|
UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Gotowane bulwy, nasiona roślin strączkowych i ziarna
Bulwy, nasiona roślin strączkowych i ziarna zawierają korzystny
dla zdrowia błonnik oraz węglowodany złożone, takie jak skrobia. Problem z tego
typu węglowodanami polega na tym, że sprzyjają otyłości u niektórych mało
ruchliwych ptaków, takich jak amazonki, kakadu i barwnice. Nie istnieją
węglowodany niezbędne dla funkcjonowania organizmu. W odróżnieniu od białek,
węglowodany nie są zużywane do budowy tkanek, ani do wzmocnienia układu
odpornościowego. Nie są one także używane do natłuszczania skóry i stawów, lub
tez do ochrony systemu nerwowego, tak jak tłuszcze. Węglowodany spełniają tylko
jedna funkcję. Mianowicie ich zadaniem jest szybkie dostarczenie energii do lotu
oraz innych czynności. Wszystkie węglowodany, które nie zostaną wykorzystany
krótko po strawieniu, odkładane są w postaci tłuszczu. Z tego powodu powinniśmy
ograniczać karmienie skrobią ptaków, które przebywają w większości w klatce i są
stosunkowo mało aktywne. Innym powodem, dla którego powinniśmy ograniczać
karmienie ptaków bulwami jest fakt, że dla wielu gatunków nie jest to naturalny
pokarm. Tylko nieliczne gatunki ptaków żywią się wygrzebywanymi z ziemi bulwami.
Jakkolwiek te gatunki, które żyją w pobliżu ludzkich siedzib masowo zlatują się
w porze zbiorów słodkich ziemniaków. Jak już wcześniej to wyjaśniliśmy,
żerowanie na uprawach nie powinno być uważane za naturalne lub zdrowe dla
ptaków, chyba, że jest to jedynie część ich diety. Wyjątkami wśród bulw są:
słodki ziemniak i marchew. Te pomarańczowe bulwy zawierają tak wiele korzystnych
składników odżywczych, że możemy przymknąć oko na ich zawartość skrobi, pod
warunkiem, że podawane są w umiarkowanych ilościach. Słodkie ziemniaki powinny
być ugotowane, ale marchewka może być podawana na surowo, lub tez ugotowana na
parze.
Rośliny strączkowe
Ptaki w naturze żerują na roślinach strączkowych. Niektóre z
nich to pnącza, które wspinają się po drzewach, a niektóre są to po prostu
drzewa i krzewy strączkowe. Na przykład ary różowookie w swoim środowisku
naturalnym zbliżonym do sawanny żywią się strąkami krzewów Prosopis glandulosa
zwanych mesquite. Także w lasach deszczowych rośnie wiele odmian roślin
strączkowych. Jednak w naturze ptaki by spożywały tylko świeże i zielone lub
dojrzale, a nie suche, czy gotowane nasiona.
Nasiona roślin strączkowych są zazwyczaj bogate w białko i
węglowodany a ubogie w tłuszcz, ale różne odmiany mają zróżnicowaną zawartość
składników odżywczych i antyodżywczych. Strączkowe, którymi karmimy nasze ptaki
różnią się od tych, które są dostępne dla nich w krajach ich pochodzenia, a z
pewnością są podawane w innej formie, chyba, że podajemy je świeże lub
skiełkowane.
Jedną z roślin strączkowych, którą otacza wiele kontrowersji
jest soja. Soy Online Services - organizację pozarządową składającą się z osób
prywatnych, których misją jest informowanie opinii publicznej o faktach
dotyczących soji, zaniepokoiła jej toksyczność, na którą wskazuje jej wpływ na
zwierzęta. W raporcie możemy przeczytać: "Szkody spowodowane przez soję u
zwierząt są znane od dziesięcioleci, ale ten fakt wydaje się być obecnie
ignorowany przez producentów pasz. Stosowanie mieszanek żywieniowych dla ptaków
zawierających soję zbiega się w czasie z wystąpieniem tysięcy zgonów oraz
anomalii u ptaków. Efekty te były rozpowszechnione i opublikowane przez wielu
wiodących hodowców papug z Nowej Zelandii".
