Problem przechowywania jaj był wielokrotnie badany,
przeprowadzano też wiele różnych eksperymentów.
Zagadnienie to
jest bardzo ważne w przypadku komercyjnych towarowych
wylęgarni. Przechowywane jaj w tego typu zakładach
niczym nie różni się od przechowywania jaj w domu,
dlatego wszelkie dane można wykorzystać w przypadku
inkubacji jaj w domu.
Jedyną różnicą jest to, że w takich wylęgarniach 10%
spadek wylęgalności to czasem wiele tysięcy złotych
strat, a w domach to „grosze”.
Różne badania dostarczają różnych danych, niektóre wyniki się
potwierdzają, niektóre nie. W niektórych przypadkach nie
do końca wiadomo co ostatecznie ma negatywny wpływ na
rozwój zarodka. Nie zawsze też wiadomo z czego wynikają
pewne zależności, choć przypuszcza się, że takie
istnieją.
Jest jednak jedna, niepodważalna zasada, z którą
wszyscy się zgadzają:
Przedłużanie czasu
przechowywania jaj przedłuża czas inkubacji, obniża
wylęgalność, obniża jakość jednodniowych piskląt, obniża
wyniki późniejszego rozwoju piskląt, zwiększa
śmiertelność po wykluciu.
Dlaczego tak się dzieje? Postaram się na to pytanie
odpowiedzieć w artykule.
Wczesne stadia rozwoju zarodka
kury
Wbrew temu, co często się wydaje, rozwój zarodka
rozpoczyna się przed inkubacją, nawet jeszcze przed
zniesieniem jaja.
Dojrzały pęcherzyk pęka i komórka jajowa wpada do
jajowodu. Jeszcze przed pęknięciem pęcherzyka cytoplazma
oddziela się od żółtka i powstaje tarczka zarodkowa, w
której znajduje się m. in. jądro komórki. W lejku jajowodu następuje zapłodnienie. Do komórki
jajowej wnika kilka plemników (inaczej niż u ssaków), ale tylko jeden dociera
do jądra komórki, z którym się łączy. Zapłodnienie możliwe jest tylko w
krótkim czasie przed otoczeniem żółtka zewnętrzną błoną witelinową
(niektórzy podają, że jest to jedynie 15 minut).
Po zapłodnieniu, w jajowodzie kury, rozpoczyna się
wczesny rozwój zarodkowy, tzw. bruzdkowanie. Po ok.
trzech godzinach od zapłodnienia
powstaje pierwsza bruzda (stadium dwóch blastomerów); po
kolejnej godzinie - stadium ośmiu blastomerów; po ok.
siedmiu
godzinach jest już ok. 150 komórek. Podziały mają
miejsce tylko w protoplaźmie tarczki zarodkowej.
Najdłużej, bo ok. 20 godzin, jajo pozostaje w
gruczole skorupkowym. W ciągu pierwszych 10-11 godzin
tarczka zarodkowa gwałtownie się powiększa, na końcu
tego procesu tarczka zarodkowa zwana jest blastodyskiem
(jest to stadium wczesnego rozwoju wg Eyal-Giladi i
Kochav EG1-EG6*). W ciągu następnych 12 do 20 godzin
formuje się pole jasne i otaczające je pole ciemne, na
zewnątrz zaś pozostaje pole żółtkowe. W polu jasnym
będzie w późniejszym czasie formował się embrion. Jest
to stadium EG7 do EG10. W momencie pełnego uformowania
się pola jasnego i ciemnego blastodysk staje się
blastodermem.
W momencie zniesienia, jajo znajduje się na ogół w stadium
EG10, a zarodek ma już od 32 000 - 42 000 do 60 000
komórek.
Dla procesu inkubacji, a także dla przechowywania
jaj przed inkubacją, znaczenie ma na jakim etapie stadium
EG10 znajduje się rozwijający się zarodek.
Dalszy rozwój embrionalny związany jest w dużej
mierze z warunkami
jakie panują w środowisku, w którym znajduje się jajo.
Zależności od stadium rozwoju
Wielu autorów zauważa, że stadium rozwoju w momencie
zniesienia jaja ma wpływ na wylęgalność; jednak takie
czynniki jak genetyka, żywienie stada, warunki inkubacji
także mają wpływ na ostateczny wynik lęgów.
