|
UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej
na ten temat |
Rośliny trujące to takie, których zjedzenie (a czasem
sam kontakt z nimi) ma wyraźnie negatywne skutki i może
doprowadzić nawet do śmierci. Rośliny
szkodliwe to takie, które mogą wywołać skutki negatywne
dla zdrowia, ale nie zagrażają bezpośrednio życiu. W
Polsce jest ok. 200 gatunków uznawanych za trujące i
szkodliwe, z czego ok. 50 to rośliny trujące (dane dla
ludzi i zwierząt, nie specjalne dla ptaków).
Wszystkie rośliny zawierają węglowodany, białka i
tłuszcze, a poza tym różne inne związki, które są
produktami tzw. wtórnej przemiany materii. Wiele
związków znajdujących się w roślinach ma właściwości
oddziaływania na organizmy żywe. To oddziaływanie może
być lecznicze, a może być właśnie toksyczne. Bardzo często rośliny lecznicze są równocześnie
roślinami trującymi lub szkodliwymi. Tutaj jednak ważna
jest dawka i odpowiednie przygotowanie, np. wcześniejsze
wysuszenie.
Mówiąc o toksyczności roślin trzeba mieć na uwadze
przede wszystkim dwie rzeczy. Po pierwsze
substancje toksyczne mogą występować w całej roślinie w
jednakowym stężeniu, ale mogą też kumulować się w
jakiejś jej części. Po drugie zawartość procentowa
substancji toksycznych w tym samym gatunku jest bardzo
różna w zależności od stanu rozwoju rośliny, pory roku,
gleby, wilgotności czy temperatury i innych czynników
klimatycznych. Ważny może też być sposób zbioru oraz
przechowywania roślin po zbiorze. Wszystkie te
zależności są bardzo skomplikowane. Weźmy bowiem pod
uwagę choćby to, że czynniki klimatyczne to nie tylko
wspomniana wyżej wilgotność i temperatura, ale także
długość dnia, nasłonecznienie, wiatry, a nawet
występowanie mgieł. Wszystko to może powodować, że ten
sam gatunek w jednym przypadku spowoduje silne zatrucie,
w innym nie da żadnych objawów, a w jeszcze innym
spowoduje szybką śmierć. Dlatego też trzeba przyjąć, że
rośliny szkodliwe dla ludzi są to rośliny szkodliwe i nie
eksperymentować z ich podawaniem papugom.
UWAGI: Umieszczenie rośliny na naszej liście nie
oznacza, że cała roślina jest trująca, ani, że jest
śmiertelnie trująca. Czasem trujące są nasiona, czasem
liście, czasem korzeń, a czasem cała roślina.
Niektóre rośliny
tracą substancje toksyczne w miarę dojrzewania, np.
pomidor cały jest trujący, jedynie dojrzałe owoce nie
zawierają substancji toksycznych, znane są natomiast
zatrucia sałatkami z zielonych pomidorów, podobnie
czarny bez.
Czasem na filmach można zobaczyć dzikie ptaki jedzące
niektóre rośliny podane przez nas jako szkodliwe. Mogą
być tego różne przyczyny. Po pierwsze nie wszystkie
rośliny są tak samo szkodliwe dla wszystkich gatunków
ptaków. Po drugie ptak na
wolności może zjeść toksyczną roślinę i potem jakąś
odtrutkę. Prawdopodobnie tak właśnie robią papugi w
Amazonii - jedzą jakieś trujące rośliny, a potem glinkę
jako odtrutkę. Ptaki trzymane w domu nie mają jednak
możliwości zjeść żadnej odtrutki! Po trzecie gatunki
przystosowane ewolucyjnie do danego pożywienia mogą mieć
konkretne enzymy, które neutralizują dane toksyny. W
przypadku papug wiele problemów sprawiają nasiona
ponieważ papugi je rozgryzają i obierają z łusek. Z
jednej strony może to właśnie powodować zatrucie, do
którego nie dochodzi u ptaków, które połykają nasiona w
całości, a potem je wydalają. Z drugiej jednak strony
czasem właśnie w łusce jest największe stężenie toksyn,
więc właśnie u papugi, która nie zjada łusek, nie
dojdzie do zatrucia do którego doszłoby u ptaka, który
zjadłby nasiono z łuską i nie wydalił go w całości, a
strawił je.
W wielu przypadkach nie obserwuje się żadnych objawów
po zjedzeniu przez papugę roślin, które uchodzą za
szkodliwe. Dlaczego? Wydaje się, że można na to pytanie
dać kilka odpowiedzi. Po pierwsze papugi często
tylko bawią się listkami i oddziobują je, ale nie jedzą.
