|
UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Piramida żywieniowa, którą tu zbudowaliśmy zawiera ogólne
wskazówki odnoszące się przede wszystkim do gatunków będących
niewyspecjalizowanymi wszystkożercami zamieszkującymi korony drzew (przeczytaj przypis na dole strony!). Na końcu tego artykułu znajdują się przykładowe
piramidy, które przystosowane są do niektórych innych nawyków żywieniowych.
Kiedy omówimy właściwości piramidy pokarmowej dla wszystkożernych mieszkańców
koron drzew, będziesz wiedział jak zbudować piramidę uwzględniającą specjalne
potrzeby Twojego własnego ptaka.
Dla naszych potrzeb podzielimy warzywa na dwie grupy: rosnące
pod i nad ziemią. Warzywa nadziemne składają się z liści, łodyg, kwiatów, warzyw
kwiatowych i warzyw owocowych. Ten typ warzyw może stanowić 25-40% diety ptaków
żyjących w koronach drzew. Szeroki zakres procentowy zaprojektowany jest tak, by
uwzględniał potrzeby gatunku i indywidualne różnice, które muszą być określone
przez właściciela ptaka, lub konsultanta żywieniowego.
Warzywa korzeniowe i bulwiaste generalnie zawierają mniej wody
niż kwiaty, owoce, liście lub łodygi, więc są bardziej konkretnym pożywieniem.
Mogą być dobrym źródłem karotenu i witaminy C, zawierają sporo białka i
błonnika, ale są nadal ubogim źródłem wielu minerałów (często mają odwrotne
proporcje wapnia i fosforu). Zawierają także dużo skrobi. Nie mogły by być
naturalnym składnikiem diety papug żyjących na drzewach, gdyż muszą być
wykopywane z ziemi. Podejmiemy ten temat później.
Zielone warzywa są bogatsze w białka, składniki mineralne i
błonnik niż warzywa łodygowe i korzeniowe, często też stanowią wspaniałe źródło
witaminy C, E i karotenoidów. Poziom wapnia i fosforu jest dobry, a stosunek
tych pierwiastków oscyluje wokół 1:1 w większości liściastych części.
Zielenina to podstawa
Dlaczego zielenina powinna być podstawą diety papug zamiast
ziarna, które jest podstawą formalnie przyjętych diet? Jest wiele powodów. Dieta
papug, które żyją w wierzchołkach drzew, składa się głównie z liści, pączków
liści, kwiatów, pączków kwiatów, pyłku kwiatowego, owoców, orzechów, nasion i
owadów. Żaden z tych pokarmów nie przypomina ziaren zbóż czy traw. Chociaż nie
możemy dokładnie odtworzyć naturalnej diety naszych ptaków, możemy, choć
przybliżyć ją poprzez dostarczanie pożywienia podobnego, a dostępnego. Rośliny,
które zawierają chlorofil, są bardziej podobne do zielonego pożywienia, którym
papugi żywią się w swoim naturalnym środowisku, niż ziarno, które nie zawierają
chlorofilu.
Ponieważ papugi z gatunków żyjących w koronach drzew, większość
swojego pożywienia zdobywają właśnie tam, gdzie zboża i trawy nie rosną, ziarna
są dla nich nienaturalnym elementem diety. To ma duże znaczenie, ponieważ przy
komponowaniu diety dla naszych ptaków powinniśmy brać pod uwagę nie tylko
podstawowe składniki odżywcze (białka, węglowodany i tłuszcze), ale również
obecność lub brak innych czynników. Na przykład, pewne składniki występujące w
zbożach nie występują w innych rodzajach roślin (np. fitaty, gluten). Ponieważ
ptaki nie przystosowały się do ich spożywania w trakcie ewolucji, mogą one
działać jako alergeny, czynniki powodujące stany zapalne, toksyny, lub mogą
wywoływać inne negatywne reakcje.
Istnieją również zjawiska odwrotne. Niektóre składniki w
naturalnym pożywieniu ptaków mogą przyczyniać się do ich długiego życia w
zdrowiu. Udo Erasmus pisze: "około połowa wszystkich zielonych roślin jadalnych
zawiera składniki chroniące przed nowotworami, chroniące serce, zapobiegające
cukrzycy, przeciwzapalne, i setki innych, i każdy z nich działa na wiele różnych
sposobów." Wiele z tych składników nie jest obecne w ziarnach.