Pierwszą rzeczą jaką zauważono zastanawiając się nad
tym, czym spowodowane jest stadium, w jakim
znajduje się jajo po zniesieniu, było to, że pierwsze
jajo w serii jest na późniejszym etapie rozwoju niż
kolejne (odpowiednio EG10.36 i EG.10.05). Nie ma jednak
prostej zasady, że późniejsze stadium to lepsza wylęgalność. Być może problemem jest to, że kury stare
znoszą więcej jaj pierwszych w serii, a generalnie
wylęgalność jaj od starych kur zmniejsza się.
Innym czynnikiem wpływającym na stadium rozwoju w
momencie zniesienia jaja jest jakość spermy (plemników).
U kur nie dochodzi do kopulacji przed każdym zniesieniem
jaja. Sperma jest więc przechowywana w jajowodzie kury.
Badania prowadzono wykorzystując sztuczną inseminację, a
więc warunki nie były identyczne jak w naturze (przede
wszystkim inne warunki przechowywania). Wykazano jednak,
że w przypadku zapłodnienia nasieniem dłużej
przechowywanym procent wylęgalności bardzo spada. Obniża
się też stadium rozwoju zarodkowego w momencie
zniesienia jaja z 10.3 do 10. Jakość spermy ma wpływ
przede wszystkim na śmiertelność we wczesnej fazie
inkubacji. Nie ma wpływu na późniejsze i końcowe fazy
inkubacji.
Kolejnym czynnikiem, który ma jakiś wpływ na rozwój
embrionalny, jest długość czasu pobytu jaja w
jajowodzie, a zwłaszcza w gruczole skorupkowym.
Wszystkie te trzy czynniki mogą mieć związek z
wiekiem stada.
Zmiany w jajku
W momencie zniesienia w jajku panuje pewien
mikroklimat, a w trakcie przechowywania parametry tego
mikroklimatu ulegają zmianom.
Szybkość i zakres zachodzących zmian zależy m. in. od
czynników zewnętrznych, których wpływ omówię jednak
później.
Zmiany w białku
W momencie zniesienia jaja pH białka wynosi ok. 7,6.
Po zniesieniu jaja rozpoczyna się utrata z jaja CO2, co
powoduje wzrost pH do ok. 9 po czterech dniach
przechowywania. Przypuszcza się, że ma to na celu
ochronę przeciwbakteryjna.
W momencie zniesienia lepkość białka (mierzona
wysokością białka) jest największa i w trakcie
przechowywania zmniejsza się.
Kolejną zmianą jest utrata wody. Najwięcej wody jest
w białku, dlatego woda przechodzi nie tylko do
środowiska, ale też do żółtka. W związku z tym zmienia
się osmolarność między białkiem, a żółtkiem.
Wyparowywanie wody na zewnątrz jaja zależy od warunków
panujących w pomieszczeniu, w którym jaja są
przechowywane (temperatura, wilgotność) oraz od samego
jaja (budowa skorupki). Początkowo wyparowuje woda z błon podskorupkowych,
a następnie z białka. Utrata wody z białka może mieć
negatywny wpływ na zmianę lepkości białka, a także może
mieć wpływ na zmianę pH. Z badań wynika, że strata wody
w racjonalnym czasie przechowywania jaj nie jest duża i
nie ma znaczącego wpływu na wylęgalność.
Zmiany w żółtku
W momencie zniesienia jaja pH żółtka wynosi ok.
6-6,3, następnie powoli rośnie do ok. 6,5-6,8.
Błony witelinowe słabną i żółtko ma tendencję do
spłaszczania. Być może wpływ na to ma napływ wody z
białka, możliwe jest też, że indeks żółtka zmienia się
pod wpływem zmian pH białka, zwłaszcza zmian białka
chalazotwórczego, które otacza żółtko..
Zmiany w zarodku
Przechowywanie w odpowiedniej temperaturze powoduje,
że proces rozwoju zarodka zostaje zatrzymany. Mimo
wszystko następuje jednak w tym czasie naturalna śmierć
komórek (zarówno w wyniku apoptozy jaki i martwicy).