Do ich organizmu dostaje się więc minimalna ilość
toksyny, co przy szybkim przechodzeniu pożywienia przez
układ pokarmowy może
spowodować, że jeszcze mniejsza ilość dostanie się do
krwioobiegu. Po drugie większość toksyn nie ma
działania powodującego natychmiastową śmierć, a tylko
powolne uszkadzanie narządów wewnętrznych. W takiej
sytuacji problemy zaczynają się po dłuższym czasie i na
ogół nie są już łączone z wcześniejszym zjedzeniem
jakiejś rośliny. Po trzecie część objawów jest dla nas
niezauważalna.
ROŚLINY DONICZKOWE
Rośliny doniczkowe są dla nas o tyle ważne, że często
trzymamy je w domach w tych samych pokojach, w których
latają papugi. Jest trochę roślin bezpiecznych (o nich w
oddzielnym artykule już wkrótce), ale większość papug
rośliny te zniszczy.
Podane w tabelce objawy pochodzą z różnych źródeł
dlatego czasem są bardziej, a czasem mniej szczegółowe.
roślina |
objawy |
amarylis, hippeeastrum
(zwartnica) |
podrażnienie błon
śluzowych,
drgawki/konwulsje,
biegunka |
anturium
|
podrażnienie błon
śluzowych, biegunka |
azalia
|
podrażnienie błon
śluzowych,
drgawki/konwulsje,
biegunka, wymioty,
zawroty głowy (ptak się
zatacza) |
bluszcz
|
podrażnienie błon
śluzowych, apatia,
drgawki |
diffenbachia
|
podrażnienie błon
śluzowych, problemy z
oddychaniem i krążeniem |
dracena
|
podrażnienie błon
śluzowych |
drzewko szczęścia
(grubosz)
|
podrażnienie błon
śluzowych, krwawienia z
układu pokarmowego,
wymioty, biegunka |
fikus
benjamina
|
podrażnienie błon
śluzowych |
filodendron
|
podrażnienie błon
śluzowych |
fiołek afrykański
(saintpaula)
|
zaburzenia układu
pokarmowo-jelitowego
|
fiołek alpejski
(cyklamen)
|
podrażnienie błon
śluzowych, biegunka,
wymioty, hemoliza |
gwiazda betlejemska (wilczomlecz piękny, poinsettia)
|
zaburzenia układu
krwionośnego i serca,
zaburzenia układu
pokarmowo-jelitowego
|
hoja
|
wymioty |
hortensja
|
zaburzenia układu
krwionośnego, zaburzenia
układu
pokarmowo-jelitowego
|
jukka |
podrażnienie błon
śluzowych, zaburzenia
układu
pokarmowo-jelitowego,
hemoliza |
kaktusy
|
pokłucie cierniami
kaktusów powoduje trudno
gojące się rany; wiele
kaktusów (głownie rożne
opuncje) ma glochidy
czyli malutkie ciernie
wyposażone w
mikroskopijny haczyk,
który powoduje, że taki
cierń, który na dodatek
odłamuje się, jest
bardzo trudno wyjąć, a
niewyjęty doprowadza do
stanu zapalnego skóry |
kalanchoe (różne gatunki
z tego rodzaju)
|
osowiałość, bezład
ruchowy, drżenie mięśni,
paraliż, śmierć |
kalia |
podrażnienie błon
śluzowych, biegunka,
wymioty |
kroton
|
podrażnienie błon
śluzowych, krwawienia
|
lilie |
podrażnienie błon
śluzowych |
monstera
|
podrażnienie błon
śluzowych |
narcyz, żonkil
|
podrażnienie błon
śluzowych, biegunka,
wymioty |
oleander
|
podrażnienie błon
śluzowych, zaburzenia
układu
pokarmowo-jelitowego,
drgawki/konwulsje,
zaburzenia układu
krążenia |
pierwiosnek (primula)
|
podrażnienie i zapalenie
błon śluzowych układu
pokarmowo - jelitowego |
sagowce |
|
szeflera
|
podrażnienie błon
śluzowych, objawy ze
strony układu
pokarmowego,
uszkodzenie nerek |
Powyższe zestawienie dokonałam na podstawie
posiadanej przeze mnie literatury medycznej i
toksykologicznej, są to więc
rośliny i objawy zatrucia nimi konkretnie u papug i
innych ptaków ozdobnych.