Składniki chemiczne naturalnego pożywienia, raz traktowane jako
czynniki zmniejszające jakość diety, obecnie coraz częściej okazują się mieć
korzystny wpływ, konieczność prowadzenia dalszych badań nad odżywianiem się
zwierząt. Informacje o składnikach pożywienia konsumowanego przez papugi w ich
naturalnych warunkach mogą wzbogacić naszą ograniczona wiedzę o wymaganiach
żywieniowych gatunków ptaków.
Składniki odżywcze: pokarm zielony kontra ziarno
Mówiąc ogólnie, zielone rośliny charakteryzują się lepszym
składem substancji odżywczych. Podczas badań nad składnikami odżywczymi różnych
źródeł pożywienia, dr William Harris stwierdził, że w 96 łatwo dostępnych
warzywach jedynym składnikiem niedoborowym jest witamina B12. Dla kontrastu, 18
łatwo dostępnych gatunków ziarna ubogie jest w witaminy C, B12, A,
alfa-tokoferol (witamina E) i wapń.
Rośliny liściaste są jednymi z najbogatszych źródeł składników
odżywczych w królestwie roślin. Im są bardziej zielone, tym więcej takich
wartości dostarczają. Chlorofil, który jest głównym komponentem roślinnej
„krwi”, zawiera magnez w centrum swej cząsteczki, tak jak w naszej krwi żelazo
tworzy centrum cząsteczki hemoglobiny w czerwonych krwinkach. Tak więc, zielone
rośliny zawierają odpowiednią ilość zdrowego dla serca magnezu, który jest
również niezbędny dla właściwego metabolizmu wapnia.
Chlorofil ma odżywczy i łagodzący wpływ na błonę śluzową jelit.
Pomaga oczyścić i uwolnić od toksyn ciało i jest wyjątkowo ważny w oczyszczaniu
wątroby.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
W połowie lat 80-tych naukowcy i dietetycy odkryli, że
pewne kwasy tłuszczowe są niezbędne do życia. Niektóre ważne kwasy tłuszczowe
znajdują się w synapsach nerwowych w mózgu. Wszystkie zwierzęta potrzebują
odpowiednio zbilansowanego składu kwasów tłuszczowych w diecie, aby ich ciało
mogło właściwie funkcjonować. Niezbędne kwasy tłuszczowe dzielimy na dwie
podstawowe grupy: omega-3 i omega-6.
Naukowcy zajmujący się żywieniem donoszą, że wiele najczęstszych
problemów zdrowotnych spowodowanych jest dietą o niewłaściwych proporcjach
kwasów omega-6 do omega-3. Idealnym stosunkiem ilościowym są 2 części omega-3 do
1 części omega-6. W domowej diecie ptaków kwasów omega-6 jest znacznie więcej
niż omega-3. To dlatego, że kwasy tłuszczowe omega-6 pochodzą głównie z ziaren,
podczas gdy omega-3 z zielonych roślin liściastych (lądowych i morskich),
niektórych orzechów np. orzech włoski i nasion takich jak siemię lniane.
Problemy zdrowotne powiązane z dietą o wysokiej zawartości kwasów omega-6 i
niskiej omega-3 to: nowotwory, choroby serca, artretyzm, depresja, otyłość, insulinooporność (cukrzyca typu II), alergie, choroby autoimmunologiczne,
cukrzyca insulinozależna (typu I), zaburzenia zachowania i wiele innych.
Jesteśmy tym, co jemy i co jedzą one
Jak wiemy wszyscy jesteśmy tym co jemy. Jesteśmy także tym, czym
zwierzęta, które jemy były karmione. Nie zamierzamy oczywiście zjeść naszych
papug, ale jest bezpośredni związek pomiędzy poziomem kwasów omega w organizmie
różnorodnych zwierząt z rodzajem pożywienia, jaki jedzą. Ponieważ zostało to
udowodnione w odniesieniu do ludzi, bydła, drobiu, i ryb stwierdzenie to jest
również prawdziwe w odniesieniu do papug.