Wśród efektów ubocznych zauważonych przez tych hodowców ptaków
możemy wymienić:
- deformacje dzioba i kości;
- powiększenie tarczycy;
- zaburzenia układu odpornościowego;
- bezpłodność;
- przedwczesne dojrzewanie (hodowcy ptaków spostrzegli, ze ich ptaki
wybarwiały się już po kilku miesiącach. Fakt ten nie uszedł uwadze jednego
producenta karmy dla ptaków, który wykorzystał go w promocji swego
produktu).
Ziarna soji zawierają kilka roślinnych związków chemicznych w
relatywnie wysokich stężeniach. Należą do nich: lektyny, fitosterole, kwas
fitowy saponiny, inhibitory proteazy, oraz inne, takie jak kwas fenolowy i
izoflawonoidy. Niektóre z tych substancji znajdujących się w soi pełnią dwojakie
funkcje, pożyteczne, ale też są składnikami antyodżywczymi.
Składniki antyodżywcze
Substancje antyodżywcze są związkami o negatywnych efektach odżywczych. Na
przykład, kwas fitowy w ziarnach soji hamuje wchłanianie żelaza, cynku i wapnia.
Niektóre ze związków chemicznych w soi, izoflawony, są badane ze względu na ich
korzystne działanie w leczeniu nowotworów, chorób serca, osteoporozy i
menopauzy. Mogą one być alternatywą dla terapii hormonalnej. To właśnie
działanie izoflawonów w soji może być odpowiedzialne za niepłodność i
przedwczesne dojrzewanie u ptaków.
Innym powodem do obaw w przypadku soi jest fakt, że jest
praktycznie niemożliwe znalezienie nasion, które nie byłyby modyfikowane
genetycznie. Zarówno ze względu na zdrowie naszych ptaków, jak i względy etyczne
w odniesieniu do środowiska naturalnego, należy unikać soi w żywieniu ptaków.
Najbezpieczniejszymi w żywieniu ptaków są uprawne odmiany roślin
strączkowych: fasola mung, adzuki, i soczewica. Ziarna te mogą być podawane
zarówno jako kiełki, lub też ugotowane. Innymi nasionami, które są uważane za
dość bezpieczne są: fasola pinto, jaś i drobnoziarniste odmiany fasoli, takie
jak navy. Te fasole powinny być podawane tylko dokładnie ugotowane. Soja jest
rośliną strączkową, której ptaki nie spożywają w naturze. Innym pożywieniem,
którego nie ma w naturalnej diecie papug zamieszkujących korony drzew są ziarna
traw.
Ziarno
Otręby i zarodki całych ziaren zawierają związki chemiczne, które, jak się
sądzi, zapobiegają nowotworom. Oczyszczone i przetworzone ziarno jest pozbawione
tych właściwości. Badania laboratoryjne wykazały, ze oleje roślinne, takie jak
olej kukurydziany, obniżają odporność i powodują raka u zwierząt
laboratoryjnych.
Ziarna następujących zbóż: pszenica, żyto, jęczmień, odmiany
pszenicy takie jak orkisz, kamut, zawierają białka (gluten, gliadynę i
gluteinę), które mogą wywoływać choroby przewodu pokarmowego oraz inne
schorzenia u wrażliwych ptaków. Ludzie spożywają ziarna od 10 - 15-tu tysięcy
lat a niektóre rasy wciąż nie przystosowały się do białek w ziarnach. Naukowcy
odnotowali ponad 150 chorób u ludzi spowodowanych spożywaniem ziarna.
Najbardziej wrażliwymi na spożywanie ziarna są potomkowie plemion wywodzących
się z obszarów najbardziej oddalonych od pierwotnego źródła zbóż zawierających
gluten (region śródziemnomorski), co wskazuje, ze mieli oni mniej czasu na
przystosowanie się. Porównajmy to z ptakami, których większość gatunków po raz
pierwszy zetknęło się z ziarnem zbóż dopiero w niewoli, jedno do dwóch pokoleń
wstecz.
Wśród objawów uczulenia na ziarna można wymienić: swędzenie
skóry, wybroczyny na skórze i krwawienia, niedobory składników mineralnych
spowodowane zaburzeniami wchłania, choroby układu oddechowego nie spowodowane
infekcją bakteryjną lub wirusową, zaburzenia trawienia, zaburzenia psychiczne,
powikłania rozrodu, podatność na infekcje grzybicze, zaburzenia funkcjonowania
tarczycy oraz choroby autoimmunologiczne.