Często objawem zatrucia jest podrażnienie błon śluzowych,
ale pamiętajmy, że chodzi tu nie tylko o błony śluzowe
jamy dziobowej, ale także układu pokarmowego. Poza tym
podrażnienie błon śluzowych często wiąże się z dotkliwym
bólem. Nie jest to więc coś co można lekceważyć.
inne rośliny doniczkowe
Rośliny doniczkowe, o których nie ma bezpośrednich
informacji o ich szkodliwości dla papug, ale ogólnie
wiadomo, że są szkodliwe lub trujące dla ludzi i
zwierząt.
- alokazja - wszystkie rośliny z tej
rodziny
- obrazkowate (Araceae) - wszystkie
rośliny z tej rodziny (część została już
wymieniona)
- aglaonema
- kaladium
- rafidofora
- scidnapsus
- skrzydłokwiat
- zroślicha
- asparagus - popularny asparagus
dodawany do ciętych kwiatów
- hemigraf
- hiacynt
- impatiens (niecierpek)
- jaśmin
- kliwia
- krokus
- orchidee (storczyki)
- papirus
- solanum
- wilczomlecze
- wilczomlecz lśniący
(korona cierniowa)
- pseudokaktus
Rośliny doniczkowe zawierające nierozpuszczalne kryształy szczawianu wapnia
Wiemy już o tym, że niektóre rośliny (warzywa, owoce)
zawierają kwas szczawiowy, który łącząc się z wapniem
powoduje, że wapń staje się nieprzyswajalny. Więcej na ten temat w oddzielnym
artykule. Jednak w roślinach może także znajdować się
szczawian wapnia w postaci nierozpuszczalnych
kryształków. W niektórych roślinach znajdują się
idioblasty - szczególne komórki, które mają różne
funkcje, ale dla nas ważne jest, że mogą w nich
znajdować się kryształki szczawianu wapnia. Kryształki
są ostre i mają kształt igieł. Kryształki są wypełnione
żelatynowatą substancją, która zawiera czysty kwas
szczawiowy. W czasie trawienia idioblasty zostają
uszkodzone i kryształki wydostają się. Wiele z tych
roślin zawiera dodatkowo enzymy proteolityczne, które
stymulują uwalnianie kininy i histaminy. Konsekwencją
jest dodatkowy gwałtowny odczyn zapalny, który pogarsza
mechaniczne uszkodzenie błon śluzowych. U ssaków do
uszkodzeń błon śluzowych dochodzi w jamie ustnej i
przełyku, podrażniony zostaje także język. Przypuszczam, że
u ptaków będą to podrażnienia błony śluzowej wola, ale
także w pewnym stopniu przełyku. Następnie może dojść do
podrażniania błony śluzowej żołądka. W przypadku
zjedzenia roślin zawierających te kryształy należy podać
dużą ilość wody do picia. Poza tym można podawać środki
osłaniające na żołądek. Nie ma w tym przypadku sensu
podawanie węgla.
- aglaonema (Aglaonema modestrum)
- alokazja (Alocasia i Colocasia spp.)
- anturium (Anthurium spp.)
- begonia (Begonia rex)
- diffenbachia (Dieffenbachia spp.)
- filodendron (Philodendron spp.)
- kaladium (Caladium spp.)
- kantedeskia, kalia (Zantedeschia
aethiopica)
- monstera (Monstera spp.)
- scindapsus (Epipremnum (Scindapsus)
spp.)
- skrzydłokwiat (Spathiphyllum spp.)
- szeflera (Schefflera)
- zamiokulkas (Zamioculcas)
- zroslicha (Syngonium podophyllum)
Jak widać w części są to rośliny, które zostały
wymienione już wcześniej, ale specjalnie wymieniam je
tutaj po raz kolejny.
DZIKIE I OGRODOWE ROŚLINY
dzikie i ogrodowe rośliny o znanym toksycznym działaniu na papugi
Podobnie jak w przypadku roślin doniczkowych i tego
zestawu dokonałam na podstawie posiadanej przeze mnie
literatury medycznej i toksykologicznej. Są to więc
rośliny o stwierdzonym toksycznym lub szkodliwym
działaniu na przynajmniej jeden gatunek papug, często są
to papużki faliste.
