|
UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Sok ze świeżych owoców i warzyw jest łatwo dostępnym środkiem
spożywczym bogatym w witaminy, minerały i enzymy. Papugi są biologicznie
dostosowane do pobierania tych wszystkich składników właśnie z roślin. Ponieważ
robienie soku usuwa błonnik, ważne składniki żywieniowe i fitochemiczne znajdujące się w roślinach są przyswajane łatwo
i z małym wysiłkiem ze strony układu trawiennego. Owoce i warzywa są
wygodnym źródłem enzymów. Enzymy są wyjątkowo ważne dla zdrowia, ponieważ
umożliwiają i przyspieszają podstawowe chemiczne reakcje, które są
konieczne dla życia. Są one konieczne do trawienia żywności, stymulowania
umysłu, dostarczania energii komórkowej.
Amerykanie (Polacy też - tłum.) coraz
bardziej doceniają soki. Magazyn "Enterpreneur" ocenia soki jako jedną
z najbardziej dochodowych gałęzi przemysłu. Możemy się sami w domu bawić w
robienie soków przy użycie sokowirówki. Może to być łatwym i tanim
sposobem otrzymywania koncentratów witamin, minerałów i innych składników
odżywczych, których my i nasze papugi potrzebujemy w naszej codziennej diecie.
Świeży sok dostarcza tych składników w wartościowszej postaci niż
stworzone w laboratorium tabletki.
Dr Dave McCluggage, wysoce respektowany
holistyczny weterynarz robi soki z różnych kombinacji owoców i warzyw, nie
tylko dla swoich papug, ale i dla swojej ludzkiej rodziny. Radzi on, aby dawać
papudze soki z preferowanych przez nią owoców i warzyw. Twierdzi, że
zawsze dobrym wyborem są jabłka, a także marchewka, szpinak, jarmuż. Mówi, że jakkolwiek błonnik jest również cennym składnikiem papuziej
diety, to soki koncentrują duże ilości składników odżywczych w smacznej
cieczy, łatwej do skonsumowania przez papugi. Sugeruje oferowanie pozostałości
z procesu robienia soków jako osobnego posiłku lub zapieczonego w ptasi chleb.
Owoce są dojrzałą zalążnią rośliny.
Są pełne witamin, minerałów i enzymów. Niektóre owoce zawierają proteiny
i również tłuszcz. Owoce cytrusowe i jagody są bogate w bioflawonoidy.
Warzywa są zielnymi roślinami, które mogą być jedzone w całości lub części
(korzenie, liście, nasiona, kwiaty). Są złożone głównie z wody i mogą także
zawierać dużo witamin i minerałów.
Papugi lubią wiele smaków, konsystencji i
kolorów owoców i warzyw. Soki nie powinny być używane jako substytuty świeżego
pożywienia, a tylko jako dodatkowe źródło witamin i minerałów. Większość
papug nie może zjeść wystarczająco dużo zwykłego pożywienia dziennie aby
otrzymać optymalny poziom składników odżywczych. Częściowo z tego powodu,
że nasze pożywienie rośnie w ubogich glebach, które zostały wyjałowione.
Do tego należy dodać długie przechowywanie produktu zanim dotrze na
rynek.
Kiedy używa się komercyjnie
przygotowanych witaminowo-mineralnych dodatków możemy łatwo przedawkować i
wpłynąć negatywnie na delikatnie zbalansowane systemy papug. Negatywne efekty
mogą się zamanifestować na wiele sposobów, np. nadpobudliwość, nerwowość,
agresja, wyrywanie piór, a nawet uszkodzenia organów wewnętrznych.
Przedawkowania można uniknąć podając papugom soki - skoncentrowane, ale
naturalne źródło składników odżywczych.
Najistotniejszą różnicą pomiędzy całym
produktem a sokiem jest to, że robienie soku eliminuje błonnik, który jest niestrawialny, w związku z czym sok jest łatwiejszy do strawienia. Są gotowe
soki, jednak kiedy robimy je sami, dokładnie wiemy co zawierają. Nie ma
niebezpieczeństwa, że dodane zostały: cukier, słodziki, konserwanty i tym
podobne dodatki. Większość komercyjnie przygotowywanych soków jest
przygotowywana w wysokich temperaturach co niszczy wiele wartościowych składników
odżywczych. Dodatkowo, robienie soków pozwala na kreatywność - można soki
dowolnie łączyć, pozwalając wybierać papudze najbardziej odpowiadający jej
smak.
Jest bardzo łatwo robić świeże, zdrowe
soki dla naszych papug i dla nas. Potrzebne są tylko: sokowirówka i dobrej
jakości produkt. Owoce i warzywa powinny być hodowane bez użycia
pestycydów, najlepiej z hodowli ekologicznych. Tradycyjnie rosnące tropikalne
owoce powinny być obrane ze skórki, aby usunąć pestycydy, których użycie
jest legalne w wielu krajach.
