|
UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Orzechy, nasiona i kiełki
Orzechy są dobrym źródłem białka, minerałów, zdrowych tłuszczów
oraz witamin pod warunkiem, ze nie zostały uprażone. Pod wpływem prażenia
tłuszcz staje się szkodliwy, a witaminy i minerały utracone. Orzechy mają
korzystniejsze z punktu widzenia potrzeb ptasiego organizmu, skład i proporcje
aminokwasów, niż niektóre nasiona, na przykład słonecznika czy krokosza
barwierskigo, ale mają mało aminokwasów takich jak tryptofan czy metionina.
Poszczególne gatunki orzechów różnią się między sobą składem i wartością
odżywczą. Substancje chemiczne w nich zawarte to między innymi fitosterole,
takie jak beta-sistosterol, kampesterol i stigmasterol. Fitosterole są głównym
budulcem błon komórkowych.
Nasiona bylin mają podobną wartość odżywczą jak orzechy. Zależy
ona od ich gatunku, i miejsca uprawy. Ogólnie rzecz biorąc tłuszcze w nich
zawarte są zdrowe, ale wysokokaloryczne, więc ich podawanie musi być dopasowane
do indywidualnych potrzeb każdego ptaka. Nasiona bylin wchodzące w skład
mieszanek to słonecznik, krokosz, oset i konopie. Zaliczamy do nich również
grykę, ponieważ nie jest ona trawą, i jej nasiona są orzechami, w odróżnieniu od
nasion zbóż, które są ziarniakami, choć w gospodarce rolnej w Polsce zaliczana
jest do zbóż właściwych, razem z pszenicą, żytem, jęczmieniem, prosem, owsem,
ryżem, kukurydzą i sorgo)
Inne nasiona, którymi możemy karmić nasze ptaki to nasiona traw,
blisko spokrewnionych ze zbożami, ale nie zawierające glutenu, obecnego w
większości zbóż. Ziarna bezglutenowe to różne gatunki prosa, kukurydza, kanar i
ryż. Większość zbóż zawiera białkowo-węglowodanową cząsteczkę zwaną glutenem,
mogącą powodować zaburzenia wchłaniania u wrażliwych osobników. Gluten znajduje
się w pszenicy, życie i owsie. Zboża nie mają wystarczającej zawartości
aminokwasów, nie ma w nich lizyny i metioniny. Quinoa uważana jest za wyjątek.
Kiełki
Kiedy ziarna, warzywa strączkowe i nasiona kiełkują, węglowodany
przeobrażają się w białka, a zawartość witamin takich jak C, E czy K wzrasta.
Zawartość białek wzrasta o 15-30%, a zawartość witaminy B aż dziesięciokrotnie.
Większość kiełków jest podawanych krótko po wykiełkowaniu i pokazaniu się
pierwszego "ogonka". Warzywa strączkowe są zwykle podawane właśnie na tym
etapie.
Jeśli kiełkom pozwoli się rosnąć aż do ukazania się pierwszych
liści, w ich składzie pojawia się chlorofil i wzrasta zawartość beta karotenu.
Pszenica i jęczmień są czasem hodowane do tego etapu.
Kiełki to "żywe" pożywienie, które zawiera enzymy ułatwiające
trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Nasionami dobrymi do kiełkowania
są fasola adzuki, gryka, koniczyna, kozieradka, soczewica, fasola mung, quinoa i
słonecznik.
orzechy, ziarno, nasiona, kiełki |
białko % |
tłuszcz % |
węglowodany % |
inne składniki odżywcze |
migdały |
21 |
50 |
20 |
fitosterole, błonnik, jedno- i
wielonienasycone tłuszcze, wit. E, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor |
orzechy brazylijskie |
14 |
66 |
12 |
fitosterole, błonnik, jedno- i wielonienasycone tłuszcze, kwas
foliowy, magnez, potas, fosfor, selen |
orzech kokosowy |
3 |
33 |
15 |
fitosterole,
błonnik, jedno- i wielonienasycone tłuszcze, nasycone tłuszcze, wapń, magnez,
potas, fosfor |
orzechy laskowe |
14 |
60 |
16 |
fitosterole, błonnik, jedno- i
wielonienasycone tłuszcze, kwas foliowy, magnez, potas, fosfor |
orzechy bukowe |
8 |
75 |
13 |
fitosterole, błonnik, jedno- i wielonienasycone tłuszcze, kwas
foliowy, wapń, potas |
orzechy pekan (orzechy hikorowe) |
9 |
71 |
13 |
fitosterole, błonnik,
jedno- i wielonienasycone tłuszcze, wit. A, magnez, fosfor, potas |
orzeszki piniowe |
11 |
60 |
19 |
fitosterole, błonnik, jedno- i wielonienasycone tłuszcze, kwas
foliowy, magnez, potas |
orzechy włoskie |
15 |
65 |
13 |
fitosterole, błonnik, jedno- i
wielonienasycone tłuszcze, magnez, fosfor, potas |
nasiona (pestki) arbuza |
28 |
47 |
15 |
kwas foliowy, magnez, fosfor, potas |
proso |
11 |
4 |
72 |
ziarno bezglutenowe,
magnez, potas, niacyna (wit. PP), ryboflawina (wit. B2), żelazo |
owies |
16 |
6 |
66 |
zawiera gluten, wapń, witaminy z grupy B , kwas foliowy, żelazo,
magnez. Otręby zawierają rozpuszczalny błonnik. |
słonecznik |
22 |
49 |
18 |
fitosterole, błonnik,
jedno- i wielonienasycone tłuszcze, wapń, fosfor, magnez, potas |
kiełki soczewicy |
8.9 |
0.5 |
22 |
wit. C, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy |
kiełki chińskiej
zielonej fasoli mung |
3 |
0.1 |
5.9 |
wit. C, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy |
quinoa (komosa ryżowa) |
13 |
5 |
68 |
wit. B, wapń, nierozpuszczalny błonnik, kumaryny,
flawonoidy, inhibitory proteazy, fitaty, fenole, glukonaty, sole mineralne |
Białko zwierzęce
Owady i ich larwy to naturalne źródło tłuszczu i białka dla
ptaków dziko żyjących. „Robaki” są szczególnie poszukiwane w okresie godowym i w
czasie karmienia młodych.