roślina |
objawy |
awokado (owoc i roślina) |
objawy ze strony układu
sercowo - naczyniowego,
drgawki/konwulsje,
zawroty głowy (ptak się
zatacza), skubanie piór |
cis
pospolity (Taxus baccata)
|
objawy ze strony układu
sercowo - naczyniowego,
podrażnienie błon
śluzowych,
drgawki/konwulsje,
biegunka, wymioty |
bez
czarny (całkowicie
dojrzałe owoce są
potencjalnie bezpieczne
-
więcej na ten temat) |
wymioty, biegunka,
zaburzenia neurologiczne |
bukszpan
|
drgawki/konwulsje,
zaburzenia neurologiczne |
dzikie wino (winobluszcz
pięciolistny)
|
zaburzenia układu
pokarmowo-jelitowego |
glicynia (wisteria) |
wymioty, biegunka |
klematis (powojnik)
|
zaburzenia układu
pokarmowo-jelitowego,
zaburzenia pracy nerek |
konopie siewne |
objawy neurologiczne,
biegunka,
znużenie/apatia |
konwalia
|
|
lantana |
uszkodzenie nerek i
wątroby,
fotosensytyzacja
udokumentowana u strusi
i przeżuwaczy |
laurowiśnia |
podrażnienie błon
śluzowych, zaburzenia
układu
pokarmowo-jelitowego |
ligustr - (niemiecka
literatura papuzia
wymienia owoce ligustru jako jadalne dla papug) |
wymioty, biegunka |
lilie
Lilia złotogłów |
podrażnienie błon
śluzowych |
łubin
|
duszności, uszkodzenie
wątroby |
naparstnica
|
wymioty, problemy z
sercem |
ostróżka |
wymioty,
drgawki/konwulsje |
psianka |
zaburzenia układu
pokarmowo-jelitowego |
robinia pseudoakacja
(zwana w Polsce akacją)
- więcej na ten temat
|
objawy ze strony układu
sercowo - naczyniowego i
pokarmowego |
różanecznik
(rododendron)
|
zaburzenia układu
krwionośnego i serca,
drgawki/konwulsje,
zaburzenia układu
pokarmowo-jelitowego |
tytoń
|
zaburzenia układu
krwionośnego i serca,
drgawki/konwulsje,
zaburzenia układu
pokarmowo-jelitowego,
świąd skóry, paraliż,
duszności |
wiciokrzew (lonicera
periclymenum) |
biegunki, objawy
neurologiczne |
złotokap zwyczajny |
objawy neurologiczne |
W powyższym wykazie pominęłam rośliny, które mogą
zarówno rosnąć w ogrodzie jak i być roślinami
doniczkowymi. Rośliny te zostały wymienione w spisie
roślin doniczkowych.
rośliny
szkodliwe i trujące dla drobiu
Opisywane w posiadanej przeze mnie literaturze rośliny
szkodliwe i trujące dla drobiu. Nie wszystkie rośliny są tak samo trujące dla
wszystkich gatunków drobiu. Są to rośliny, z którymi
drób może mieć kontakt na "podwórku" albo poprzez
zanieczyszczone karmy (dawniej często takim
zanieczyszczeniem był kąkol) tak więc jest to dość
szczególny wybór.
Aminek większy (Ammi majus)
|
fotowrażliwość (wrażliwość na
światło słoneczne), szkodliwe działanie na nerki i
wątrobę. |
Blekot pospolity (Aethusa cynapium)
|
trudności
w poruszaniu się,
bradykardia, arytmia. |
Bluszcz pospolity (Hedera helix)
|
zawiera szkodliwe
saponiny, raport o
śmierci drobiu w wyniku
zjedzenia nasion. |
Czworolist pospolity (Paris quadrifolia)
|
zjedzenie
jagód powoduje u drobiu
wymioty i problemy z
układem pokarmowym. |
Datura, bieluń (Datura sp)
|
zwłaszcza nasiona -
porażenie układu
nerwowego |
Gorczyca polna (Synapis
arvensis) |
zatrucia następują po
zjedzeniu kruszonych
ziaren. |
Groszek (Lathyrus)
Groszek wiosenny |
głównie nasiona, toksyny
działają na układ
nerwowy, powodują też
zmniejszenie płodności.
Chodzi o rośliny ozdobne
i dzikożyjące, m.in.
groszek pachnący i zwyczajny, a nie o warzywo groch czy
młodziutki zielony groszek. |
Gryka (Fagopyrum) |
niedojrzałe nasiona mogą
powodować zatrucia i
podrażnienia skóry.
Papugom można podawać
grykę, ale nieprażoną
czyli nie kasze
gryczaną. |
Kąkol (Agrostemma githago)
|
przede wszystkim
nasiona; śmiertelna
dawka to 2,5 grama na
kilogram masy ciała. |
Konwalia majowa (Convalaria majalis)
|
arytmia, biegunka,
zaburzenia nerwowe,
pobudzenie. Śmierć po
kilku godzinach. Toksyny
z konwalii przedostają
sie do wody, w której
stały kwiatki i woda
jest także trujące. |
Kurzyślad polny (Anagallis arvensis) |
w
literaturze znajdują się
raporty o toksyczności
rośliny dla drobiu i
nasion ogólnie dla
ptaków. |
Łubin (Lupinus spp.)
|
działa na układ nerwowy. |
Psianka czarna (Solanum nigrum) |
silne
rozszerzenie źrenic,
nieskoordynowane ruchy,
porażenia. |
Przestęp (Bryonia) |
drgawki, skurcze,
zaburzenia ruchu,
duszność, biegunki. |
Rącznik pospolity (Ricinus
communis)
|
najbardziej trujące są
pokruszone nasiona.