Najbezpieczniejszymi ziarnami są: quinoa, proso, gryka, brązowy
ryż, kukurydza podawana jako warzywo, oraz otręby i zarodki pszenicy i owsa.
Jakkolwiek, należy pamiętać, że nawet niewielkie ilości kwasu fitowego, który
zawierają, mogą wchodzić w związki z minerałami w pokarmie i uniemożliwiać ich
wchłanianie przez organizm. Z tego względu, należy podawać suplementy witaminowe
i mineralne w celu wyrównania niedoborów.
Bulwy, warzywa strączkowe, zboża |
białko % |
tłuszcz % |
węglowodany % |
inne składniki odżywcze |
marchew |
1.0 |
0.2 |
10.1 |
karotenoidy, wit. A, C, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez |
słodki ziemniak (batat) |
1.6 |
0.3 |
24 |
karotenoidy, wit. A, C, B, potas, żelazo |
rzepa |
0.9 |
0.1 |
6.2 |
indole, izotiocynaty, wit. C, A |
fasola pinto, gotowana |
8.2 |
0.5 |
25.6 |
wapń, magnez, fosfor, potas, kwas foliowy |
fasola „Jaś”, gotowana |
8.7 |
0.5 |
26.3 |
wapń, magnez, fosfor, potas, kwas foliowy |
soczewica, gotowana |
9 |
0.3 |
20 |
tiamina (wit. B1), niacyna (wit. PP), kwas pantotenowy,
żelazo, potas, wapń, fosfor |
zielony groszek |
5 |
0.4 |
14.4 |
wit. C, A, B, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, wapń |
groch, gotowany |
8 |
0.3 |
21 |
wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy |
ryż brązowy, gotowany |
2.3 |
0.83 |
23.5 |
wapń, magnez, fosfor, potas, kwas foliowy |
ziarno quinoa, gotowane |
13 |
5.8 |
68.9 |
nierozpuszczalny
błonnik, kumaryny, flawonoidy, inhibitory proteazy, fitaty, fenole, glukonaty.
Ziarna są pokryte warstwą saponin, muszą być opłukane przed użyciem. |
ziarno owsa, całe, gotowane |
16.8 |
6.9 |
66.2 |
rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, kumaryny, flawonoidy, inhibitory proteazy, fitaty, fenole, glukonaty |
kukurydza w kolbach, surowa |
3.2 |
1.1 |
19 |
kumaryny, flawonoidy, inhibitory proteazy, fitaty, fenole,
glukonaty |
ziarno kukurydzy, gotowane |
9.4 |
4.7 |
74 |
kumaryny, flawonoidy,
inhibitory proteazy, fitaty, fenole, glukonaty |
Suplementy
Najlepszym źródłem witamin i minerałów bogaty w nie naturalny pokarm.
Istnieją ku temu trzy główne powody. Po pierwsze, syntetyczne witaminy nie są
przyswajane tak dobrze jak witaminy znajdujące się w pokarmie. Po drugie,
syntetycznym witaminom nie towarzyszą środki odżywcze zawarte w naturalnym
pożywieniu. Oznacza to, ze wiele substancji odżywczych jest usuwanych z
produkowanych suplementów. Po trzecie, badania wykazały, że syntetyczne postaci
witamin nie działają tak efektywnie jak naturalne. Jednym z przykładów są
badania nad rolą beta-karotenu w profilaktyce raka płuca u palaczy tytoniu,
gdzie u palaczy, którym podawano suplementy beta-karotenu, stwierdzono
zwiększony wskaźnik ryzyka zachorowania na raka płuca, podczas gdy u tych,
którym podawano pokarmy bogate w beta-karoten, ryzyko raka płuca było obniżone.
Ponadto żywność uprawiana na glebach ubogich w związki mineralne, lub też długo
składowana, traci stopniowo składniki odżywcze i nie jest w stanie dostarczyć
wszystkich witamin i minerałów potrzebnych organizmowi. Z tego powodu
uzupełnianie witamin i minerałów jest konieczne. Najlepszym sposobem na
uzupełnienie tych składników jest podawanie bogatych w minerały roślin.
Rośliny bogate w minerały i witaminy posiadają jedną z poniższych cech:
- rosną
w oceanach i jeziorach
- posiadają długie korzenie, omijające wyjałowione
wierzchnie warstwy gleby,
- pierwsze liście rozwijające się z
bogatego w substancje odżywcze nasiona, zanim korzeń zacznie czerpać składniki
odżywcze z gleby.