W krótkim czasie przechowywania nie ma to dużego
znaczenia ponieważ ogólna liczba komórek, które obumrą,
nie jest duża. Jednak przy dłuższym przechowywaniu
liczba ta bardzo się zwiększa. Jedne z badań wykazały,
że w momencie zniesienia jaja komórek, które uległy apoptozie
(jest to naturalny proces śmierci komórek), było 3,1 %, a po 14 dniach przechowywania 13,9
%. Niektóre badania pozwalają przypuszczać, że jaja kur
są odporniejsze niż np. indyków.
Zależności między embrionem, a zmianami w jaju
Jak widać w czasie przechowywania w jajku zachodzą
różne zmiany, zmienia się mikroklimat. Nie wiadomo do
końca jaki wpływ na embrion mają te zmiany.
Embrion ułożony jest na krawędzi żółtka dotykając z jednej
strony błony witelinowej; tym samym
znajduje się w pobliżu białka chalazotwórczego. Tak wiec najważniejszymi elementami,
które tworzą najbliższy embrionowi mikroklimat, są
żółtko i białko chalazotwórcze. Jeśli po 4 dniach
przechowywania jaj pH białka to 9, a żółtka 6,5-6,8 to
różnica wynosi ok. 3 pH. Nie wiadomo jakie ma to skutki.
Przypuszcza się, że w początkowym okresie jest to
konieczne, ale z biegiem czasu staje się szkodliwe.
Bardziej rozwinięty embrion jest w stanie w pewnym
stopniu zmienić pH w swoim najblizszym otoczeniu poprzez wydalanie
CO2. Nie obniża to pH w całym białku, dlatego nadal
aktywna jest ochrona antybakteryjna, ale embrion w swoim
otoczeniu ma korzystniejszy mikroklimat.
Można więc przypuszczać, że na przeżycie zarodka w
czasie przechowywania oraz wczesnej inkubacji wpływ ma
stadium rozwoju w momencie zniesienia jaja, ilość żywych
komórek oraz pH w bezpośrednim otoczeniu embriona.
Jednocześnie można hipotetycznie założyć, że embrion w
stadium EG10 nie jest zdolny do samodzielnej zmiany pH
mikroklimatu, a tym samym do stworzenia chroniącej go
przed warunkami zewnętrznymi (białka) warunkami. Gdyby
tak było, konieczne byłoby takie wpłynięcie na warunki
przechowywania jaja żeby nie dopuścić do większego
wzrostu pH białka niż do 8,2.
Niektórzy uważają, ze na zdolność do przetrwania
dłuższego czasu przechowywania jaj wpływ ma genetyka.
Można to tłumaczyć nie bezpośrednim wpływem genów na
przetrwanie przechowywania, ale tym, że stopień rozwoju
embriona w momencie zniesienia jaja zależy
też od genetycznych predyspozycji kury.
Przechowywanie jaj
Od wielu lat próbuje się opracować najbardziej
optymalne warunki do przechowywania jaj przeznaczonych
do inkubacji, co ma duże znaczenie
ekonomiczne. Próbowano wielu sposobów.
Atmosfera przechowywania
Pierwszym sposobem było pakowanie jaj do plastikowych
(zwykłych lub próżniowych) pojemników (worków) w
atmosferze CO2, co jednak prowadzi raczej do zamierania
zarodków niż ich lepszego przetrwania. W przypadku
przetrzymywania jaj przez 14-21 dni wylęgalność spada w
zasadzie do zera. Na pewno wpływ na przeżywalność
embrionów ma stężenie CO2.
Przechowywanie w plastikowych pojemnikach, bez CO2,
na ogół ma pozytywny wpływ. Niektóre badania pokazują,
ze przechowywanie w plastikowych pojemnikach w obecności
azotu zwiększa wylęgalność. Zastąpienie
części tlenu azotem ma korzystny wpływ na pH białka i
żółtka.
Temperatura
Z temperaturą przechowywania wiąże się pojęcie "zera
fizjologicznego". Jest to temperatura poniżej której
zatrzymany zostaje rozwój embriona. Różni autorzy podają
różne temperatury jako zero fizjologiczne: 16, 20, 21, 24, a
nawet 27 stopni.