Objawy pojawiają się
bardzo szybko. Jest to
ogólny zły stan,
opadające skrzydła,
nastroszone pióra. Po
jakimś czasie pojawia
się biegunka i zaczynają
wypadać pióra. Większość
ptaków umiera. W
opisywanych w
literaturze przypadkach
ptaki nawet po trzech
miesiącach od zatrucia
nie odzyskały w pełni
zdrowia. |
Robinia pseudoakacja (Robinia pseudoacacia)
|
może
wywołać śmiertelne
zatrucia. |
Starzec Jakubek (Senecio jacobaea) |
podawanie tej rośliny
prowadzi do
degeneracyjnych zmian
wątroby u drobiu. |
Szalej jadowity (Cicuta virosa) |
drgawki, duszność
spowodowana porażeniem
układu oddechowego.
Objawy już po kilkunastu
minutach od zjedzenia. |
Szczwół plamisty (Conium maculatum) |
trudności
w poruszaniu się,
bradykardia, arytmia.
Zwykle w ciągu godziny
do trzech od pojawienia
się objawów następuje
śmierć. U ludzi zatrucie
może spowodować samo
wąchanie świeżej
rośliny. |
Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana)
|
jagody są toksyczne dla
indyków, ale wydają się
bezpieczne dla kur,
podobnie jak dla dzikich
ptaków, które się nimi
żywią. |
Wyka siewna (Vica sativa) i wyka kosmata (Vicia
villosa) |
utrata wagi, brak
koordynacji ruchów,
duszności, konwulsje.
Eksperymentalne podanie
większej ilości nasion
wyki w karmie
spowodowało dużą
śmiertelność kurczaków
(20-40%; wyższa
śmiertelność była przy
wyce siewnej). |
Surowe ziemniaki, kiełki
i cała roślina |
drżenie mięsni, drgawki,
duszności. Szybka
śmierć. |
Życica trwała (Lolium temulentum) |
zataczanie się,
rozszerzenie źrenic,
drgawki, porażenia,
duszności. |
Żyto (Secale cereale)
|
zawiera substancje
mogące doprowadzić u
piskląt do krzywicy i
opóźnionego wzrostu.
Kurczaki karmione żytem
mają lepkie czarne
odchody. Szkodliwość
żyta dla ptaków nie jest
do końca jasna, dlatego
lepiej go unikać, także
u dorosłych ptaków. |
kłosówka wełnista (Holcus lanatus) |
|
naparstnica purpurowa
(Digitalis purpurea)
|
|
pokrzyk wilcza jagoda (Atropa
belladonna) |
|
lulek
czarny (Hyoscyamus
niger) |
|
cis
pospolity (Taxus baccata)
|
|
starzec zwyczajny (Senecio
vulgaris) |
|
Z naszego, właścicieli papug, punktu widzenia najważniejsze w tym
wykazie są trzy rośliny: życica i kłosówka oraz
konwalia. Życica i kłosówka to trawy, które spotykamy
zbierając jadalne trawy. Konwalie często w maju trzymamy
w domach jako cięte kwiaty we flakonach.
Trujące substancje w roślinach to głównie oleje,
olejki eteryczne, glikozydy, saponiny, alkaloidy i
toksalbuminy. Poniżej wymienię najbardziej toksyczne
rośliny, trzeba jednak pamiętać, że są to rośliny
najbardziej toksyczne dla ludzi, czyli nie tylko o
najwyższej zawartości toksyn, ale takie, z którymi
człowiek ma najpowszechniejszy kontakt czyli rośliny
uprawne, lecznicze, rośliny o ładnych kwiatach i
owocach, które mogą stanowić pokusę dla dzieci. Poza tym
w książkach z toksykologii wymienia się rośliny, którymi
zatrucia opisywane są w literaturze medycznej, a tego
typu opisy dotyczą ludzi albo zwierząt gospodarskich
czyli bydła, koni, owiec itp.