Kupuj tylko takie ilości produktów, które
zużyjesz w ciągu kilku dni. Dokładnie myj, możesz użyć specjalnej
szczoteczki do warzyw. Po dokładnym umyciu obierz ze skórki. Pozostawiaj
pestki (poza jabłkami). Przy jabłkach usuń dokładnie ogryzek (łuski dookoła
pestek) aby usunąć możliwe cyjanidy. Szypułka i liście mogą zostać. Jednakże
zielone części korzenia marchewki i rabarbaru muszą zostać usunięte, zawierają
bowiem substancje toksyczne. Żeby zrobić sok z zielonych
warzyw, jak jarmuż, wszelkie gatunki kapusty, szpinak, rzepa (Brassica rapa) bardziej
znośnym należy zmieszać go z jabłkiem lub marchewką.
Niewielkiej ilości ptaków można podawać
sok ręcznie w filiżance, dla większej ilości najwygodniejsze jest moczenie w
soku żywności (chleb dla ptaków, biszkopty, itp.). Idealnie, świeży sok
powinien być skonsumowany zaraz po zrobieniu, choć pozostałości mogą być krótko
przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętym zamkniętym słoiku lub zamrożone
w pojemniku na kostki lodowe. Niektóre składniki są tracone podczas zamrażania,
ale sok ciągle jeszcze jest smaczny i zdrowy.
Jak będziesz eksperymentować z robieniem
soków odkryjesz kombinacje, które sprawiają przyjemność twojej papudze.
Dobrym pierwszym sokiem może być kombinacja soku z 4-5 marchewek, połówki
jabłka (bez pestek), półcentymetrowego plasterka imbiru.
Warzywa, z których trudno zrobić sok
(czosnek, brokuły, zielenina) należy wkładać do sokowirówki razem z
marchewką. Ponieważ jabłka zawierają naturalny cukier dodaje się je do soków
z warzyw. Wszystkie słodkie owoce powinny być używane ostrożnie, i raczej
jako dodatek do innych soków. Soki zawierają cukry proste, które nie są tak
szkodliwe jak cukry złożone. Papugi, które są skłonne do otyłości, jak
amazonki, nie powinny mieć nieograniczonego dostępu do soków. Soki bowiem,
mimo że są bardzo zdrowe, nie są niskokaloryczne.
Prawdopodobnie z powodu jasnopomarańczowego
koloru i słodkiego smaku papugi uwielbiają sok z marchewki. Świeże marchewki
są smaczne i zawierają wiele składników odżywczych. Ciało zamienia
beta-karoten w witaminę A, która jest ważna dla systemu immunologicznego i
pomaga w zdrowym wzroście komórki. Jest także mocnym antyutleniaczem, który
neutralizuje toksyny w organizmie. Marchewki zawierają także ostatnio odkryty
alfa-karoten, który, sądzi się, że ma działanie antyrakowe. Jedna marchewka długa
na 17 cm, gruba na 2.5 cm ma w sobie 27 mg wapnia, 26 mg fosforu, 0.5 mg żelaza,
34 mg sodu, 246 mg potasu, 7930 IU wit. A, śladowe ilości wit. B-complex, 6 mg
wit. C, magnez, chrom.
Sok z marchewki pomaga w usunięciu z
organizmu metali ciężkich. Papugi są narażone na zatrucia metalami ciężkimi
z wielu źródeł, np. z naczyń kuchennych, wody, którą piją, powietrza, i
szczególnie zieleniny, którą jedzą. Tak więc, użycie soku może być
bardzo ważne dla ich zdrowia.
- WITAMINA C
- jarmuż
- pietruszka
- szpinak
- brokuły
- słodka papryka
- truskawki
- WITAMINA A
- WITAMINA B
- jarmuż
- szpinak
- ogórek
- seler
- czosnek - jest dodatkowo mocnym naturalnym
antybiotykiem
- szparagi
- brokuły
- WITAMINA E
- szpinak
- marchewka
- szparagi
- WITAMINA K
INNE WARZYWA I OWOCE NA SOKI
- jabłka
- korzeń imbiru
- wiśnie i czereśnie
- borówki (czarne jagody)
- ananas
- kalarepa
- burak, botwina
- rzodkiewka
- liście mniszka
- pomarańcza
- winogrona
- pomidor
- ziemniaki
- żurawina
UWAGA!
Zawsze używaj szpinaku i
pietruszki ostrożnie
Od red. - zanim zaczniemy przygotowywać soki dla papug, polecamy zapoznanie
się z artykułem o szkodliwych i niebezpiecznych
warzywach i owocach. W przypadku sporządzania soków dla ludzi odradza się
łączenie soków z warzyw z sokami z owoców, za wyjątkiem soku z jabłka i z
marchewki, które można łączyć ze wszystkim. W przypadku ludzi połączenie soków
warzywnych i owocowych może spowodować problemy z układem pokarmowym, nie wiem
czy u papug jest tak samo.
Artykuł przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa, został tam
zamieszczony w 2002 roku.
|