Papuzie Centrum Informacyjne


    Strona główna          Forum         Album zdjęć          O mnie     │   Istnieje od 2000 roku


    Soki dla papug - Carolyn Swicegood



UWAGA
Skopiowanie poniższego tekstu lub zdjęć i umieszczenie na swoich stronach (w całości lub we fragmentach) jest złamaniem prawa.
więcej na ten temat

 

Sok ze świeżych owoców i warzyw jest łatwo dostępnym środkiem spożywczym bogatym w witaminy, minerały i enzymy. Papugi są biologicznie dostosowane do pobierania tych wszystkich składników właśnie z roślin. Ponieważ robienie soku usuwa błonnik, ważne składniki żywieniowe i fitochemiczne znajdujące się w roślinach są przyswajane łatwo i z małym wysiłkiem ze strony układu trawiennego. Owoce i warzywa są wygodnym źródłem enzymów. Enzymy są wyjątkowo ważne dla zdrowia, ponieważ umożliwiają i przyspieszają podstawowe chemiczne reakcje, które są konieczne dla życia. Są one konieczne do trawienia żywności, stymulowania umysłu, dostarczania energii komórkowej.

Amerykanie (Polacy też - tłum.) coraz bardziej doceniają soki. Magazyn "Enterpreneur" ocenia soki jako jedną z najbardziej dochodowych gałęzi przemysłu. Możemy się sami w domu bawić w robienie soków przy użycie sokowirówki. Może to być łatwym i tanim sposobem otrzymywania koncentratów witamin, minerałów i innych składników odżywczych, których my i nasze papugi potrzebujemy w naszej codziennej diecie. Świeży sok dostarcza tych składników w wartościowszej postaci niż stworzone w laboratorium tabletki.

Dr Dave McCluggage, wysoce respektowany holistyczny weterynarz robi soki z różnych kombinacji owoców i warzyw, nie tylko dla swoich papug, ale i dla swojej ludzkiej rodziny. Radzi on, aby dawać papudze soki z preferowanych przez nią owoców i warzyw. Twierdzi, że zawsze dobrym wyborem są jabłka, a także marchewka, szpinak, jarmuż. Mówi, że jakkolwiek błonnik jest również cennym składnikiem papuziej diety, to soki koncentrują duże ilości składników odżywczych w smacznej cieczy, łatwej do skonsumowania przez papugi. Sugeruje oferowanie pozostałości z procesu robienia soków jako osobnego posiłku lub zapieczonego w ptasi chleb.

Owoce są dojrzałą zalążnią rośliny. Są pełne witamin, minerałów i enzymów. Niektóre owoce zawierają proteiny i również tłuszcz. Owoce cytrusowe i jagody są bogate w bioflawonoidy. Warzywa są zielnymi roślinami, które mogą być jedzone w całości lub części (korzenie, liście, nasiona, kwiaty). Są złożone głównie z wody i mogą także zawierać dużo witamin i minerałów.

Papugi lubią wiele smaków, konsystencji i kolorów owoców i warzyw. Soki nie powinny być używane jako substytuty świeżego pożywienia, a tylko jako dodatkowe źródło witamin i minerałów. Większość papug nie może zjeść wystarczająco dużo zwykłego pożywienia dziennie aby otrzymać optymalny poziom składników odżywczych. Częściowo z tego powodu, że nasze pożywienie rośnie w ubogich glebach, które zostały wyjałowione. Do tego należy dodać długie przechowywanie produktu zanim dotrze na rynek.

Kiedy używa się komercyjnie przygotowanych witaminowo-mineralnych dodatków możemy łatwo przedawkować i wpłynąć negatywnie na delikatnie zbalansowane systemy papug. Negatywne efekty mogą się zamanifestować na wiele sposobów, np. nadpobudliwość, nerwowość, agresja, wyrywanie piór, a nawet uszkodzenia organów wewnętrznych. Przedawkowania można uniknąć podając papugom soki - skoncentrowane, ale naturalne źródło składników odżywczych.

Najistotniejszą różnicą pomiędzy całym produktem a sokiem jest to, że robienie soku eliminuje błonnik, który jest niestrawialny, w związku z czym sok jest łatwiejszy do strawienia. Są gotowe soki, jednak kiedy robimy je sami, dokładnie wiemy co zawierają. Nie ma niebezpieczeństwa, że dodane zostały: cukier, słodziki, konserwanty i tym podobne dodatki. Większość komercyjnie przygotowywanych soków jest przygotowywana w wysokich temperaturach co niszczy wiele wartościowych składników odżywczych. Dodatkowo, robienie soków pozwala na kreatywność - można soki dowolnie łączyć, pozwalając wybierać papudze najbardziej odpowiadający jej smak.

Jest bardzo łatwo robić świeże, zdrowe soki dla naszych papug i dla nas. Potrzebne są tylko: sokowirówka i dobrej jakości produkt. Owoce i warzywa powinny być hodowane bez użycia pestycydów, najlepiej z hodowli ekologicznych. Tradycyjnie rosnące tropikalne owoce powinny być obrane ze skórki, aby usunąć pestycydy, których użycie jest legalne w wielu krajach.