Wymienienie wszystkich szkodliwych, a nawet tylko
toksycznych roślin nie jest możliwe. Jak już pisałam,
jest ich przynajmniej ok. 50 (tylko toksycznych). Poza
tym wydaje mi się, że zrobienie listy takich roślin
byłoby może efektowne, ale mało przydatne. Dlatego
wymienię tylko te najbardziej trujące.
Pamiętajmy żeby
zbierać dla papug do jedzenia TYLKO rośliny o których
wiemy, że są bezpieczne i jadalne. Wykazy takich roślin,
a nawet całe artykuły o niektórych z nich, są na
stronach Papuziego Centrum Informacyjnego.
oleje
Oleje są to jedne z podstawowych substancji
pochodzenia roślinnego.
Do najbardziej toksycznych należy olej krotonowy. W
Polsce nie występuje w dziko rosnących roślinach.
Występuje w roślinach doniczkowych z rodziny
wilczomleczowatych (np. gwiazda betlejemska).
Oleje powszechnie dostępne z roślin rosnących w
Polsce nie mają działania toksycznego.
olejki eteryczne
Olejki eteryczne są to silnie pachnące substancje
lotne. W olejkach eterycznych zawarte są różne składniki
chemiczne i to od nich zależy działanie olejku na
organizm. Olejki dość łatwo wchłaniają się przez ludzką
skórę (myślę, że ze względu na budowę skóry u ptaków
jeszcze łatwiej); dostają się do organizmu także drogą
pokarmową i oddechową. Olejki są wydalane przez płuca i
nerki, a tylko w niewielkiej części z kałem - dane dla
ludzi.
Większość olejków eterycznych wykorzystywana jest w
lecznictwie, a także w przemyśle spożywczym i
kosmetycznym. Wiele roślin zawierających olejki jest
przyprawami, które uprawiamy w doniczkach lub kupujemy
takie w sklepach. Z tego powodu mogą one być w naszych
domach i stanowić zagrożenie dla papug.
Szczególnie szkodliwe są zawarte w olejkach
eterycznych: tujon, eugenol, limonen i felandern
ponieważ uszkadzają wątrobę, nerki i śledzionę.
Rośliny zawierające najbardziej toksyczne olejki
eteryczne:
- jałowiec sawinia - olejek sawionowy
- dawkę trującą stanowi ok. 10 gramów
rośliny (dane dla człowieka);
- jałowiec zwyczajny - olejek
jałowcowy - jest mniej groźny niż olejek
sawioniowy - groźne są niedojrzałe
szyszkojagody, a ich cykl dojrzewania
jest taki, że na jednym krzewie
równocześnie są
dojrzałe i niedojrzałe szyszkojagody;
- tuja - żywotnik zachodni - olejek
tujowy - głównym składnikiem olejku jest
tujon;
- sosna zwyczajna - olejek sosnowy -
jest to dość łagodny olejek, może jednak
wywołać stany zapalne skóry, także na
tle uczuleniowym;
- ruta zwyczajna - zawierający wiele
różnych związków olejek z ziela ruty -
olejek ten działa silnie drażniąco na
skórę i błony śluzowe; oprócz olejku
ruta zawiera inne związki uczulające
skórę na promienie słoneczne i
powodujące rany i owrzodzenia;
- bagno zwyczajne - olejek z ziela
bagna - olejek działa drażniąco na skórę
i błony śluzowe, zjedzony powoduje
wymioty, a następnie poraża ośrodkowy
układ nerwowy - w domach możemy się
spotkać z bagnem jako rośliną stosowaną
do odstraszania moli;
- mięta polna - olejek mięty polnej -
podrażnia błony śluzowe zarówno przewodu
pokarmowego jak i dróg moczowych i
narządów płciowych; może wywołać stany
zapalne tych narządów, poraża także
układ oddechowy co zazwyczaj kończy się
śmiercią;
- mięta pieprzowa;
- szałwia lekarska - olejek szałwiowy
- ok. połowy olejku stanowi tujon -
działa on na ośrodkowy układ nerwowy,
- wrotycz pospolity - olejek
wrotyczowy - największa zawartość olejku
jest w kwiatostanach, głównym
składnikiem jest tujon.
glikozydy
Glikozydy są to wytwarzane prze rośliny substancje,
które zawierają w cząsteczce chemicznej cukry powiązane
z innymi związkami organicznymi biosyntetyzowanymi w
tkankach. Wiązanie się niecukrowej części z cukrami
uważa się za proces detoksykacji substancji szkodliwych
dla tkanek roślin, co pozwala na neutralizowanie
szkodliwych produktów przemiany materii. Nie wszystkie
glikozydy są toksyczne.