Rośliny morskie i słodkowodne
Oceany i niektóre słodkowodne jeziora są kompotem z witamin i minerałów.
Rośliny, które tam rosną partycypują w tej obfitości i same stają się bogate w
składniki odżywcze. Wysuszone i sproszkowane warzywa morskie zawierają
przeciętnie 50% białka, 7% tłuszczu; 20% węglowodanów oraz bogaty bukiet witamin
i minerałów. Pośród warzyw morskich możemy wymienić glony takie jak: brunatnice
Rhodymenia palmata, morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus), wakame (Undaria
pinnatifida), nori (Porphyra umbilicalis) i kombu (Laminaria sp.). Jadalne
słodkowodne glony to: zielenice takie jak chlorella oraz sinice: spirulina i
inne.
Chlorella zawiera wszystkie witaminy z grupy B, C, E, 58%
białka, aminokwasy, węglowodany i pierwiastki śladowe. Zawiera więcej witaminy
B12 niż wątroba, a także duże ilości karotenów. Chlorella nie tylko zawiera
chlorofil, ale też związki probiotyczne, które przyczyniają się do dobrego stanu
zdrowia. Spirulina jest także doskonałym suplementem, ponieważ zawiera składniki
odżywcze bardziej skoncentrowane, niż w jakichkolwiek ziarnach, ziołach, lub
roślinach. Taka sama powierzchnia gruntu przeznaczona na stawy do uprawy
spiruliny może wyprodukować 20 razy więcej białka, niż soja. Spirulina zawiera
70% białka, niezbędne aminokwasy, niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminę B12 oraz
niebieski barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych (fikocyjanina) Cząstki
spiruliny podawane w karmie zwierzętom hodowlanym wspomagają ich naturalną
odporność na infekcje.
Niektórzy właściciele ptaków donosili o zaburzeniach
neurologicznych u ptaków karmionych spiruliną: o trzepotaniu skrzydłami i
naprzemiennych skurczach i rozkurczach mięśni stóp - tzw. toe-tapping, zwłaszcza
u barwnic. Osobiście nie doświadczyłam tego problemu, mimo, iż podawałam mojej
barwnicy spore ilości spiruliny w miękkim pożywieniu oraz w mieszance do
ręcznego karmienia piskląt. Można przypuszczać, ze niektóre preparaty spiruliny
mogą być pozyskiwane ze źródeł, gdzie woda jest zanieczyszczona chemikaliami i
pestycydami. Prawdopodobnie to te zanieczyszczenia, a nie sama spirulina są
odpowiedzialne za zauważone zaburzenia neurologiczne.
Rośliny głęboko ukorzenione
Lucerna posiada korzenie, które sięgają do 130 stóp w głąb ziemi. Ze względu
na tak głębokie ukorzenienie, roślina ta jest w stanie wchłaniać minerały
poniżej wyjałowionej warstwy gruntu. Lucerna jest niezmiernie odżywczą rośliną,
bogatą w witaminy: A, B1, B6, B12, C, D, E, K, P, niacynę, kwas pantotenowy,
biotynę, kwas foliowy, saponiny, wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, miedź,
żelazo oraz enzymy trawienne.
Wysuszona lucerna zawiera dodatkowe czynniki wpływające na
rozród, których jeszcze nie udało się naukowcom wyizolować ani zsyntetyzować.
Badania eksperymentalne wykazały, że czynniki te polepszają produkcję jaj u
drobiu oraz wykluwanie się piskląt. Innymi roślinami bogatymi w minerały, choć
niekoniecznie głęboko ukorzenionymi są: pokrzywa, mniszek lekarski i azjatyckie
pnącze kudzu (Pueraria lobata).