Jeśli krowa karmiona była ziarnem zamiast trawą, jej mięso
zawiera więcej kwasów typu omega-6. Jeśli była wypuszczana na pastwisko, jej
mięso ma więcej kwasów omega-3. Bydło żywione w ostatniej fazie tuczenia ziarnem
stopniowo traci kwasy omega-3, które zastępowane są kwasami omega-6
przyswajanymi z ziarna. Mięso kurcząt żywionych naturalną dietą składającą się z
trawy, owadów, warzyw, zieleniny paszowej uzupełnianej owocami oraz niewielką
ilością kukurydzy i jęczmienia, będzie zawierało więcej kwasów omega-3, podczas
gdy przemysłowo hodowany drób karmiony głównie ziarnem, może zawierać 20 razy
więcej kwasów tłuszczowych typu omega-6.
Jaja kur „podwórkowych” również odzwierciedlają te różnice
w składzie kwasów tłuszczowych. Jaja te zawierają mniej cholesterolu i stosunek
kwasów omega-6:omega-3 jest na poziomie 1,3:1, zaś jaja kurze z supermarketów od
kur hodowanych na ziarnie: 20:1.
Ludzie zachęcani są do zastępowania czerwonego mięsa rybami,
ponieważ rybie mięso zazwyczaj zawiera więcej kwasów omega-3 w porównaniu do
mięsa czerwonego. Stosunkowo wysoka zawartość kwasów omega-3 zawarty w mięsie
rybim jest rezultatem tego, że większe ryby zjadają mniejsze, które żywią się
glonami i planktonem roślinnym. Ponieważ mniejsze ryby pozyskują kwasy omega-3
ze zjedzonych roślin, większe ryby, które je zjadają, (a które z kolei zjadamy
my) są również bogate w te kwasy. Tym niemniej, jeśli ryby są hodowane
przemysłowo, na pożywieniu, które zawiera ziarno zamiast zieleniny, korzyści ze
spożywania ryb zanikają, ponieważ te ryby mają więcej kwasów omega-6 niż omega-3
Problemy zdrowotne spowodowane nierównowagą kwasów omega-6:omega-3
Ludzie nie są jedynym gatunkiem z problemami zdrowotnymi
związanymi z dietą bogatszą w kwasy tłuszczowe omega-6 zamiast omega-3.
Wszystkie zwierzęta hodowlane, z bydłem włącznie, w naturalnych
warunkach żywiły się zielonymi liśćmi roślin ze stosunkowo niewielkim dodatkiem
ziarna, gdy trawa dojrzewa i zaczyna się rozsiewać. Mleczne krowy, które
wypasane są na dobrych pastwiskach spożywają duże ilości witaminy A. Kiedy
przestawiane są na dietę opartą na ziarnie, często pojawia się niedobór tej
witaminy. Krowy karmione ziarnem przyswajają mniejsze ilości witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E, nawet jeśli te witaminy dodawane są do
paszy. W efekcie mleko zawiera mniej tych witamin, i muszą być one dodawane po
udoju. W Queensland przebadano wątroby zabitych w rzeźni krów. Były to krowy
podobnej rasy oraz o podobnym wieku i wadze. 5647 Było karmionych ziarnem, a 621
pasło się na pastwiskach. Uszkodzenia wątroby miało 11 % zwierząt karmionych
ziarnem w porównaniu do zaledwie 0,2 % zwierząt karmionych trawą.
Cel karmienia bydła ziarnem zamiast trawą to „utuczenie”
przed ubojem. Karmienie krów dużymi ilościami ziarna obniża w ich żołądkach
poziom pH prowadzając do kwasicy (acydozy).
Zmuszanie drobiu przeznaczonego na mięso do szybkiego
wzrostu poprzez dostarczanie mu wysokoenergetycznego pożywienia opartego na
ziarnie może doprowadzić do niewydolności serca lub „wodobrzusza”. Kurczęta
rozwijają się tak gwałtownie, że ich mięsień sercowy nie może nadążyć.