Kupuj tylko takie ilości produktów, które zużyjesz w ciągu kilku dni. Dokładnie myj, możesz użyć specjalnej szczoteczki do warzyw. Po dokładnym umyciu obierz ze skórki. Pozostawiaj pestki (poza jabłkami). Przy jabłkach usuń dokładnie ogryzek (łuski dookoła pestek) aby usunąć możliwe cyjanidy. Szypułka i liście mogą zostać. Jednakże zielone części korzenia marchewki i rabarbaru muszą zostać usunięte, zawierają bowiem substancje toksyczne. Żeby zrobić sok z zielonych warzyw, jak jarmuż, wszelkie gatunki kapusty, szpinak, rzepa (Brassica rapa) bardziej znośnym należy zmieszać go z jabłkiem lub marchewką.

Niewielkiej ilości ptaków można podawać sok ręcznie w filiżance, dla większej ilości najwygodniejsze jest moczenie w soku żywności (chleb dla ptaków, biszkopty, itp.). Idealnie, świeży sok powinien być skonsumowany zaraz po zrobieniu, choć pozostałości mogą być krótko przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętym zamkniętym słoiku lub zamrożone w pojemniku na kostki lodowe. Niektóre składniki są tracone podczas zamrażania, ale sok ciągle jeszcze jest smaczny i zdrowy.

Jak będziesz eksperymentować z robieniem soków odkryjesz kombinacje, które sprawiają przyjemność twojej papudze. Dobrym pierwszym sokiem może być kombinacja soku z 4-5 marchewek, połówki jabłka (bez pestek), półcentymetrowego plasterka imbiru.

Warzywa, z których trudno zrobić sok (czosnek, brokuły, zielenina) należy wkładać do sokowirówki razem z marchewką. Ponieważ jabłka zawierają naturalny cukier dodaje się je do soków z warzyw. Wszystkie słodkie owoce powinny być używane ostrożnie, i raczej jako dodatek do innych soków. Soki zawierają cukry proste, które nie są tak szkodliwe jak cukry złożone. Papugi, które są skłonne do otyłości, jak amazonki, nie powinny mieć nieograniczonego dostępu do soków. Soki bowiem, mimo że są bardzo zdrowe, nie są niskokaloryczne.

Prawdopodobnie z powodu jasnopomarańczowego koloru i słodkiego smaku papugi uwielbiają sok z marchewki. Świeże marchewki są smaczne i zawierają wiele składników odżywczych. Ciało zamienia beta-karoten w witaminę A, która jest ważna dla systemu immunologicznego i pomaga w zdrowym wzroście komórki. Jest także mocnym antyutleniaczem, który neutralizuje toksyny w organizmie. Marchewki zawierają także ostatnio odkryty alfa-karoten, który, sądzi się, że ma działanie antyrakowe. Jedna marchewka długa na 17 cm, gruba na 2.5 cm ma w sobie 27 mg wapnia, 26 mg fosforu, 0.5 mg żelaza, 34 mg sodu, 246 mg potasu, 7930 IU wit. A, śladowe ilości wit. B-complex, 6 mg wit. C, magnez, chrom.

Sok z marchewki pomaga w usunięciu z organizmu metali ciężkich. Papugi są narażone na zatrucia metalami ciężkimi z wielu źródeł, np. z naczyń kuchennych, wody, którą piją, powietrza, i szczególnie zieleniny, którą jedzą. Tak więc, użycie soku może być bardzo ważne dla ich zdrowia.

  • WITAMINA C
    • jarmuż
    • pietruszka
    • szpinak
    • brokuły
    • słodka papryka
    • truskawki
  • WITAMINA A
    • marchewka
    • seler
  • WITAMINA B
    • jarmuż
    • szpinak
    • ogórek
    • seler
    • czosnek - jest dodatkowo mocnym naturalnym antybiotykiem
    • szparagi
    • brokuły
  • WITAMINA E
    • szpinak
    • marchewka
    • szparagi
  • WITAMINA K
    • rzepa
    • brokuły

INNE WARZYWA I OWOCE NA SOKI

  • jabłka
  • korzeń imbiru
  • wiśnie i czereśnie
  • borówki (czarne jagody)
  • ananas
  • kalarepa
  • burak, botwina
  • rzodkiewka
  • liście mniszka
  • pomarańcza
  • winogrona
  • pomidor
  • ziemniaki
  • żurawina

 

UWAGA! Zawsze używaj szpinaku i pietruszki ostrożnie


Od red. - zanim zaczniemy przygotowywać soki dla papug, polecamy zapoznanie się z artykułem o szkodliwych i niebezpiecznych warzywach i owocach. W przypadku sporządzania soków dla ludzi odradza się łączenie soków z warzyw z sokami z owoców, za wyjątkiem soku z jabłka i z marchewki, które można łączyć ze wszystkim. W przypadku ludzi połączenie soków warzywnych i owocowych może spowodować problemy z układem pokarmowym, nie wiem czy u papug jest tak samo.


Artykuł przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa, został tam zamieszczony w 2002 roku.


    Serwis polecany przez Polskie Towarzystwo Miłośników Papug




    Czyż papugi nie są wspaniałe?


  zdjecie


    Polecamy


J. Karocka "Nimfy. O nimfach prawie wszystko... i o innych papugach co nieco"



    Prawa autorskie          Odpowiedzialność         O mnie          Kontakt                    design:    www.webtemplatemall.com   
Copyright 2000-2014 Joanna Karocka

Design downloaded from FreeWebTemplates.com
Free web design, web templates, web layouts, and website resources!