkowych, które są niezbędne ptakom zwłaszcza w okresie pierzenia. Współdziała także z minerałami, głównie selenem.

Jest absorbowana bez większych problemów z przewodu pokarmowego, ale wymaga prawidłowego funkcjonowanie wątroby i trzustki. Jest magazynowana w wątrobie i plazmie krwi.

Jest konieczna do rozwoju mięśni szkieletowych, nerwowych komórek mózgu, rozwoju embrionu.

Nie wolno podawać papugom za dużo konopi ponieważ prowadzi to do awitaminozy E.

Występuje w roślinach, zwłaszcza w kiełkach i olejach roślinnych. Najwięcej tej witaminy zawierają rośliny oleiste. Jednak zjełczały tłuszcz (np. ten który pozostał w starym ziarnie) po zjedzeniu będzie absorbował witaminę E i w takim wypadku może dojść do niedoboru. W niewielkich ilościach występuje w tłuszczach zwierzęcych. Najpowszechniejszym źródłem jest pszenica, owoce i warzywa są umiarkowanym źródłem tej witaminy, warzywa nie zielone nie zawierają jej wcale lub zawierają znikome ilości.

Niedobór powoduje: dystrofię mięśniowa (jeśli to wystąpi w żołądku mięśniowym to objawem będzie ziarno w odchodach), śmierć piskląt w skorupce, deformację nóg u piskląt; brak koordynacji, słabe zapładnianie jaj, nabrzmienia wokół szyi, na skrzydłach i piersi,

Używana jest też przez niektórych producentów granulatów jako konserwant. Zabezpiecza bowiem tłuszcz przed zjełczeniem (także tłuszcz w ciele ptaków).

Naturalne tokoferole nie są stabilne i dlatego podczas przechowywania i przygotowywania następują duże straty. Najbardziej wrażliwe są na temperaturę powyżej 200 stopni i działanie tlenu. Zwykłe gotowanie powoduje 10% straty. Suszenie warzyw powoduje straty 50-70%.

produkty zawartość tokoferolu (mg/100g)
jajka 1,0
kasza jęczmienna 0,5
płatki owsiane 0,8
ryż 0,2
chleb pszenny 0,4
kiełki pszenicy 10-26
warzywa (bez nie zielonych) 0,10-2,5
owoce 0,2-1,3


Witamina H - biotyna

W produktach spożywczych biotyna występuje zarówno w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i warzywach, w związanej w mięsie i drożdżach. Procesy kulinarne niszczą tą witaminę w nieznacznym stopniu. Ulega ona natomiast inaktywacji pod wpływem związków utleniających.

Jest powszechnie obecna w małych stężeniach w pożywieniu. Może też być przyswajana z produkcji bakteryjnej w jelitach. Gromadzona jest w wątrobie, ale uwalniana jest bardzo powoli.

Efekty braku biotyny mogą być bardzo podobne do francuskiego pierzenia. Wg opinii dr. Vriends biotyna jest jedną z najważniejszych witamin w diecie nimf. W surowym jajku znajduje się białko (awidyna), które blokuje wykorzystanie biotyny.

Produkt zawartość mcg/100g
drożdże 80
mąka sojowa 60-70
orzech włoski 37
jajko 20
kalafior 17
groszek zielony 9
szpinak 7
kukurydza 6
pszenica (całe ziarno) 5-7
pomidory 4
banany 4
buraki 3
marchew 3
sałata 3
grapefruit 3
melon 3
mleko 2

Dotychczas nie stwierdzono szkodliwości nadmiaru biotyny podawanej w żywności oraz jako suplement (dotyczy ludzi, zapewne w ogóle ssaków).


Witamina K

Jest syntetyzowana przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym zwierząt, ponadto występuje w dużych ilościach w zielonych częściach roślin liściastych. Rośliny bezchlorofilowe pozbawione są witaminy K. Owoce są ubogim źródłem tej witaminy. W produktach roślinnych zmiany zawartości witaminy K związane są z procesem wzrostu i dojrzałości.

Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi oraz w wbudowywaniu fosforu i wapnia w strukturę kości.

Najbardziej wyraźnym objawem braku witaminy K jest wewnętrzne lub zewnętrzne krwawienie. Różne patki różnie reagują, nimfy (i inne papugi) krwawią pod skórą szczególnie na kuprze i ogonie. Naturalny niedobór nie jest notowany, może wystąpić w przypadkach długotrwałych kuracji antybiotykami, które zabijają bakterie syntetyzujące tą witaminę.