Żeby jak najbardziej wstrzymać jakąkolwiek aktywność
komórkową, prawdopodobnie najlepiej przechowywać jaja w
temperaturze ok. 10oC.
Wpływ przechowywania na wylęgalność
Przyjmuje się, że najlepsze do inkubacji są jaja
przechowywane nie dłużej niż 3-4 dni. każdy następny
dzień przechowywania zmniejsza wylęgalność o 0,2 %.
Każdy dzień przechowywania powyżej 7 dnia zmniejsza
wylęgalność o 0,5 %. Dłuższe przechowywanie jeszcze
podwyższa ten procent.
Większość zarodków, które zamierają w wyniku
przechowywania jaj, zamierają we
wczesnym stadium inkubacji (0-9 dzień).
Obserwuje się też negatywny wpływ dłuższego
przechowywania jaj na jakość wyklutych piskląt.
Zmniejszeniu ulega masa ciała (o ok. 0,5 grama) oraz
wielkość. Nie wiadomo co powoduje te zmiany. Mogą to
powodować
zmiany samego embriona, a może chodzić o zmiany w
mikroklimacie w jaju, a może o oba czynniki
jednocześnie.
W przypadku brojlerów zauważa się zmniejszenie masy
ciała po wykluciu, a także mniejsza masę ciała w okresie
uboju.
Każdy dzień przechowywania
wydłuża inkubację o jedną godzinę.
Wskazówki
Na ogół podaje się, że
najlepsze do inkubacji są jaja przechowywane 3-4 dni,
że można przechowywać do 6 dni (włącznie), odradza się
natomiast dłuższe przechowywanie.
Generalne wskazówki są takie, że im dłużej jaja mają
być przechowywane, tym niższa powinna być temperatura i
wyższa wilgotność. Przy przechowywaniu do 3 dni, może to
być nawet 20oC, do 7 dni - ok. 15-17oC, a w przypadku
przechowywania dłużej temperatura powinna wynosić ok.
10-12oC. Wilgotność przy krótszym
przechowywaniu powinna wynosić ok. 70 %, przy dłuższym - 80
%.
Jaja przed przechowywaniem nie powinny być myte.
Przechowywane powinny być tylko jaja czyste. Pojemniki
do przechowywania jaja powinny być dezynfekowane.
Jaja powinny być układane ostrym końcem do dołu, pod
kątem ok. 30o. Ułożone odwrotnie, powinny być
przynajmniej raz dziennie obracane o 90o. Jaja
przechowywane dłużej niż 4-7 dni powinny także być obracane.
Obracanie nie jest potrzebne w przypadku przechowywania
jaj do 4 dni.
Jaja powinny odczekać zarówno przed przechowywaniem,
jak i przed samą inkubacją. Nie należy gwałtownie
oziębiać zniesionych jaj, ani też ogrzewać jaj
wyziębionych w czasie przechowywania.
Co w naturze?
Wiele osób na pewno zastanawia się co w takim razie
dzieje się w naturze, gdzie wiele ptaków (w tym też
kury) nie wysiaduje jajek od pierwszego, a dopiero po
zniesieniu większej liczby. Nie wiadomo jak to jest.
Przypuszcza się, że znaczenie ma okresowa inkubacja jaj
przez samicę, która przygotowuje się do zniesienia
kolejnego jaja.
Przeprowadzane eksperymenty pozwalają twierdzić, że
krótkotrwała (w konkretnych warunkach) inkubacja przed
przechowywaniem jaj, pozwala na podniesienie wylęgalności z przechowywanych jaj.
* W 1975 roku Eyal-Giadi i Kochav podzielili wczesny
rozwój embrionalny na 14 stadiów (EG1-EG14 lub stadium
I-XIV wg Eyal-Giadi i Kochav). Stadia I-VI to stadia
blastodysku, stadia podziałów; VII-X - to stadia
formowania się pola jasnego. Jest to rozwój przed
zniesieniem jaja. Stadia XI-XVI to pierwsze godziny
inkubacji, są to stadia formowania się hypoblastu. W
stadium XVI następuje początek rozwoju struny (smugi)
pierwotnej co ma miejsce ok. 10 godziny inkubacji.
Bibliografia +
artykuły
|