Trawa to potoczna nazwa niedojrzałych pędów roślin, które
później przekształcą się w kłosy z ziarnem. Nie zawierają one jednak glutenu,
który jest białkiem w ziarnach przyczyniającym się do uczuleń. Przeciwnie, są
one doskonałym źródłem roślinnych składników odżywczych, chlorofilu, oraz
enzymów. Istnieją tysiące niezidentyfikowanych i niewyizolowanych cząsteczek w
zielonej żywności, które mają korzystny wpływ na stan zdrowia, tych, którzy je
spożywają. Jednym z nich jest „grass juice factor”. Jest to rozpuszczalny w
wodzie czynnik wzrostowy o właściwościach wyraźnie różnych od wszystkich znanych
witamin. Działa on jako silny środek przeciwzapalny, spowalnia starzenie się
komórek, stymuluje regenerację ciała. Jego występowanie ogranicza się do pędów
zbóż takich jak jęczmień i pszenica.
Można nabyć trawy jako sproszkowane suplementy lub też
samodzielnie wyhodować i ściąć młode rosnące pędy w celu uzyskania soku.
Substancje odżywcze w zielonej żywności nie są syntetyczne i
dlatego są lepiej przyswajane przez organizm. Towarzyszą im też inne związki
odżywcze, dlatego też działają w sposób zgodny ze swoim przeznaczeniem. Jest to
też postać substancji odżywczych, do której przyswajania świat żywy przystosował
się w toku ewolucji.
Substancje wspomagające odżywianie
Enzymy są katalizatorami, których zadaniem jest przyspieszenie metabolizmu
oraz trawienie pokarmu. Istnieją dwa główne rodzaje enzymów: te, które są
zawarte w surowej żywności, oraz te, które są produkowane przez organizm. Surowa
żywność zawiera wystarczająco dużo enzymów potrzebnych do jej strawienia, jednak
by nie doszło do strawienia żywej rośliny, aktywność enzymów jest hamowana przez
zawarte w niej inhibitory do czasu, kiedy roślina zostanie zjedzona.
Organizm zwierzęcy posiada narządy produkujące enzymy trawiące
pokarm. W przypadku spożywania surowych pokarmów, organizm nie potrzebuje tak
ciężko pracować, aby wyprodukować własne enzymy. Ugotowana i przetworzona
żywność wymaga od organizmu, aby ciężej pracował, więc zmniejsza jego zasoby
oraz siły witalne. Końcówka -aza oznacza, że jest to nazwa enzymu
odpowiedzialnego za rozkład cząsteczek zawartych w pokarmie na formy
przyswajalne dla organizmu.
Proteaza rozkłada białko;
Lipaza rozkłada tłuszcz;
Amylaza rozkłada skrobię (na cukry proste);
Laktaza rozkłada laktozę (cukier
mleczny);
Celulaza rozkłada celulozę (ścianę komórkową u roślin).
Funkcją trzustki jest produkowanie enzymów używanych przez
organizm (proteaza, amylaza, lipaza). Jeśli trzustka nie pracuje prawidłowo lub
też jest przeciążona przez dłuższy czas, organizm nie jest w stanie wyprodukować
dostatecznej ilości enzymów niezbędnych do przemiany materii, lub też do
zwalczania chorób.
Jeśli trzustka nie produkuje wystarczającej ilości enzymów,
wtedy można podawać suplementy enzymów, pochodzące z roślin. Bromelaina z
ananasa i papaina z papai są proteazami. Rozkładają one cząsteczki białek na
aminokwasy. Bromelaina ma dodatkowe właściwości przeciwzapalne i zmniejsza
ryzyko tworzenia się skrzepów w naczyniach krwionośnych.
Probiotyki
Probiotyki są „dodatkami spożywczymi w formie żywych kultur drobnoustrojów,
które mają korzystny wpływ organizm biorcy poprzez poprawę równowagi flory
bakteryjnej w jego przewodzie pokarmowym” (Fuller; 1989.) Liczne badania
wykazały, że probiotyki stymulują funkcje układu odpornościowego oraz mają
działanie przeciwnowotworowe. Są one tez skuteczne w leczeniu biegunek oraz w
zwalczaniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych.
Probiotyki wpływają na układ odpornościowy, rozkładają składniki
pokarmowe w celu umożliwienia ich lepszego przyswajania oraz odgrywają ważną
rolę w poprawie ogólnego stanu zdrowia. Istnieją dwa rodzaje korzystnej flory
bakteryjnej w przewodzie pokarmowym: stała oraz przejściowa.
Flora stała składa się z bakterii, które żyją i rosną w
jelitach. Bakterie flory przejściowej czasowo kolonizują jelita i odgrywają
funkcje normalizujące, zanim zostaną strawione, lub też wyeliminowane po krótkim
pobycie.