Ogrzewanie i przechowywanie na ogół nie powodują strat tej witaminy.

zawartość (µg/100g) produkty
<10 chleb
ziemniaki
marchew
pomidory
banany
brzoskwinie
pomarańcze
10-50 ser
jaja
zielony groszek
50-100 kapusta
kalafior
>100 szpinak
sałata
brukselka

Kwas foliowy (folacyna lub foliany)

Foliany występują prawie we wszystkich produktach żywnościowych, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. Występuje głównie w postaci związków poliglutaminowych. Bogatym źródłem są ciemnozielone warzywa liściaste (surowe lub krótko gotowane), zwłaszcza szpinak, brukselka, brokuły. Znaczne ilości występują też w kiełkach zbóż i jajkach.

Foliany są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz kwasów. Straty sięgające nawet 90% następują podczas gotowania. Warzywa liściaste przechowywane w temperaturze pokojowej w ciągu 3 dni mogą stracić nawet 70% witaminy.

Kwas foliowy w nadmiarze nie jest toksyczny (dane dla ludzi).

Produkt zawartość mcg/100g
otręby pszenne 258
szpinak 155 (gotowany 29-90)
brukselka 88-175 (gotowany 36)
szparagi 70-175
kalafior 120 (gotowany 51)
brokuły 90 (gotowany 64)
groch 87 (gotowany 34)
jajko 70 (gotowane 30)
chleb pszenny pełnoziarnisty 39
papryka 37
sałata 33
kapusta 16-45 (gotowana 11)
banany 28-36
pomarańcze 24
jabłka 6

Jest ważny dla metabolizmu, systemu odpornościowego i podziału komórki. Inhibitory enzymatyczne (powodujące nieprzyswajalność kwasu foliowego) występują w takim pożywieniu jak: kapusta, pomarańcze, fasole, groszek, drożdże piwne.

Niedobory kwasu foliowego mogą objawiać się zmianą koloru piór. Podczas lęgów powodują zwiększoną śmiertelność embrionów oraz zmniejszoną wylęgalność.


Witamina PP - niacyna

Kwas nikotynowy i nikotynamid (formy tej witaminy) występują w naturze w małych ilościach i najczęściej w formie związanej. Kwas nikotynowy znajduje się w większych ilościach w roślinach (z których jest słabo przyswajalna), w produktach zwierzęcych przeważa nikotynamid. Niektóre produkty zawierają tryptofan, z którego może powstawać niacyna. Witamina PP nie jest gromadzona w organizmie. Niacyna należy do najbardziej trwałych witamin. Nie szkodzi jej światło, tlen, temperatura. Większe straty mogą być spowodowane dobrą rozpuszczalnością w wodzie.

Jest niezbędna do właściwego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz do syntezy hormonów płciowych. Skutkiem braków mogą być problemy z piórami, nerwowość, biegunka.

Nie jest znana hiperwitaminoza związana z podawaniem tej witaminy w pokarmach. Duże ilości suplementu powodują zmiany skórne, wymioty, bóle głowy.

Produkt zawartość mg/100g
drożdże 40-50
otręby pszenne 30-35
orzeszki ziemne 17,2
ziemniaki 1,5
brokuły 0,9
groch 0,9
szpinak 0,5-0,7
pomidory 0,6
jabłka, śliwki 0,1-0,5
białko jajka 0,1


Źródła (głównie): Dr A. Kruszewicz "Hodowla ptaków ozdobnych", Dr M. Vriends "The Cockatiel Handbook" i T Roundybush "Diet and Feeding", "Żywienie człowieka" (wszystkie tabelki).


Artykuły przeniesione ze stron Cockatiel czyli Nimfa (były tam w formie odrębnych artykułów). Pochodzą z roku 2003.

 



    Serwis polecany przez Polskie Towarzystwo Miłośników Papug




    Czyż papugi nie są wspaniałe?


  zdjecie


    Polecamy


J. Karocka "Nimfy. O nimfach prawie wszystko... i o innych papugach co nieco"



    Prawa autorskie          Odpowiedzialność         O mnie          Kontakt                    design:    www.webtemplatemall.com   
Copyright 2000-2014 Joanna Karocka

Design downloaded from FreeWebTemplates.com
Free web design, web templates, web layouts, and website resources!