- naparstnica purpurowa -
kilkadziesiąt różnych związków
glikozydowych znajduje się w całej
naziemnej części rośliny - działają one
toksycznie głównie na serce, mogą
spowodować utratę wzroku, a obecność
saponin powoduje szybsze wchłanianie się
glikozydów z przewodu pokarmowego; jest
to znana roślina lecznicza, ale bardzo
niebezpieczna, w lecznictwie została w
zasadzie wyeliminowana przez naparstnicę
wełnistą, która też jest toksyczna ale z
pewnych względów bezpieczniejsza;
- kruszyna pospolita - najwięcej
glikozydów znajduje się w owocach i
korze - zatrucia powodują świeża kora i
niedojrzałe owoce - działają drażniąco
na błony śluzowe przewodu pokarmowego;
- dziki bez hebd;
- ligustr (tutaj trzeba zaznaczyć, że
niemiecka literatura papuzia wymienia
owoce ligustra jako jadalne dla papug);
- śnieguliczka biała - popularny krzew
z białymi strzelającymi kulkami.
W nasionach wielu drzew owocowych (czyli w pestkach
owoców) znajduje się glikozyd cyjanhydrynowy - amygdalina. W
organizmie rozkłada się ona wydzielając cyjanowodór,
który powoduje zatrucia.
Więcej o pestkach i
mechanizm działania glikozydów cyjanogennych.
Glukozylany są połączeniami glukozydowymi, a ich
cząsteczki zawierają siarkę i azot. Podczas hydrolizy
wydzielają się wolne, lotne związki izosiarkocyjanianowe.
Występują one w wielu roślinach z rodziny Krzyżowych.
Działają one głownie miejscowo na skórę i błony śluzowe.
Dłuższy kontakt może prowadzić nawet do uszkodzeń
tkanek, powstawania pęcherzy i martwicy.
Glukozylany zawierają: gorczyca biała, gorczyca
czarna, chrzan, rzeżucha siewna.
alkaloidy
Aktualnie znane jest kilka tysięcy alkaloidów
wyizolowanych z roślin, mają one duże znaczenie w
lecznictwie. Wiele z nich ma bardzo silne działanie na
organizm, dlatego są stosowane w lecznictwie, ale także
dlatego są często śmiertelnymi truciznami.
Najgroźniejsze alkaloidy zawierają:
- tytoń - główny alkaloid to nikotyna
- alkaloidy zawarte są w całej roślinie
z wyjątkiem nasion, najwięcej w liściach;
- stroiczka rozdęta - głownie lobelina;
- żarnowiec miotlasty - najwięcej
alkaloidów zawierają nasiona - alkaloidy
porażają ośrodek oddechowy;
- złotokap pospolity - najwięcej
alkaloidów zawierają nasiona;
- pokrzyk wilcza jagoda - alkaloidy
tropanowe znajdują się w całej roślinie
- jest to jedna z bardziej trujących
roślin rosnących na terenie Polski, u
dzieci dawką śmiertelną są 4 owoce;
- bieluń - zawiera podobne alkaloidy
jak pokrzyk wilcza jagoda;
- lulek czarny - także zawiera podobne
alkaloidy;
- mak lekarski i mak polny -
kilkadziesiąt różnych alkaloidów
występuje w soku całej rośliny poza
nasionami;
- glistnik jaskółcze ziele - różne
alkaloidy znajdują się w pomarańczowym
soku znajdującym się w całej roślinie;
- psianka słodkogórz - pnącze
spotykane często na płotach - toksyczna
jest cała roślina, najmniej alkaloidów
jest w całkowicie dojrzałych owocach;
- ciemiężyca (Veratri) - alkaloidy
znajdujące się w roślinach z tego
rodzaju porażają układ oddechowy i
krążenia, są jednymi z najsilniejszych
trucizn roślinnych;
- zimowit jesienny - alkaloidy
znajdują się w całej roślinie,
najsilniej trujące są nasiona;
- tojad mocny - kilka różnych
alkaloidów zawiera cała roślina.
