UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Trujące warzywa i owoce
Oprócz awokado i rabarbaru nie są mi znane żadne inne całkowicie toksyczne
owoce czy warzywa (z tych dostępnych w Polsce).
Szkodliwe, niebezpieczne i wątpliwe owoce
Problem jedynie stwarzają środki ochrony roślin, którymi są pryskane (nasze
owoce) oraz środki konserwujące, którymi owoce są pryskane do transportu (tzw.
owoce południowe). Z tego względu należy owoce bardzo dokładnie myć i najlepiej
dodatkowo obierać ze skórki, a niektórych w ogóle lepiej nie podawać (przede
wszystkim winogron). Owoce najlepiej myć w jakimś detergencie (np. płynie do
mycia naczyń) ponieważ woski, którymi są pokrywane nie są rozpuszczalne w
wodzie, czyli umycie samą wodą nic nie daje. Nic nie daje też, polecane czasami,
sparzenie wrzątkiem. Po umyciu owoców i obraniu ze skórki, a przed krojeniem,
należy bardzo dokładnie umyć ręce.
W różnych źródłach zalecane jest podawanie owoców czarnego bzu. Owoce te są
jadalne, ale tylko całkowicie dojrzałe. W niecałkiem dojrzałych owocach
zawartość toksyn jest na tle duża, że nie nadają się one do jedzenia. Dla ludzi
na ogół wykonuje się soki i konfitury z owoców czarnego bzu, znane są przypadki
zatrucia w wyniku dostania się do przetworów paru niedojrzałych owoców. Owoce
czarnego bzu nie zawierają niczego czego nie można by dostarczyć papugom w inny
sposób, dlatego lepiej w ogóle zrezygnować z tych owoców w diecie naszych papug,
podobnie jak z kwiatów czarnego bzu.
Poziomki normalnie nie są szkodliwe, ale są owocami, które dość często
uczulają (dane dotyczące ludzi). Znam papugi, które są uczulone na poziomki.
Jeśli więc po podaniu poziomek zauważycie niepokojące objawy, należy odstawić
poziomki.
Papaja, kiwi i ananas zawierają enzymy, które mogą - przy podaniu owoców w
większej ilości - podrażniać błony śluzowe.
Wiele owoców, zwłaszcza dzikich, zawiera pewne ilości
toksyn, wiele owoców zawiera też składniki lecznicze
(np. głóg), które nie są obojętne dla zdrowego
organizmu. Jadalne owoce zawierają jednak tych
składników na tyle mało, że nadają się do spożycia. Nie
można podać konkretnej liczbowej zawartości toksyn,
ponieważ zawartość ta jest bardzo różna i zależy od
wielu czynników jak choćby wilgotność. Jeśli lato jest
suche koncentracja toksyn jest większa. Żadnych owoców,
a zwłaszcza tych, które zawierają jakieś toksyny, nie
można podawać stale i w dużych ilościach.
Szkodliwe, niebezpieczne i wątpliwe warzywa
Warzywa cebulowe - cebula, czosnek pospolity, por,
szczypiorek - mogą być podawane w bardzo niewielkich ilościach.
W większych ilościach są szkodliwe.
Cebula zawiera dwusiarczki – zjedzenie większej ilości surowej lub gotowanej
cebuli u niektórych gatunków zwierząt może wywołać rozpad czerwonych krwinek.
Efekt: anemia, ogólne osłabienie, żółtaczka, obecność krwi w odchodach i
niekiedy śmierć po 1 – 6 dni od zjedzenia. Szczególnie podatne są krowy, ale
także psy, konie i króliki. Nie czytałam o przypadkach zatruć cebulą - podawanie
MAŁEJ ilości cebuli, zarówno surowej jak i gotowanej, nie powinno wywołać
zatrucia.
W literaturze opisywane są natomiast przypadki zatruć niewielką ilością
czosnku, jednak czosnek (lub sok z czosnku) jest często polecany
jako naturalny antybiotyk (także w tłumaczonych artykułach na
tych stronach). Trudno więc jednoznacznie odpowiedzieć na
pytanie czy czosnek jest trujący. Każdy sam musi podjąć decyzje,
osobiście uważam, że lepiej z czosnku zrezygnować.
Surowy bakłażan (oberżyna) zawiera większe ilości toksyn,
ponieważ przygotowanie bakłażana wymaga użycia dużej ilości
soli, to najlepiej zrezygnować z niego jako jednego z warzyw
stosowanych w żywieniu ptaków.
Wiele
surowych i suszonych roślin strączkowych zawierają
inhibitory enzymów. Mogą one spowodować zaburzenia w produkcji
białek. Najbezpieczniejsze w żywieniu ptaków są: fasola mung, fasola adzuki
i soczewica, ich ziarna mogą być podawane zarówno jako kiełki,
jak i w postaci gotowanej. Na surowo można też podawać zielony
groszek oraz groszek cukrowy. Inne podaje się tylko po ugotowaniu. Nie należy
podawać w większych ilościach warzyw zawierających większe ilości kwasu
szczawiowego, przede wszystkim chodzi tu o szpinak, szczaw (liście, spokojnie
można podawać pędy nasienne), ale także liście buraków.
Więcej na ten temat. Warzywa takie
jak ziemniaki, bataty, szparagi podaje się po ugotowaniu.
Nie można podawać zielonych pomidorów
(niedojrzałych).
Postanowiłam dodać do tego spisu chrzan. Wprawdzie nie znalazłam nigdzie
informacji na temat szkodliwości chrzanu dla papug, ale u ludzi często wywołuje
odczyn alergiczny, lepiej więc na niego uważać.
Polecamy też artykuły o owocach i
warzywach dla papug oraz o pestkach pestkach (co zawierają, które można
dawać, a których nie).
Szkodliwe i
trujące rośliny, drzewa nie
nadające się na żerdzie.
Artykuł przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa,
został zamieszczony w 2000 roku, nowa, aktualna wersja
powstała w 2010 roku.
|