|
Salmonellozy są poważnym problemem zarówno
ekonomicznym w hodowli drobiu, jak i epidemiologicznym
ze względu na możliwość wywołania u ludzi poważnych
zatruć pokarmowych. Choroby te podlegają obowiązkowi zgłaszania.
Salmonellozy powodują bakterie z rodzaju Salmonella.
Aktualnie wyróżnia się dwa gatunki: Salmonella enterica
oraz Salmonella bongori. W obrębie S. enterica wyróżnia
się 6 podgatunków, z których najważniejszy jest S. e. enteritis, w obrębie którego wyróżnia się ponad 2000
serowarów wywołujących różne choroby ludzi i zwierząt.
Wśród tych serowarów są drobnoustroje specyficzne dla
drobiu (nie wywołują zachorowań wśród ludzi oraz innych
zwierząt) oraz niespecyficzne dla ptaków, ale wywołujące
choroby ptaków, innych zwierząt oraz ludzi..
Salmonellozy u drobiu:
- pulloroza, biała biegunka piskląt -
Salmonella enterica enterica serovar
Gallinarum (dawniej serowar Pullorum, aktualnie serowar ten jest
uznawany za jeden z biowarów serowaru
Gallinarum);
- tyfus kur - Salmonella enterica enterica serovar
Gallinarum;
- salmonella, paratyfus -
Salmonella enterica enterica serovar
Enteritidis (zoonoza);
- arizonoza indyków - Salmonella
enterica arizonae (zoonoza).
Jak ustrzec się przed zakażeniem salmonellą -
wkrótce.
Wkrótce opisy pozostałych chorób.
Bibliografia
|
|
Zabrania się kopiowania i umieszczania tekstu na
jakichkolwiek innych stronach internetowych. Zakaz
dotyczy zarówno stron komercyjnych, jak i
niekomercyjnych, w tym wszelkich blogów i forów
dyskusyjnych. Zakaz kopiowania dotyczy zarówno całości
tekstu jak i fragmentów, a także kopiowania ze
zmienianiem niektórych słów (jest to nadal plagiat).
Informacje z tego tekstu mogą być wykorzystywane na
ogólnych zasadach - wymaga to jednak podania w artykule
źródła informacji czyli adresu URL artykułu..
|