Sporysz - buławinka czerwona. Jest to grzyb
pasożytujący na trawach, głownie zbożu. Dlatego
zbierając kłosy zboża dla papug trzeba bardzo uważać
żeby nie było na nich sporyszu. Sporysz występuje bardzo
często na życie, ale żyta w ogóle lepiej nie podawać
papugom.
toksalbuminy
Toksalbuminy inaczej zwane fitotoksynami są to białka
roślinne - zjedzone powodują silne zatrucia,
których objawy to podrażnienie przewodu pokarmowego,
wymioty, uszkodzenia wątroby i nerek. Toksalbuminy nie
są powszechne, stwierdzono je w robinii pseudoakacji
(drzewie zwanym u nas akacją - patrz
artykuł), fasoli (toksalbumina
rozkłada się w czasie gotowania, tak więc ugotowana
fasola nie jest szkodliwa) oraz w rączniku pospolitym (Ricinus
communis). W rączniku najbardziej toksyczne są nasiona,
dla dziecka zjedzenie nawet kilku nasion może być dawką
śmiertelną, a zjedzenie już 1-2 nasion daje objawy
zatrucia. Zwłaszcza niebezpieczne są rozdrobnione
nasiona.
toksyny wywołujące alergie i toksyczne zapalenia skóry
Nie wiem na ile rośliny te mogą być niebezpieczne dla
ptaków, u których raczej nie mają kontaktu ze skóra.
- jaskier
- sasanka
- zawilec
- piwonia
- pełnik
- powojnik
- arcydzięgiel litwor
- pasternak pospolity
- dzięgiel leśny
- gatunki z rodzaju barszcz.
szkodliwe rośliny, z którymi mamy do czynienia przy okazji różnych świąt
W okresach różnych świąt mamy do czynienia z różnymi
roślinami, którymi przyozdabiamy dom, świąteczny stół
czy z których robimy stroiki.
W czasie Bożego Narodzenia są to:
- gwiazda betlejemska
- jemioła
- ostrokrzew
W czasie Wielkanocy:
- bukszpan
- pierwiosnek
- wszystkie wiosenne kwiaty
DRZEWA
Drzewa, które najlepiej omijać przy zbieraniu gałęzi
na żerdzie i do zabawy dla papug. Nie wszystkie są
trujące, ale wszystkie są przynajmniej potencjalnie
szkodliwe.
- robinia pseudoakacja;
- dąb - na pewno toksyczne są liście i
żołędzie - zawiera kwas garbnikowy i
kwas galusowy, które przede wszystkim
prowadzą do uszkodzenia komórek
wątroby; poza tym możliwe są także
objawy ze strony nerek, układu
pokarmowego i płuc;
- kasztanowiec;
- orzech;
- wszystkie drzewa owocowe, których
owoce mają jedną pestkę (np. wiśnia,
śliwa);
- jarzębina;
- czarny bez (dziki bez);
- trzmielina;
- kalina;
- kruszyna;
- wszystkie inne krzewy - nie
wszystkie są trujące, ale większość
jest.
UWAGA: w niektórych miejscach, np. na Allegro, można
kupić nasiona wielu bardzo egzotycznych roślin. W żadnym
ze spisów nie umieszczałam tego typu roślin, bo kontakt
z nimi jest minimalny. Z tego względu wszystkie takie
nasiona, jak i wyrosłe z nich rośliny, należy traktować
jako trujące.
Niektóre rośliny powtarzają się, tzn. są wymieniane w
dwóch lub więcej miejscach, jest to celowe.
Przy opracowywaniu tego artykułu nie korzystałam z
żadnych popularnych książek o papugach i zamieszczanych
tam spisów roślin. Korzystałam tylko z literatury
toksykologicznej i medycznej.
Źródła: "Toksykologia wspólczesna" W. Seńczyk; "Poisonus Plants in Britan and their effects
on Animal and Man" M. R. Cooper, A. W. Johnson; "Toksykologia weterynaryjna"
M. Bohosiewicz;
"Veterinary toxicology: basic and clinical principles" Ramesh
Chandra Gupta; "Zatrucia roślinami wyższymi i grzybami"
M. Henneberg, E. Skrzydlewska; Harrison
G., Lightfoot T. "Clinical Avian Medicine"; Pees M. "Leitensymptome bei Papageien und Sittiche";
Wedel A. "Ziervogel. Erkrankungen, Haltung, Futterung";
D. Duhr "Notfallhilfe fur Papageien und Sittiche"; Z. Wachnik
"Choroby drobiu"; J. Roder "Veterinary
Toxicology"; K. Plumlee "Clinical Veterinary Toxicology";
T. Lightfoot, J. Yeager "Pet Bird Toxicity and Related
Environmental Concerns" (w: Vet Clin Exot Anim 11)
Ponieważ nie jest
to temat zamknięty, nowa literatura przynosi nowe dane,
dlatego postanowiłam numerować wersje tego tekstu. Jest
to zupełnie nowa wersja tego co było na moich stronach
przez kilka lat. Każda zmiana, np. dodanie kolejnych
roślin, będzie miała kolejne numery (po kropce).
Wersja 2.0 pochodzi z przełomu 2010 i 2011 roku.
Wersja 2.1 pochodzi z 9 kwietnia 2011.
|