- Larwy mącznika są one popularnym pożywieniem, ale są bogate w tłuszcz, a
ubogie w białko, co może prowadzić do otyłości.
- Larwa barciaka większego (Galleria mellonella) i barciaka mniejszego (Achroia
grisella) są dobrym źródłem składników odżywczych, ich wartość jest
porównywalna, a w pewnych wypadkach nawet większa niż innych owadów. W tych
larwach znajduje się bardzo mało chityny i są one w związku z tym łatwiejsze
do strawienia niż inne insekty takie jak mącznik czy świerszcze.
- Larwy jedwabnika morwowego (Bombyx mori) są bardzo pożywne i
lekkostrawne. Tak jak larwy barciaka nie mają one grubego szkieletu
zewnętrznego, co ułatwia trawienie. Stosunek zawartości wapnia do fosforu w
ich organizmach wynosi prawie 1:1. Aby dostarczyć więcej wapnia można je
dodatkowo posypać sproszkowana kostką wapienną, czy muszlą sepii.
- Dżdżownice (Lumbricus vulgaris i Lumbricus terrestris), wymagają pewnej
ostrożności (nie jest wskazane podawanie dżdżownic z ziemi zanieczyszczonej
metalami ciężkimi, czyli z pobliża dróg oraz z sadów czy pól gdzie stosowano
środki ochrony roślin – przyp. red.), są lekkostrawne. Dżdżownice zawierają
bardzo dużo białka, mało tłuszczu i dużo węglowodanów.
Wszystkie te stworzenia można kupić przez Internet (artykuł nie
był pisany w Polsce...). Nie polecam żywienia ptaków owadami czy robakami z
własnego ogródka, ponieważ mogą być siedliskiem bakterii chorobotwórczych. Mogą
być także wystawione na działanie nawozów i pestycydów. Larwy i owady mające być
pożywieniem dla zwierząt są specjalnie karmione i hodowane tak, aby nie stanowić
zagrożenia dla ptaków.
Niektóre z nich można łatwo hodować samemu. Jeśli się na to
zdecydujesz, będziesz kontrolować to, co jedzą i dzięki temu dostarczysz swojemu
ptakowi najpotrzebniejszych składników odżywczych. Jeśli wolisz nie mieć do
czynienia z „robakami”, możesz zamiast nich podawać gotowaną wołowinę, kurczaka
i jajka na twardo. Jednakże wtedy Twój ptak zostanie pozbawiony ważnych enzymów
zawartych w żywych organizmach.
Białko zwierzęce |
białko % |
tłuszcz % |
mikroelementy i inne składniki odżywcze |
larwy mącznika młynarka (Tenebrio molitor) |
35% |
50% |
wapń 0.26% fosfor 0.23% zawartość zmienna |
świerszcze |
50% |
40% |
wapń 0.23% fosfor 0.74% zawartość zmienna |
larwy jedwabnika morwowego (Bombyx mori) |
55% |
45% |
wapń 0.21% fosfor 0.54% zawartość zmienna |
larwy barciaka większego “mola woskowego” (Galleria mellonella) |
25% |
75% |
wapń & fosfor zawartość zmienna |
dżdżownice |
73 |
13 |
wapń & fosfor zawartość zmienna |
pierś kurczaka, pieczona |
31 |
4 |
fosfor, potas |
udka i podudzia kurczaka, pieczone |
27 |
10 |
potas, fosfor |
suszona chuda wołowina, gotowana |
28 |
15 |
fosfor, potas |
jajo kurze całe, gotowane |
12 |
10 |
wit. A, D, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód |
żółtko jaja kurzego, gotowane |
16 |
30 |
wit. A, D, kwas foliowy, wapń,
fosfor, potas |
Artykuł pochodzi z
Holistic Bird Newsletter
i został przetłumaczony i zamieszczony za zgodą Autorki
i Redakcji. HolisticBird Newsletter jest publikacją
on-line poświęconą zdrowiu i naturalnemu leczeniu
ptaków. Osoby znające język angielski znajdą tam wiele
ciekawych artykułów. Zapraszamy.<.p>
Wszelkie prawa © HolisticBird Organization
Dla serwisu Cockatiel czyli Nimfa tłumaczyła Monika Prebisz. Tłumaczenie
tabelek i konsultacja biologiczna dr Iwona Palczewska.
Artykuł został przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa. Ukazał się w
roku 2003.
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 1
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 2
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 3
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 4
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 5
|