Homeostatyczne organizmy glebowe Homeostatic Soil Organisms (HSOs)
HSOs należą do przejściowej flory bakteryjnej. Bakterie te muszą pochodzić z
zewnętrznego źródła, na przykład być spożyte wraz z pożywieniem rosnącym w
glebie. Są one dostępne w suplementach zawierających zielone rośliny, takie jak:
plankton, zielone pędy pszenicy i jęczmienia.
Bakterie te pomagają w przyswajaniu składników odżywczych,
zastępują bakterie chorobotwórcze, regulują pH w jelitach, czyniąc je bardziej
przyjaznym środowiskiem dla pożytecznych bakterii. Mogą one funkcjonować w
każdym środowisku. HSOs są niezmiernie odporne i mogą przetrwać zarówno z
tlenem, lub też bez niego, w kwaśnych, lub też zasadowych warunkach.
Prebiotyki
Prebiotyki to nie podlegające strawieniu węglowodany takie jak
oligosacharydy, które odżywiają i wspomagają przyjazną florę bakteryjną (np.
lactoballicus i bifidobakteria). Niektóre korzyści ze spożywania probiotyków
mogą być osiągnięte poprzez przyjmowanie prebiotyków.
Pokarmem bogatym we fruktooligosacharydy są jabłka, karczochy,
banany, jagody, marchew, czosnek i groszek.
Ptaki cierpiące z powodu poważnych schorzeń, takich jak
zaburzenia trawienia, wchłaniania substancji odżywczych, osłabienie układu
odpornościowego, oraz innych symptomów przewlekłej choroby, mogą skorzystać na
diecie, która zawiera suplementy o terapeutycznych stężeniach probiotyków, HSOs
i prebiotyków.
Karoteny oraz niezbędne kwasy tłuszczowe
Niektóre gatunki ptaków, jak na przykład żako i ara żółtolica (Orthopsittaca
manilata) odżywiają się głównie owocami palm o wysokiej zawartości karotenu. Ten
typ ptaków skorzystałby z dodatku do diety nierafinowanego oleju palmowego (z
owoców palmy Elaesis guineensis). Należy się jednak upewnić, ze kupowany olej
jest nierafinowany, ponieważ karoten będzie nieobecny w rafinowanym oleju.
Większość nasion, orzechów oraz ziaren zawiera więcej kwasów tłuszczowych
omega-6, niż omega-3. (z małymi wyjątkami). Odpowiednią proporcją są 2 części
kwasów omega-3 do jednej części omega-6. Jednym ze sposobów na wzbogacenie diety
w kwasy tłuszczowe typu omega-3 jest dodawanie oleju lnianego, lub tez
posypywanie miękkiego pokarmu papugi proszkiem ze świeżo zmielonych ziaren lnu.
Innym sposobem jest dodawanie do pokarmu ptaka mieszanki olejów, np. Udo’s
Choice. Należy się jednak upewnić, że te łatwo psujące się oleje pochodzą z
chłodziarki w sklepie ze zdrową żywnością i przechowywać je także w lodówce.
Dobrze jest również spróbować olej, aby się upewnić, że nie jest zjełczały.
Nigdy nie wolno karmić ptaków zjełczałymi olejami. Nigdy nie należy do gotowania
posiłków używać oleju lnianego, oleju z wiesiołka, nasion ogórecznika, lub
jakiegokolwiek innego oleju, który może ulec zepsuciu przez ciepło. Oleje te
mogą być podawane jako dressing do sałatki, lub też bezpośrednio skrapiając nimi
karmę.
Artykuł pochodzi z
Holistic Bird Newsletter
i został przetłumaczony i zamieszczony za zgodą Autorki
i Redakcji. HolisticBird Newsletter jest publikacją
on-line poświęconą zdrowiu i naturalnemu leczeniu
ptaków. Osoby znające język angielski znajdą tam wiele
ciekawych artykułów. Zapraszamy.<.p>
Wszelkie prawa © HolisticBird Organization
Dla serwisu Cockatiel czyli Nimfa tłumaczyła Monika Carlin. Tłumaczenie
tabelek i konsultacja biologiczna dr Iwona Palczewska.
Artykuł został przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa. Ukazał się w
roku 2004.
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 1
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 2
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 3
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 4
-
Piramida żywieniowa dla papug, cz. 5
|