Gęsi i kaczki są zmuszane do jedzenia dużych ilości mieszanek z
ziaren aby spowodować powiększenie się wątroby i jej stłuszczenie. Pasztet z
gęsich wątróbek (pate’ de foie gras) uważany za przysmak, robiony jest z takiej
chorej wątroby. Sekcje zwłok ujawniły, że te ptaki cierpiały także na choroby
serca i nerek.
Alternatywa dla ziarna
Współcześni światli rolnicy i konsumenci zwrócili się ponownie
ku wypasaniu jako zdrowszemu sposobowi karmienia żywego inwentarza, niż
karmienie ziarnem.
Suze Fisher tłumaczy karmienie na pastwiskach w ten sposób:
„Karmione trawą/wypasane zwierzęta są wypuszczane na pastwiska, a nie trzymane w
niewoli i karmione głównie ziarnem. Zależnie od regionu, niektóre są wypasane na
pastwiskach przez całe życie, podczas gdy inne sezonowo (od wiosny do jesieni).
Niektórym zwierzętom dodatkowo podaje się ziarno lub siano jako uzupełnienie”.
Wypasanie bydła i drobiu to tradycyjna metoda hodowli zwierząt
użytkowych, przyjazna dla środowiska, humanitarna i dostarczająca najzdrowszego
mięsa, nabiału i jajek.
W ostatnich latach badania nad mięsem zwierząt pasących się,
wskazują na znacznie wyższą niż w zwykłym mięsie zawartość witaminy E, ,
niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFA), sprzężonego kwasu linolowego (CLA) o
właściwościach przeciwnowotworowych, beta-karotenu i innych ważnych składników.
Nabiał i jaja naturalnie karmionego drobiu również zawierają większe ilości
składników odżywczych (włącznie z witaminą B12, kwasem foliowym, witaminą E,
niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, witaminą A i karotenem) niż zwykłe jaja czy
nabiał.
Jedzenie traw i innych roślin znajdujących się zazwyczaj na
pastwiskach jest kluczem do zdrowych proporcji składników odżywczych w takim
pożywieniu. Bydło, owce i bizony mogą być hodowane w 100 % na trawie jako swojej
naturalnej diecie, , jednak drób na pastwiskach żywiony jest zazwyczaj ziarnem.
Ma on jednak dostęp do trawy i robaków, które sprawiają, że jego mięso jest
zdrowsze. Przemysłowo hodowane kozy i świnie, są również zazwyczaj karmione
ziarnem, roślinami korzeniowymi i/lub sianem. Generalna zasada jest taka, że im
więcej trawy/pastwiska i mniej ziarna tym zdrowsze jest mięso i tłuszcz. Czasem
bydło dopasane jest przed ubojem ziarnem, a to redukuje zdrowe właściwości
mięsa. Upewnij się więc pytając farmera, jaki procent diety jego zwierząt
zaspokaja pastwisko.
(Zauważcie, że wolny wypas niekoniecznie oznacza, że zwierzę ma wolny dostęp
do trawy)
Jeśli rolnik może dostarczyć inwentarzowi zdrowszą i bardziej
naturalna dietę, hodowca papug powinien zrobić to samo dla swych podopiecznych.
Tak więc zielenina powinna być podstawą diety ptaków, które w naturze mieszkają
na drzewach.
Co i ile?
Najlepszy zielony pokarm, to ciemnozielone liściaste rośliny
takie jak cykoria, kapusta włoska, szpinak, rukiew siewna, czyli arugula,
raddicchio (odmiana cykorii), gorczyca, burak, mniszek lekarski, botwina,
rzeżucha, rzepa, kapusta collard i sałata rzymska.
Portulaka, jeśli ją znajdziesz, jest niesłychanie bogata w kwasy
tłuszczowe omega-3. W niektórych stanach rośnie ona jako nieznośne zielsko w
ogródkach (w Polsce rzadka, przyp. kons.). Zetnij ją i karm nią swoje ptaki jeśli
tylko jest wolna od pestycydów, herbicydów, i nawozów sztucznych. Ziele szałwii
argentyńskiej zwanej chia (Salvia columbariae), nasiona szałwii argentyńskiej są
również bogate w kwasy omega-3.
