Papuzie Centrum Informacyjne


    Strona główna          Forum         Album zdjęć          O mnie     │   Istnieje od 2000 roku


    Niebezpieczne warzywa i owoce



UWAGA
Skopiowanie poniższego tekstu lub zdjęć i umieszczenie na swoich stronach (w całości lub we fragmentach) jest złamaniem prawa.
więcej na ten temat

 

Trujące warzywa i owoce

Oprócz awokado i rabarbaru nie są mi znane żadne inne całkowicie toksyczne owoce czy warzywa (z tych dostępnych w Polsce).

Szkodliwe, niebezpieczne i wątpliwe owoce

Problem jedynie stwarzają środki ochrony roślin, którymi są pryskane (nasze owoce) oraz środki konserwujące, którymi owoce są pryskane do transportu (tzw. owoce południowe). Z tego względu należy owoce bardzo dokładnie myć i najlepiej dodatkowo obierać ze skórki, a niektórych w ogóle lepiej nie podawać (przede wszystkim winogron). Owoce najlepiej myć w jakimś detergencie (np. płynie do mycia naczyń) ponieważ woski, którymi są pokrywane nie są rozpuszczalne w wodzie, czyli umycie samą wodą nic nie daje. Nic nie daje też, polecane czasami, sparzenie wrzątkiem. Po umyciu owoców i obraniu ze skórki, a przed krojeniem, należy bardzo dokładnie umyć ręce.

W różnych źródłach zalecane jest podawanie owoców czarnego bzu. Owoce te są jadalne, ale tylko całkowicie dojrzałe. W niecałkiem dojrzałych owocach zawartość toksyn jest na tle duża, że nie nadają się one do jedzenia. Dla ludzi na ogół wykonuje się soki i konfitury z owoców czarnego bzu, znane są przypadki zatrucia w wyniku dostania się do przetworów paru niedojrzałych owoców. Owoce czarnego bzu nie zawierają niczego czego nie można by dostarczyć papugom w inny sposób, dlatego lepiej w ogóle zrezygnować z tych owoców w diecie naszych papug, podobnie jak z kwiatów czarnego bzu.

Poziomki normalnie nie są szkodliwe, ale są owocami, które dość często uczulają (dane dotyczące ludzi). Znam papugi, które są uczulone na poziomki. Jeśli więc po podaniu poziomek zauważycie niepokojące objawy, należy odstawić poziomki.

Papaja, kiwi i ananas zawierają enzymy, które mogą - przy podaniu owoców w większej ilości - podrażniać błony śluzowe.

Wiele owoców, zwłaszcza dzikich, zawiera pewne ilości toksyn, wiele owoców zawiera też składniki lecznicze (np. głóg), które nie są obojętne dla zdrowego organizmu. Jadalne owoce zawierają jednak tych składników na tyle mało, że nadają się do spożycia. Nie można podać konkretnej liczbowej zawartości toksyn, ponieważ zawartość ta jest bardzo różna i zależy od wielu czynników jak choćby wilgotność. Jeśli lato jest suche koncentracja toksyn jest większa. Żadnych owoców, a zwłaszcza tych, które zawierają jakieś toksyny, nie można podawać stale i w dużych ilościach.

Szkodliwe, niebezpieczne i wątpliwe warzywa

Warzywa cebulowe - cebula, czosnek pospolity, por, szczypiorek - mogą być podawane w bardzo niewielkich ilościach. W większych ilościach są szkodliwe.

Cebula zawiera dwusiarczki – zjedzenie większej ilości surowej lub gotowanej cebuli u niektórych gatunków zwierząt może wywołać rozpad czerwonych krwinek. Efekt: anemia, ogólne osłabienie, żółtaczka, obecność krwi w odchodach i niekiedy śmierć po 1 – 6 dni od zjedzenia. Szczególnie podatne są krowy, ale także psy, konie i króliki. Nie czytałam o przypadkach zatruć cebulą - podawanie MAŁEJ ilości cebuli, zarówno surowej jak i gotowanej, nie powinno wywołać zatrucia.

W literaturze opisywane są natomiast przypadki zatruć niewielką ilością czosnku, jednak czosnek (lub sok z czosnku) jest często polecany jako naturalny antybiotyk (także w tłumaczonych artykułach na tych stronach). Trudno więc jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy czosnek jest trujący. Każdy sam musi podjąć decyzje, osobiście uważam, że lepiej z czosnku zrezygnować.

Surowy bakłażan (oberżyna) zawiera większe ilości toksyn, ponieważ przygotowanie bakłażana wymaga użycia dużej ilości soli, to najlepiej zrezygnować z niego jako jednego z warzyw stosowanych w żywieniu ptaków.

Wiele surowych i suszonych roślin strączkowych zawierają inhibitory enzymów. Mogą one spowodować zaburzenia w produkcji białek. Najbezpieczniejsze w żywieniu ptaków są: fasola mung, fasola adzuki i soczewica, ich ziarna mogą być podawane zarówno jako kiełki, jak i w postaci gotowanej. Na surowo można też podawać zielony groszek oraz groszek cukrowy. Inne podaje się tylko po ugotowaniu.

Nie należy podawać w większych ilościach warzyw zawierających większe ilości kwasu szczawiowego, przede wszystkim chodzi tu o szpinak, szczaw (liście, spokojnie można podawać pędy nasienne), ale także liście buraków. Więcej na ten temat.

Warzywa takie jak ziemniaki, bataty, szparagi podaje się po ugotowaniu.

Nie można podawać zielonych pomidorów (niedojrzałych).

Postanowiłam dodać do tego spisu chrzan. Wprawdzie nie znalazłam nigdzie informacji na temat szkodliwości chrzanu dla papug, ale u ludzi często wywołuje odczyn alergiczny, lepiej więc na niego uważać.

 

Polecamy też artykuły o owocach i warzywach dla papug oraz o pestkach pestkach (co zawierają, które można dawać, a których nie).

Szkodliwe i trujące rośliny, drzewa nie nadające się na żerdzie.


Artykuł przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa, został zamieszczony w 2000 roku, nowa, aktualna wersja powstała w 2010 roku.



    Serwis polecany przez Polskie Towarzystwo Miłośników Papug




    Czyż papugi nie są wspaniałe?


  zdjecie


    Polecamy


J. Karocka "Nimfy. O nimfach prawie wszystko... i o innych papugach co nieco"



    Prawa autorskie          Odpowiedzialność         O mnie          Kontakt                    design:    www.webtemplatemall.com   
Copyright 2000-2014 Joanna Karocka

Design downloaded from FreeWebTemplates.com
Free web design, web templates, web layouts, and website resources!