Zielenina może stanowić 15-30 % diety, zależnie od gatunku
ptaka, jego kondycji i ogólnego zdrowia. Dla otyłych ptaków prawdziwym
dobrodziejstwem będzie zastąpienie zieleniną i warzywami niektórych zbyt
kalorycznych pokarmów.
Poniższa tabela da Ci ogólne pojęcie o odżywczej wartości roślin
zielonych. Są one bardzo bogate w witaminę A, C, kwas foliowy i elektrolity.
Warzywo/roślina |
białko % |
węglowodany % |
inne składniki odżywcze |
endywia (odmiana cykorii) |
1.2 |
3.3 |
wit. C, A, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor |
sałata (różne odmiany) |
1.2 |
2.3 |
kapusta chińska |
1.5 |
2.1 |
kapusta |
1.4 |
5.4 |
jak
kapusta włoska, wit. C, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, kwas glutaminowy |
gwiazdnica pospolita |
|
|
inozytol, rutyna, PABA (kwas paraaminobenzoesowy), rutyna,
biotyna, cholina, inozytol, wit. C, B6, B12, D, beta karoten, magnez, żelazo,
wapń, potas, cynk, fosfor, mangan, sód, miedź i krzem |
cykoria |
1.7 |
4.7 |
wit. C, A, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor |
collard (odmiana kapusty o zielonych liściach nie tworząca główki) |
2.4 |
5.6 |
jak kapusta włoska: wit. A, E,
C, kwas foliowy, wapń, potas, sód, niacyna (wit. PP) |
mniszek lekarski |
2.7 |
9.2 |
bioflawonoidy, inozytol, inulina, wit. A, B, C i B2, lecytyna i
potas |
kapusta włoska |
3.3 |
10 |
sulforafan, luteina, indole, quercetyna, wit. A, B, C, wapń |
gorczyca |
2.7 |
4.9 |
enzym myrozynaza (glukohydrolaza tioglukozydowa, EC 3.2.3.1),
glukozydy sinalbina i sinapina, wit. A, C, B1, B2, beta karoten, wapń, potas i
magnez |
pokrzywa |
10 (najwyższa zawartość białka z wszystkich tu wymienionych roślin) |
|
tanina, kwas mrówkowy, wit. A, C, B, beta karoten, wapń, magnez,
żelazo, potas, fosfor, mangan, krzemionka, jod, krzem, sód, chlorofil |
zielona pietruszka (natka) |
2.9 |
6.3 |
kumaryna, karweol, limonen, quercetyna, apiol, pinen, wit. C, E,
A, karoteny |
portulaka pospolita |
1.3 |
3.4 |
bogate źródło wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych omega-3, wit. A, C i E, glutation, wapń, magnez, fenyloalanina,
potas i tryptofan |
sałata rzymska |
1.6 |
2.3 |
luteina, zeaksantyna, zmienna, ale
stosunkowo duża zawartość wit. A, C, kwas foliowy, wapń, magnez, sód, potas |
szpinak |
2.8 |
3.5 |
botwina |
1.8 |
3.7 |
liście rzepy |
1.5 |
5.7 |
jak kapusta włoska, wit. C, A, E, kwas foliowy, wapń, potas |
rzeżucha |
2.3 |
1.2 |
wit. A, C, żelazo, wapń,
tiamina (wit. B1), ryboflawina (wit. B2) i niacyna (wit.PP) |
Artykuł pochodzi z
Holistic Bird Newsletter
i został przetłumaczony i zamieszczony za zgodą Autorki i Redakcji. HolisticBird
Newsletter jest publikacją on-line poświęconą zdrowiu i naturalnemu leczeniu
ptaków. Osoby znające język angielski znajdą tam wiele ciekawych artykułów.
Zapraszamy.<.p>
Wszelkie prawa © HolisticBird Organization
Dla serwisu Cockatiel czyli Nimfa tłumaczyła Gabriela Zenker. Tłumaczenie tabelek i konsultacja biologiczna dr Iwona Palczewska.
Artykuł został przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa. Ukazał się w
roku 2003.
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 1
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 2
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 3
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 4
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 5
|